Piektdien plkst. 17.30 Ventspils Galvenā bibliotēka aicina uz pasākumu „alba- rīta dziesma”, kurā piedalīsies dzejniece un tulkotāja Ingmāra Balode un dziesminieks Kārlis Kazāks.

„alba” ir Ingmāras Balodes otrais dzejoļu krājums, kurā apkopoti vairāk nekā piecu gadu laikā tapuši darbi - gan dzejproza, gan arī kāda alba- senlaikos ieviests Provansas trubadūru dzejas žanrs – rīta dziesma, kurā mīlētāji skumst par tuvojošos dienu, kas jāpavada atšķirtībā.

 

Dzejnieks Kārlis Vērdiņš, ieteikdams Ingmāras Balodes jauno grāmatu lasīšanai rudenī, portālā „Delfi” raksta: ”... krājumā sastopamies ar viņas iemīļoto poētiku – vienkārši, ikdienišķi vērojumi mijas ar atsaucēm uz grāmatās izlasīto, personiski aizšifrētas rindas sadzīvo ar krāšņi zīmētām ainām. Šīs dzejas virsvērtība ir īpašais dzīvesprieks un gaišums, kādā skatīta pasaule – tā Ingmāra dara to paciešamāku arī saviem lasītājiem.”

 

Ingmāra Balode studē doktorantūrā Latvijas Kultūras akadēmijā. Debitējusi Latvijas kultūras preses izdevumos 90. gadu vidū. 2007. gadā iznāca pirmais dzejoļu krājums: „Ledenes, ar kurām var sagriezt mēli”, kas saņēma Latvijas Literatūras gada balvu par labāko debiju. Tulko daiļliteratūru no poļu un angļu valodas, atdzejo arī čehu, slovāku un krievu autoru darbus.

 

Nozīmīgākie tulkojumi - D. Maslovskas romāns „Poļu-krievu karš zem sarkani baltā karoga”, H. Krālas romāns „Paspēt brīdi pirms Dieva”, Ā. Zagajevska dzejas izlase „Svešā skaistumā” un M. Ložiņska „Būtnes bēg”.

 

„Kārlis Kazāks ir viens no 21. gadsimta pirmās puses Latvijas talantīgākajiem dzejniekiem un komponistiem (vienā vārdā sauktiem par dziesminiekiem). Pie tam nevar nepieminēt arī Kārļa fascinējošo balss tembru, ko nesajaukt ne ar vienu citu mūspuses dziesminieku..., ” tā par mūziķi saka mūzikas eksperte Dace Volfa.

 

Kārlis Kazāks ir vārdu un mūzikas autors albumiem – „Šūpuļdziesmas”, „Uz manām plaukstām” un „16 stundas”, kas tika izvirzīts Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvai nominācijā “Labākais alternatīvās mūzikas albums”.

 

Savus koncertus viņš veido kā sarunu mūzikā. „Parasti man pārmet, ka manu dziesmu vārdi ir ļoti īsi. Man tā sanāk. Vienā teikumā esmu visu pateicis, un man nešķiet, ka vajadzētu vēl kaut ko.” – Kazāks ir kodolīgs.

 

Ieeja pasākumā bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: