Šodien plkst. 17.30 Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī Vēstures otrdiena. Lekcija Ģerboņi mūsdienu pasaulē, lektors dr.hist. un Latvijas Republikas Heraldikas komisijas loceklis Armands Vijups.

Nav gluži tā, ka mūsdienu pasaulē jāiztiek tikai ar logotipiem vai zīmoliem, ģerboņi arī mūsdienās turpina ieņemt nozīmīgu vietu simbolikā. Heraldiskā simbolika, protams, nav sastopama tik bieži kā, piemēram, ceļu zīmju simbolika (kas visiem tik labi saprotama un uztverama), bet tā turpina eksistēt. Ne velti pastāv Latvijas Republikas Heraldikas komisija, kas izvērtē un pieņem novadu, pagastu, organizāciju vai privātpersonu iesniegto ģerboņu atbilstību heraldikas likumībām.

 

To, kāpēc vispār radās heraldika, skaidro ar praktiskiem apsvērumiem kaujas laukā. Bruņinieku bruņas 12. gs. piedzīvoja izmaiņas – notika pāreja uz segta tipa bruņucepurēm, pateicoties kurām cīnītājs bija labāk aizsargāts un vienlaikus- neatpazīstams, tālab atšķirības zīmes bija būtiskas. Ar laiku heraldiskā simbolika – ģerboņi – izplatījās arī baznīcas vidē, pilsētnieku un amatnieku sabiedrībās, veidojās īpašas likumības un šīs „krāsu un simbolu valodas” gramatika – heraldika. Šajā gramatikā rakstītie vēstījumi aktīvi tiek radīti un izmantoti arī šodien. Kā mūsdienu pasaulē radītie ģerboņi saistās ar pagātnē izstrādātajiem nosacījumiem, varēs uzzināt no Ventspils muzeja vadošā pētnieka dr.hist. Armanda Vijupa sagatavotā stāstījumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: