Trešdien, 6. februārī, plkst. 18.00 teātra namā "Jūras vārti" tiks atklāta mākslinieces Elīnas Alkas izstāde. Lai gan izstādē apskatāmie darbi pārstāv dažādus vizuālos mākslas veidus – glezniecību un grafiku, tie sevī apvieno līdzīgu vizuālo izteiksmi.

Māksliniece ir beigusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, ieguvusi bakalaura grādu grafikā (2010) un maģistra grādu glezniecībā (2012), absolvējot Latvijas Mākslas akadēmiju.

Pati māksliniece Elīna Alka par saviem darbiem un redzējumu "Tēmas izvēle rodas interesē par akvareļglezniecību un pieredzi litogrāfijā. Tā ir ainava. Daba vienmēr ir bijusi pakļauta manām pārdomām, jo tikai tajā vislabāk atspoguļojas mana gara kustība un virzība. Tveru tās iepriekšējo izskatu mirklī, kad tā pāriet no viena stāvokļa citā vai noskaņā. Tāpēc mani akvareļi un litogrāfijas ir mirkļa iespaidi, kuri neietver sevī garu stāstu, bet īsu, krāsu ieskautu sajūtu mirkli. Mana mākslinieciskā ideja konceptuāli ir saistīta ar akvareļglezniecības interpretēšanu litogrāfijā, bet tajā pat laikā nepazaudējot savas specifiskās izteiksmes būtību. Panāku vizuālu akvareļglezniecības efektu caur litogrāfiju, radot optisko ilūziju. Skaidrs, ka attēlotais akvarelis caur litogrāfiju tiek saukts par akvareli, kad tas labi attēlo akvareļglezniecības pazīmes. Domās, akvarelis ir it kā pats par sevi, kā daba, bet litogrāfija ir māksla, skaists priekšstats par dabu, gan akvareli. Atainoju tonālu izsmalcinātību. Emocionālais iespaids tiek kāpināts ar pārmērīgo vieglumu, krāsu gaišumu, pienainumu, naivumu, tādu kā pārcukurotību. Šie ir gleznojumi, kuros krāsas vienmērīgā klājuma radītā gleznas virsma pievelk ar jutekliski piepildītu, smalki niansētu attiecību stāstu, reizē ir vēstījums par izvēlēto vidi vai objektiem, kas sevī ietver arī tās garīgo vērtību. Esmu atkarīga no modernās izpausmes, viegli iegūstu attēlus. Ļauju tiem būt abstraktiem. Darbos valda sava veida kustība starp laukumu un krāsu gradācijas pakāpēm, kur tiešais kļūst par netiešo un otrādi, dodot iespēju brīvi fantazēt par to, kas ir attēlots. Tā ir mana dzīve, un tas, ko es gleznoju, ir tikai iekšējās un neredzamās dzīves gars un perifērija, jo intensīvā dzīve ir mans darbs."

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: