1. maijā plkst. 17.00 teātra nama „Jūras vārti” koncertā izskanēs pasaulslaveni skaņdarbi – Antonio Vivaldi vijoļkoncertu cikls “Gadalaiki“ kā arī Franča Šūberta Otrā simfonija un Alberta Šnelcera „A Freak in Burbank”.

Soliste - Vineta Sareika
Diriģents - Normunds Šnē
Piedalās – „Sinfonietta Rīga”

Mūzikas žurnālists Orests Silabriedis: “Aprakstīt Vinetas Sareikas spēli – tas nozīmē bārstīt neko nenozīmējošus epitetus tā vietā, lai sirsnīgi aicinātu nopietni padomāt, pirms atteikties no iespējas klātienē dzirdēt, kā šī izcilā vijolniece atskaņo vienu no vispopulārākajiem klasiskās mūzikas hitiem – Antonio Vivaldi vijoļkoncertu ciklu “Gadalaiki”.

Izcilā latviešu vijolniece, 2009. gada Beļģijas Karalienes Elizabetes konkursa laureāte Vineta Sareika  spēlē uz 320 gadu senas, Venēcijas meistara Mateo Gofrillera izgatavotas vijoles, kuru viņai uz vairākiem gadiem ļāvis spēlēt karalienes Elizabetes Mūzikas fonds. Latvijā izskolojusies dzimtās Jūrmalas mūzikas vidusskolā, vijolniece studēja Parīzē un Briselē, gan kā soliste gan kopā ar domubiedriem 2005. gadā izveidotā klavieru "Trio Dali" sastāvā sniegusi solokoncertus daudzviet Eiropā, piedalījusies Verbjē, Pablo Kasalsa, Santanderas, Zalcburgas un , Eksanprovansas festivālos, spēlējot arī kopā ar tādiem ievērojamiem meistariem kā viņas profesors Ogistēns Dimē, Pols Meiers, Pols Gudvins, Žils Šārons. "Trio Dali", kurā vijolniece spēlē kopā ar čellistu Kristianu Pjēru Lamarku un pianisti Amandīni Savarī, jau atzīts par vienu no vērā ņemamākajām jaunās paaudzes mūziķu kamermūzikas vienībām starptautiskā kontekstā, tas guvis uzvaras prestižos starptautiskos konkursos Japānā, Vācijā un ASV, kā arī franču mūzikas žurnāla "Classica" augstāko novērtējumu 2009. gadā "Choc de l'année" ("Gada izvēle") par Ravela mūzikas ieskaņojumu CD.

Par „Sinfonietta Rīga" Normunds Šnē saka, ka „tas ir jauns sākums ar lielām kvalitātes iespējām. Progress ir dzirdams ik dienu, neskatoties uz to, ka nav viegli īsā laikā izveidot iespējami līdzīgu skatu uz orķestra stilu un principiem. Mūsdienās vislielākā vērtība ir gudrs un saprotošs interprets, nevis „vienkārši mūziķis”. Pamazām noskaidrojam sakarības, pētām stilus. Nav viegli veidot jaunu orķestri no nulles, visiem jāpieslīpējas, tomēr „Sinfonietta Rīga” mūziķos ir šī vēlēšanās muzicēt, un tas ir galvenais. Jaunība ir apbrīnojama lieta, jo tā daudz ko kompensē. Varbūt vēl ne viss izdodas profesionāli, toties jaunajiem mūziķiem ir svarīga šī ideja, ir vēlēšanās, nav rutīnas. Daudz dod jaunu cilvēku enerģija. Es pats tagad jūtos jaunāks, man ir liela interese strādāt, izdarīt kaut ko labu, mudināt viņus neatkārtot kļūdas, ko es pats esmu pieļāvis – tā ir fantastiska sajūta.”

Antonio Vivaldi (1678 — 1741) ir viens no pirmajiem lielajiem koncertu komponistiem, slavens vijoļvirtuozs un diriģents, kā arī venēciešu priesteris. Vivaldi dzimis Venēcijā, kur arī sākusies viņa mākslinieciskā darbība. Lai gan 18. gadsimta pirmajā trešdaļā Antonio Vivaldi slava bija aizskanējusi līdz Parīzei, Austrijai un Vācijai, komponists palika uzticīgs dzimtajai pilsētai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: