No 1. aprīļa pirmo reizi trīs gadu laikā starppilsētu sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtītājs Valsts SIA „Autotransporta direkcija” pieņēmusi lēmumu paaugstināt autobusu biļetes cenu starppilsētu maršrutos.

Šīs pārmaiņas attiecas arī uz tiem pasažieriem, kas izmanto pašvaldības SIA „Ventspils reiss” sniegtos pakalpojumus starppilsētu maršrutos.

Kā paskaidro Valsts SIA „Autotransporta direkcija” preses sekretāre S. Maļuha „biļešu cenu kāpums vairāk skars tos pasažierus, kuri pārvietosies garos starppilsētu maršrutu posmos, bet īsākos attālumos biļešu cenas pat samazināsies uz pazeminātās iekāpšanas maksas rēķina. Autobusu pasažieriem pārvietojoties īsajos attālumos (līdz 30 km) ārpus lielajām pilsētām, biļešu cena samazināsies vidēji par 10%. Turklāt, iedzīvotājiem, pārvietojoties starp mazajām pilsētām un apdzīvotām vietām, turpmāk būs iespēja par līdzīgu samaksu izmantot gan vietējās nozīmes, gan starppilsētu satiksmes autobusus, jo biļešu cenas šajos pārvadājumu veidos izlīdzināsies. Turpretim maršrutu posmos, kas pārsniedz 150 km, braukšanas maksa pieaugs vidēji par 10-11%.”

Valsts SIA „Autotransporta direkcija” mājas lapā ievietotajā informācijā teikts, ka „pēdējos gados īstenotie taupības pasākumi, to starpā pārvadātāju pakalpojumu pašizmaksas pārskatīšana un maršrutu tīkla optimizācija, ir bijuši nepietiekami, lai iekļautos būtiski samazinātajā valsts finansējumā un segtu pārvadātājiem radušos zaudējumus.”

Tieši šī iemesla plānošanas reģioni, Satiksmes ministrija un Autotransporta direkcija izstrādāja jaunu taupības pasākumu kopumu, kurā paredzēts neliels tarifu kāpums (vidēji 5% līdz 7% apmērā) starppilsētu nozīmes pārvadājumos.

Plānots, ka jauno tarifu ieviešana jau šogad valstij ļaus ietaupīt aptuveni 1,8 milj. latu, un nelielais biļešu cenu kāpums pasažieru plūsmu būtiski neietekmēs.

Tarifu izmaiņas, nelegālo pārvadātāju darbības ierobežošana un autoostu sistēmas reorganizācija ir valdības rīcības plānā ietvertie pasākumi, kurus nepieciešams īstenot, lai iekļautos samazinātajā valsts budžeta finansējumā, kas šogad, salīdzinot ar 2011. gadu, samazināts par 5 miljoniem latu (jeb 10%), savukārt pēdējo četru gadu laikā finansējums ir sarucis no 74,4 miljoniem latu 2008. gadā līdz 46,5 miljoniem latu 2012. gadā.”

Jāatzīmē, ka pašvaldības SIA „Ventspils reiss” jau kopš 2009. gada nav palielinājis un tuvākajā laikā neplāno palielināt  braukšanas maksu pilsētas maršrutu autobusos, lai gan degvielas cena šajā laikā pieaugusi gandrīz par 60%.

ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: