Ventspils muzeja vadošais pētnieks dr.hist. Armands Vijups piedalās Kuldīgas novada muzeja un muzeja Ebreji Latvijā organizētā konferencē un seminārā Ebreju kopienas Kurzemes pilsētās.

Armands Vijups šodien uzstāsies ar priekšlasījumu par 1913.gadā pirmo Latvijas teritorijā un tieši Ventspilī uzņemto mākslas filmu Kur taisnība?jeb Ebreju kursistes traģēdija un iepazīstinās klātesošos ar šīs filmas rašanās dažiem apstākļiem un Krievijas impērijas nacionālo politiku attiecībā pret ebrejiem. Filmas traģēdijas pamatā ir atslēgas vārdi „Nometinājuma josla” jeb „Черта оседлости” un Krievijas impērijas laikā ar kvotām ierobežotais ebreju studentu daudzums augstskolās.

 

Nometinājuma joslas ir teritorijas Krievijas impērijas rietumu apgabalos, kurās tika atļauts dzīvot ebrejiem. Ārpus tām, jau saskaņā ar imperatores Katrīnas II 1791.g rīkojumu, ebrejiem tika aizliegts apmesties uz dzīvi. Šajā joslā tika ietilpināta arī Latgale. Kurzemē ukazs sākotnēji nedarbojas, jo Kurzemes un Zemgales hercogisti impērijai pievieno tikai 1795.g.

 

Par filmu Kur taisnība? ir ļoti dažādas versijas. Ventspilij un ventspilniekiem interesantākā – ziņas par to, ka filma 1913.gadā uzņemta Ventspilī, tās producents ir Ventspils kinoteātra (toreiz – elektroteātra) „Ziemeļpols”(Pils iela 11) īpašnieks G. Berlins vai citviet H. Berlins un šī filma tiek uzskatīta par pirmo mākslas filmu, kas tapusi Latvijas teritorijā.

 

Vēl vairāk – daži kinovēstures izdevumi to dēvē pat par pirmo „latviešu” filmu. Filmas tapšanā piedalījušies vairāki ventspilnieki. Sadarbībā ar Rīgas Kinomuzeju filma tika demonstrēta Ventspils muzejā 2010./2011.gadā apjomīgās krājuma izstāde Pils iela pirms 100 gadiem norises laikā Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: