Sestdien, 24. novembrī, plkst. 17.00 Ventspils Jaunrades namā savas radošās darbības 50 gadu jubileju atzīmēs viens no Ventspils cienījamākajiem amatieru mākslas kolektīviem – senioru deju kolektīvs „Viga” Ilzes Tarvidas vadībā.

Svētku prieku jubilejas koncertā „Viga” dalīs kopā ar saviem draugiem - Šauļu kultūras centra senioru deju kolektīvu „Kalatinis” (vadītāja Vanda Verkulienė), VEF kultūras pils senioru deju kolektīvu „Sendancis” (vadītājs Modris Gipmanis), Saulkrastu senioru deju kolektīvu "Saulgrieži" (vadītāja Judīte Krūmiņa), Siguldas pilsētas kultūras nama senioru deju kolektīvu "Sidrabdancis" (vadītāja Dagnija Liepiņa), Cēsu Kultūras un Tūrisma centra senioru deju kolektīvu "Dzirnas" (vadītāja Sandra Jonaite), Suntažu kultūras nama senioru deju kolektīvu „Suncele” (vadītāja Aiga Jermaka), deju kolektīvu "Kuldīgas seniori" (vadītāja Ramona Irbe), Ances kultūras nama senioru deju kolektīvu (vadītāja Elita Kuģeniece) un Laucienes kultūras nama senioru deju kolektīvu "Nurme" (vadītāja Agrita Sūniņa).

Senioru deju kolektīvs „Viga” ir dibināts 1962. gadā. Kolektīva repertuārā ir ventiņu dejas, kas apgūtas, studējot senās deju grāmatas. Piedaloties visos Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos un republikas deju skatēs, ir apgūts obligātais tautisko deju repertuārs, bet aktīva piedalīšanās senioru deju kolektīvu sadancošanās pasākumos sniedz prieku un gandarījumu par paveikto. Kolektīvs ir atvērts visam jaunajam – ir iestudētas arī ziņģu dejas, kas izraisa prieku skatītājos. Dalībnieku vecuma amplitūda svārstās no 25 līdz 75 gadiem un šajā jomā, kā vadītāja uzsver, nav nekādu ierobežojumu.

Paši dejotāji saka: „Mēs nākam no dziļas pagātnes, ar kuru mūs saista daudz stīgu, un viena no tām ir dejas burvība, kad kustība un mūzika aiznes ikdienas nogurumu, iztaisno plecus un muguras!”

Ventspils senioru deju kolektīva „Viga” vadītāja Ilze Tarvida ir cilvēks, kuram deja ir kļuvusi par neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Pati ir sākusi dejot no trīsarpus gadu vecuma un ir turpinājusi to darīt līdz cienījamam 72 gadu vecumam. „Vigā”, dejas mācot, dejotāju soļus un stāju slīpējot, pagājuši jau 35 gadi. Šogad Ilze Tarvida saņēma titulu „Eiropas gada cilvēks 2012”.

„Es katru savu dejotāju pilnībā pazīstu. Ar vecāko paaudzi strādāt ir vēl grūtāk, kā ar bērniem (Ilze savulaik ir vadījusi arī bērnu deju kolektīvus). Kolektīva vadītājai jāprot izdarīt tā, lai dejotājs domātu, ka tā ir viņa ideja, zināšanas un varēšana. Ja es to neprastu, tad nestrādātu ar dejotājiem jau 35 gadus,” joko enerģiskā kundze.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: