28. februārī plkst. 19.00 teātra namā mūzikas gardēžus priecēs Liepājas Simfoniskais orķestris, solists Ints Dālderis (klarnete) un diriģents Atvars Lakstīgala.

Pirms koncerta tiks parakstīts Ventspils pilsētas domes, SIA „Kurzemes filharmonija” un Liepājas Simfoniskā orķestra trīspusējs Vienošanās protokols, kas paredz pušu sadarbību viesizrāžu organizēšanā Ventspilī turpmākajos trīs gados. Katru gadu orķestris ventspilniekiem sniegs trīs koncertus.

 

Vakara programmā klausītāji dzirdēs Alfrēda Kalniņa vien četras minūtes īso, par simfonisko idilli nosaukto skaņdarbu „Mana dzimtene” un vienu no visu laiku spēlētākajiem un iecienītākajiem simfoniskajiem superhitiem – Antonīna Dvoržāka Devīto simfoniju „No Jaunās pasaules”, kas pārpilna afroamerikāņu un indiāņu mūzikas iespaidiem.

 

Līdzās aizvadīto gadsimtu mūzikas dižgariem – Alfrēdam Kalniņam un čehu romantisma pārstāvim Antonīnam Dvoržākam, pārliecinoši nostājas jaunā laikmeta mūzikas meistars Ēriks Ešenvalds. Viņa mūzika jau ir kļuvusi par „pārbaudītu vērtību, kas apbur ar izdomas bagātu un kinematogrāfiski ainavisku sonoriku, ar ekstātiskām kulminācijām un ar mūzikas vēstījumu, kurā dievišķi noslēpumainā un reālā zemes pasaule visu laiku ir blakus.” /Inese Lūsiņa/

 

„Naksnīgie Ziemeļi mani iedvesmo: vasarā tur spīd pusnakts saule, ziemā pēkšņi, sniegputeņa mākoņiem izklīstot, zem zvaigznēm redzama kļūst un visu zemes ainavu iekrāso polārblāzma, aukstumā mežā, plīstot mizai, ik pa brīdim iekrakšķas koki. Kalni un āres klusē jau paaudzēm ilgi. Un vējš, Arktikas zinātnisko ekspedīciju žurnālos aprakstītais ceļabiedrs - vienmēr klātesošs un tik mainīgs! Bet gada tumšākajā laikā saules pat vispār nav. Deg uguns pavardā, gaismekļi logos rāda mājās nācējiem ceļu. Skan tautasdziesmas.” Tā par savu jaundarbu saka komponists Ēriks Ešenvalds.

 

Koncertā piedalās solists Ints Dālderis. Pie Liepājas Simfoniskā orķestra pults tā mākslinieciskais vadītājs – diriģents Atvars Lakstīgala.

 

Par priekšnesumu izvēli stāsta orķestra mākslinieciskais vadītājs Atvars Lakstīgala: «Es domāju, daudziem Liepājas Simfoniskais orķestris asociējas ar latviskas mūzikas popularizēšanu, papildinot to ar pasaules klases šedevriem. Tā notiks arī šoreiz. Man pašam Latvija ir ļoti svarīga, es mīlu savu valsti, bet reizēm mēs nepelnīti aizmirstam, cik svarīga mums ir Latvija, tāpēc izvēlējos reti atskaņoto, bet ļoti skaisto Kalniņa Mana dzimtene. Šī mūzika rāda Latviju visā tās krāšņumā. Ventspilī gribam parādīt arī mūsu kolektīva pēdējo dārgumu – Ešenvalda Ceturto Liepājas koncertu Arktikas nakts vīzijas, kas guva lielu atzinību arī latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā Rīgā. Mums ir patiess gods spēlēt mūziku, kurā komponists mēģina uzminēt pasaules esības noslēpumu. Savukārt pazīstamā čehu komponista simfoniju meistara Dvoržāka Devītā simfonija No Jaunās pasaules ir viens no pazīstamākajiem skaņdarbiem. Tās otro daļu noteikti būs dzirdējuši arī tie, kas nav simfoniskās mūzikas cienītāji. Mums vienmēr ir prieks uzstāties teātra namā Jūras vārti, turklāt, ja nemaldos, bijām pirmie, kuri pirms vairākiem gadiem izmēģināja jaunos akustiskos vairogus. Skanējums bija labs!»

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: