Livonijas ordeņa pilī Jūras svētku laikā varēs piedalīties radošajās jūras darbnīcā un izstādes atklāšanā, bet satumstot arī noskatīties Kinonakts filmu.

Sestdien, 14.jūlijā, paralēli svētku norisēm Ventmalā, Livonijas ordeņa pilī no plkst.12 līdz 15 darbosies radošās jūras darbnīcas: būs iespēja trāpīt vai netrāpīt ar ūdensbalonu kādam 11.-18.gs. buriniekam, izveidot savu vēstījumu glābējpudelē, uzzināt kuģu signālkarodziņu nozīmi un vēl trīs labas lietas.

 

Pēcpusdienā, plkst.16 Livonijas ordeņa pilī notiks gleznu izstādes Herberts Ernests Siliņš atklāšana. Privātkolekcija, ko pārstāv biedrība Latvijas Kultūras Projekti eksponēta pils galerijās. Mākslinieks Herberts Ernests Siliņš (1926-2001) bija spilgta personība ne tikai dzīvē, bet arī savā glezniecībā, bez viņa temperamentīgajiem audekliem kopīgās mākslas izstādes izskatījušās bālas. Viņa iemīļotās tēmas mākslā bija- jahtu regates, ostas un piejūras ciemu skati. Gleznotājam Ventspilī vien savulaik notikušas četras izstādes (1966, 1992,1997, 1998 (kopā ar dēlu Kārli Siliņu). Izstādi papildina apgāda Neputns sagatavots katalogs.

 

Jau vakarā, kad norims vējš un lēnām satumsīs, plkst.22:30 muzejs aicina iegriezties savā pagalmā vēlreiz, jo sadarbībā ar Rīgas Kinomuzeju, Ventspils Digitālo centru un pilskrogu Melnais Sivēns notiks gadskārtējā Kinonakts, kurā šogad tiks demonstrēta 1974.gadā radītā Rīgas Kinostudijas mākslas filma Jūras vārti. Filma tapusi pēc rakstnieces Dagnijas Zigmontes romāna, kura darbība gan notiek piecpadsmit gadus agrāk nekā filmas varoņu dzīve.

 

Filmas ārskati gandrīz pilnībā uzņemti tā laika Ventspilī, daudzos fragmentos redzami zvejnieku kolhoza Sarkanā bāka ļaudis, filmas varoņi pastaigājas pa Piejūras brīvdabas muzeju, brauc dzelteni krāsotā Mazbānītī, turklāt, tiem izdodas ar to aizbraukt līdz pat Saunagam. Filmā Jūras vārti redzamie zvejas kuģi ir gandrīz dvīņu brāļi Ventspils muzeja jaunieguvumam, kuģim Grots, ko muzejs no uzņēmēja SIA „Verģi” kā muzeja eksponātu saņems tieši Jūras svētkos un ventspilnieki varēs iepazīties ar 1973.gadā ražoto Latvijā senāko Baltikas tipa traleri Ventmalā visas svētku dienas garumā.

 

Filma Jūras vārti tiešām būs ieskats 20.gs. 70.gadu dzīvē, jo fakts, ka filma ieskaņota tikai krievu valodā arī pieder vēsturei. Lai kompensētu titru trūkumu, Ventspils muzejs ir sagatavojis filmas īsu izklāstu un dialogu tulkojumu. Ventspilī, 1974.gada 22.novembrī notika filmas pirmizrāde un tikšanās ar uzņemšanas grupu, arī 14.jūlija vakarā gaidām viesos Andu Rikordi (Iras lomas tēlotāju) un arī citus filmas dalībniekus, lai dotos gandrīz četrdesmit gadu tālā pagātnē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: