Biodīzeļdegvielas ražošanas uzņēmums "Bio-Venta" pēc triju mēnešu dīkstāves atsācis ražošanu ar pilnu jaudu.

Tā laikrakstu "Dienas Bizness" informējis uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnis Janvars.

"Bio-Venta" darbu atsākusi 2.augustā un spēj ražošanu nodrošināt līdz 2011.gada martam. Uzņēmums saražo 12 tonnas biodīzeļa dienā, līdz gada beigām plānojot saražot 70 000 tonnu, jo lielākā daļa jau saražota pirmajā ceturksnī pirms dīkstāves.

"Bio-Venta" dīkstāves laikā cietusi zaudējumus aptuveni 30 000 latu dienā.

"Varam strādāt tik ilgi, kamēr varam iepirkt izejvielas un pārdot saražoto. Taču, kad būs jāiepērk izejvielu uzkrājumi nākamajai vasarai, mums pietrūks apgrozāmo līdzekļu," skaidroja Janvars. Šāda situācija izveidojusies, jo valsts nav izmaksājusi iepriekš solīto, biznesa plānā iestrādāto atbalsta summu. Patlaban valsts ražotājam ir parādā 12,58 miljonus latu.

Lai uzņēmums varētu saņemt kredītu bankā apgrozāmajiem līdzekļiem, nepieciešamas valsts garantijas - jānoslēdz līgums ar Lauku atbalsta dienestu (LAD), taču arī līgums joprojām kavējas, jo LAD nav izdevies atbalsta mehānismu saskaņot ar Eiropas Komisiju.

Janvars norāda, ka tagad jau aktuāls ir jautājums par valsts atbalstu biodegvielai pēc 2010.gada, jo iepriekš neizmaksātā atbalsta dēļ ražotāji nav stabilizējuši biznesu tik tālu, lai varētu iztikt bez valsts atbalsta. Pērn "Bio-Venta" apgrozījusi 36,1 miljonu latu, galvenokārt eksporta tirgos. Uzņēmums cietis 847 000 latu zaudējumus.

Līdz 26.augustam "Bio-Venta" cer saņemt atbildes uz jautājumiem, ko iesniedza premjeram viņa vizītes laikā Ventspilī. Uzņēmums lūdz sniegt atbildi, kad un pēc kāda grafika valsts izmaksās aizturēto atbalsta summu, prasījis dot solījumu, ka vairs netiks pieņemti likumi ar atpakaļejošu datumu, kā arī mudinājis pieņemt lēmumu par valsts atbalstu biodegvielas ražotājiem pēc 2010.gada.

Iepriekš "Mamas D" un "Bio-Venta" vērsās Satversmes tiesā, jo uzskatīja par Satversmei neatbilstošu normu, kas noteic, ka valsts tiešā atbalsta izmaksas tiek proporcionāli samazinātas, ja to apmērs pārsniedz budžeta programmā attiecīgajā gadā pieejamos finanšu līdzekļus.

Biodīzeļdegvielu "Bio-Venta" realizē galvenokārt Skandināvijas valstīs - Zviedrijā un Norvēģijā, kā arī Polijā un Lietuvā. Pirmā krava uz Skandināviju tika eksportēta 2008.gada vasarā.

Rūpnīca "Bio-Venta" aizņem vairāk nekā četrus hektārus zemes Ventspils brīvostas teritorijā. Kopējās investīcijas jaunajā biodīzeļdegvielas rūpnīcā un pārkraušanas terminālī bijušas vairāk nekā 57 miljoni latu, no kuriem rūpnīcas būvdarbu vērtība ir vairāk nekā 27 miljoni latu.

"Bio-Venta" realizēts ar 100% pašmāju kapitālu, un projekta lielākais finansētājs ir "Nordea banka", kas nodrošināja finansējumu 43 miljonu eiro (30,22 miljonu latu) apmērā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: