Otrdien, 8. janvārī, plkst. 18.00 teātra namā “Jūras vārti” būs iespēja noskatīties dokumentālo filmu “Pēdējā tempļa hronikas”.

Režisora Dāvja Sīmaņa filma ir poētisks stāsts par jaunās nacionālās bibliotēkas ēkas radīšanu.

Bibliotēkas celtniecība līdz šim ir vispretrunīgāk vērtētais būvniecības projekts Latvijas vēsturē. Pirmās skices tika izveidotas pirms divdesmit gadiem, kopš tā laika bibliotēkas būvniecība ir kļuvusi par vienu no dārgākajiem sabiedrisko ēku projektiem Rīgā.

Bibliotēkas celtniecība ir izraisījusi vairākas radikāli noskaņotu cilvēku protesta akcijas, kā arī kļuvusi pa iemeslu nebeidzamām diskusijām par ēkas arhitektonisko un vizuālo kvalitāti. Galvenie filmas tēli ir ēkas arhitekts Gunārs Birkerts, krāna operatore, kura strādā būvniecības laukumā un viens no aktīvākajiem protestētājiem, caur šiem tēliem filmā atklāsies nebeidzamais konflikts starp grandiozo ieceri un upuriem, kas tiek nesti, lai šo ieceri realizētu.

Sekojot tradīcijām, pēc filmas noskatīšanās, režisors Dāvis Sīmanis būs vakara viesis un ar prieku piedalīsies sarunā par filmas ideju un tapšanas gaitu.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: