Maija mēnesī, Eiropā jau kopš viduslaikiem ticīgie pulcējas uz lūgšanu Dievmātes godam.

Pie mums Latvijā (suitos un Latgales pusē) ļaudis pulcējas pie krustiem tuvējās mājās vai ceļu krustojumos, lai lūgtos Dievmātes godam. Viņa, kas kļuva par visu mūsu Māti Lielajā piektdienā, sava Dēla krusta pakājē, ir kā vidutāja, kas mūsu izteiktās lūgsnas, vajadzības mācēs kā māte savam Dēlam labāk stādīt priekšā, līdzīgi kā kāzās Kānā, kur Viņa bija tā, kas pamanīja ļaužu vajadzības un Jēzu mudina situāciju labot.

Priestera Pētera Upenieka atmiņu zīmējumos „Balandnieki” rakstīts, ka Suitos bijusi tā īpašība, ka lūgšanās ļaudis dalījušies tādos kā divos koros (vīru un sievu) proti, pus lūgsnu skaļi lūdzas vīri, otru pusi sievas. Citāts: Vareni atdalījās vīriešu balsis. Tā ir Kurzemes vecā tradīcija, ka dziedāšanā nosacītāji ir vīrieši. Tas jaunajam priesterim patīk. Viņš drusku bijis arī Latgalē. Tā ir pilnīgi katoliska vide ar katoliskajām tradīcijām, bet tur dziedāšana baznīcā un bērēs palikusi it kā sieviešu pienākums. Vīrieši dzied maz un nekad neuzņemas vadītāja lomu.

Jau 18. gs Neapolē Jezuītu tēvs Ansoli maija mēnesī karaliskajā kapelā katru dienu organizējis koncertu Dievmātes godam un dziesmām izskanot, klātesošajiem dāvāta svētība ar Vissvētāko Sakramentu.

Tas ir laiks, kad īpaši Dievmātei veltīt „garīgus ziediņus”, tas ir praktizēt īpašas atteikšanās vai vingrinājumus tikumu izkopšanai. Neba jau velti Latvieši ir nodēvēti par dziesmoto nāciju, jo arī šīs ik pārdienas lūgsnas pie kāda no krustiem Suitu pusē tiek noslēgtas ar dziesmām Pestītāja un Dievmātes godam, tā kā tikai mūsu tauta to māk.

Tas ir laiks, kad tuvējie un tālākie sabrauc, lai pēc lūgšanas iespējams pārrunātu par vēl apdarāmajiem pavasara darbiem un uzklausītu citu pieredzi. Tur rodam spēkus, lai viens otru stiprinātu un mudinātu vēl citus labus darbus darīt!

Maija dziedājumi un lūgšanas pie krustiem suitu novadā (sākums vienmēr plkst. 19): 2. maijā, pie ugunsdzēsēju depo Alsungā, 4. maijā pie Silenieku krusta Alsungā, 7. maijā pie Zaķu krusta Jūrkalnē, 9. maijā pie Jūrkalnes ceļmalas krusta, 11. maijā pie Zaļumu krusta Alsungā, 14. maijā pie Jenkas krusta Gudeniekos, 16. maijā pie Rotkaļu krusta Alsungā, 18. maijā pie Dzērviņu krusta Jūrkalnē, 21. maijā pie Krustiņu krusta, 23. maijā pie Ķīšu krusts Alsungā, 25. maijā pie krusta  Bērzkalnu Dzilnās, 28. maijā pie Gravu un Jaunarāju krusta Basos, 30. maijā pie Stūrīšu krusta Alsungā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: