11.septembrī restaurētā Jaunrades nama Lielajā zālē pasniegs Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas un Ventspils pilsētas domes balvu „Sudraba tintnīca”, kā arī divas izcilības stipendijas.

Notikumu īpašu padarīs Igora Stravinska Psalmu simfonija un Pētera Butāna oratorijas Ventspils rudens pirmatskaņojums I. Cinkusa vadībā. Vārdus šim skaņdarbam dzejojuši Maira Asare un Sergejs Moreino, bet skaņdarbu izpildīs kamerkoris „Ventspils” un Liepājas Simfoniskais orķestris.

Pasākumā piedalīsies Latvijas pazīstamākiem literāti un starptautiskās Eiropas literāro rezidenču centru apvienības Halma dalībnieki, kuri šogad Ventspili izvēlējušies kā savas gadskārtējās konferences vietu. Savukārt dzejas dienu ietvaros otrdien, 7.septembrī, plkst. 18.00, Ventspils galvenajā bibliotēkā notiks Japānas dzejnieku uzstāšanās. Pasākumā piedalīsies pieci izcili dzejnieki Mari Konno, Joko Danno, Kjong Mi Park, Džeims Hopkins, Jasuo Fudžitomi, bet pasākuma ietvaros 12.septembrī plkst. 20.30 iecerēts arī dzejas sarīkojums ar redzamāko Latvijas dzejnieku un ārzemju rezidentu piedalīšanos Rakstnieku mājā. Šie pasākumi iekļauti arī kopējā Latvijas Dzejas dienu programmā.

Balvu par Ventspils Starptautiskajā Rakstnieku mājā radītu darbu dzejā, prozā un tulkošanā svinīgā ceremonijā pirmo reizi pasniedza 2008. gadā. Tolaik laureāti bija Agnese Krivade, Latvija, (dzejā), Kevins Vennemans, Vācija, (prozā), Sergejs Moreino, Latvija/Maskava (tulkošanā).

Ventspils pilsētas dome katru gadu pasniedz arī divas izcilības stipendijas Latvijas kultūrā nozīmīgam, nopelniem bagātam literātam un jaunam, daudzsološam rakstniekam, līdz šim tās izpelnījušies Valdis Bisenieks, Andris Kolbergs, Andris Ogriņš un Arvis Viguls.

Šā gada jaunums – ventspilniekiem pirmo reizi būs iespēja izvēlēties savu Balvas laureātu, balsojot par Ventspils Starptautiskajā rakstnieku mājā rakstītu latviešu oriģinālliteratūras grāmatu. Ventspils Galvenajā bibliotēkā un Pārventas bibliotēkā būs šo grāmatu izstāde. Par Jūsu izvēlēto grāmatu varēs balsot arī virtuālajā telpā, lūdzu, sekojiet līdzi informācijai!

Divu gadu darbības laikā Ventspils Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja apliecinājusi savas darbības nozīmību ne tikai Latvijas kultūras dzīvē, bet arī starptautiskā līmenī, te pieteikušies un viesojušies literāti no 48 pasaules valstīm un viņu skaits turpina strauji palielināties. Jau izdotas vairāk nekā 100 grāmatas, kuras tapušas mūsu rezidenču vietā. Spilgts akcents Mājas reputācijai ir arī balva par radošu darbību „Sudraba tintnīca”, ko tā pasniedz kopā ar Ventspils pilsētas domi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: