"Topošās grāmatas satura koncepcija pārrunāta Ventspils pilsētas domes Mārketinga padomē. Savus ieteikumus devis gan ostas pārvaldnieks Imants Sarmulis, gan vēsturnieki, arī cienījamā Ingrīda Štrumfa."

"Tāpat kā ostai svarīgs ir padziļinājums, tāpat arī grāmatai būtisks ir saturiskais dziļums. Tādēļ Ventspils mērs ierosināja veikt pamatīgu ostas vēsturisko izpēti. Līdz ar to grāmatas tapšanā iesaistīta vēsturnieku grupa, ko vada Ventspils muzeja zinātniskais direktors Armands Vijups, un pie izpētes strādā arī citi Latvijā zināmi vēstures pētnieki.

 

Man kā autoram ir patīkami just, ka ir patiesa ieinteresētība. Arī es pats vairāku mēnešu garumā esmu iepazinies ar dažādiem pirmavotiem, kas glabā informāciju par Ventspils ostas vēsturi. Ziemas mēneši ir materiālu caurskatīšanas un vizuālā materiāla sarūpēšanas laiks. Katrs no iesaistītajiem vēsturniekiem pēta noteiktu laika periodu. Man līdz šim ir bijusi iespēja vairākkārt tikties ar Ingrīdu Štrumfu. Jāatzīst, ka viņa Ventspils ostas vēsturi pārzina tikpat labi kā savu ģimeni. Tomēr visdramatiskākie notikumi Ventspils ostā norisinājušies, sākot no padomju laikiem, kad pilsēta bija kļuvusi par biedu un bubuli iedzīvotājiem, līdz šim laikam, kad osta un pilsēta kļuvusi par magnētu pozitīvā ziņā. Tā pievelk cilvēkus un tūristus. Tajā pašā laikā Ventspils ostas lomu un vietu Latvijas vēsturē labi raksturo vārsmas, ko 1931. gadā sarakstījis Pēteris Robinsons un ko es labprāt nocitētu:

Kāds jupis tevi dīda

Tos Rīgas ledus kalnus grauzt,

Sev pašam kaulus gandrīz lauzt,

Kad katrs puika zina,

Ka Ventspils ostā svabadi

Var ienākt tvaikoņi.

 

Šīs rindas tapušas pēc tam, kad ledlauzis ar nosaukumu Krišjānis Valdemārs mēģināja ievest aizsalušajā Rīgas ostā tvaikoni, bet piedzīvoja neveiksmi. Arī pats tajā vairs netika, tādēļ bija spiests meklēt patvērumu Ventspils ostā. Šī Ventspils ostas pašapziņa ir aizrāvusi gan mani, gan mākslinieku Lūsi, gan arī pārējos, un mēs esam iejūgušies grāmatas tapšanas vezumā. Esam to iecerējuši gana apjomīgu un aizraujošu, ilustrācijām un ne vien vēsturiski precīziem, bet arī omulīgiem un aizraujošiem stāstiem bagātu. Tāpat aicinām ventspilniekus, kam ir kādas vērtīgas ziņas par ostas vēsturi, notikumiem iz tās dzīves, dalīties ar mums, un ceram, ka grāmata būs vērtīga dāvana pilsētas iedzīvotājiem."

Ēriks Hānbergs, rakstnieks

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: