Svētdien plkst.18.00 Ventspils Nikolaja Evanģeliski luteriskajā baznīcā Collegium Vocale Ventspils un Collegium Musicum Rīga izpildījumā izskanēs monumentālā J.S.Baha „Mateja Pasija”.

Savu desmito jubilejas gadu Collegium Vocale Ventspils (bij. kamerkoris „Ventspils”) sāk ar monumentālāko no vācu baroka dižgara Johana Sebastiana Baha darbiem, 1729. gadā rakstīto „Mateja Pasiju”-  darbu, kas ir pieskaitāms pasaules mūzikas vēstures augstākajām virsotnēm. Gandrīz trīs stundu garā pasija Ventspils atskaņojumam saīsināta līdz divām stundām, atstājot klausītāju baudījumam muzikālo esenci, kurā jebkura dzirdamā ārija ir kļuvusi par sava laikmeta ikonu.

„Pasija” ir mūzikas žanrs, kas skaņās izdzīvo Kristus ciešanu ceļu no Svētā vakarēdiena brīža līdz krustā sišanai. Bahs pasijās ir komponējis visus četrus evaņģēlistu stāstus, taču „Mateja pasija” emocionāli, saturiski, kā arī laika ziņā ir visvērienīgākā.

Pasijas muzikālā slodze gulstas uz evaņģēlista pleciem. Šī ir loma, kas Baha pasijās paģēr īpaši sagatavotu dziedātprasmi apvienojumā ar nevainojamu vācu valodas stāsta izjūtu. Lielisku evaņģēlistu lomu izpildītāju uz kopējā dziedātāju fona Eiropā nav daudz. Tāpēc vēl jo lielāks prieks, ka Collegium Vocale šajā atskaņojumā sadarbosies ar vienu no izcilākajiem šī žanra dziedoņiem, šobrīd plašu Eiropas slavu baudošo igauni Mati Turi.

Šī būs vienreizēja iespēja Ventspils kultūras cilvēkiem un pilsētas viesiem pirmo reizi dzīvā atskaņojumā baudīt vienu no pasaules mūzikas literatūrasšedevriem. Tāpat, līdzās jau minētajiem māksliniekiem, būs vienreizēja iespēja baudīt izcilu latviešu solistu Ievas Paršas un Evitas Zālītes emocionāli bagāto sniegumu, kā arī neredzēti klasiskās krāsās dzirdēt lieliskos kontrtenorus - grupas Instrumenti dalībnieku Jāni Šipkēvicu un Cosmos dziedātāju Andri Sējānu.

Collegium Vocale Ventspils, Collegium Musicum Riga, Mati Turi (Igaunija), Jānis Misiņš, Evita Zālīte, Ieva Parša, Jānis Kurševs, diriģents Ivars Cinkuss.


Ieeja bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: