Ikdienā, strādājot ierastajā režīmā, Satiksmes uzraudzības rotas inspektori konstatē, ka tomēr ir cilvēki, kuri nelieto drošības jostas paši un arī nepiesprādzē savus bērnus.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Kurzemes reģionā kopumā ir noformēti 14 administratīvo pārkāpumu protokoli par drošības jostu nelietošanu un no tiem visvairāk Ventspiī.

Kā informēja Ceļu satiksmes drošības direkcija, 2019. gada pētījumā parādās tas, ka 53% gadījumu pasažieri nesprādzējas, jo jābrauc neliels attālums; 40% pasažieru aizbildinās, ka josta ir neērta, nepraktiska un to ir grūti uzlikt. 22% respondentu nesprādzējas tāpēc, ka pilnībā uzticas autovadītājam, savukārt 18% uzsver, ka šoferis viņam nav atgādinājis, ka mašīnā ir jāpiesprādzējas.

Tāpat pētījums atklāj, ka biežāk drošības jostu lieto sievietes, savukārt drošības jostu aizmugurējā sēdeklī retāk lieto vīrieši. Drošības jostas nelietošanu biežāk praktizē autovadītāji, kuri arī kā pasažieri sprādzējas retāk.

Valsts policija strādās pastiprināti, pievēršot uzmanību bērnu sēdeklīšu izmantošanai, tāpat drošības jostu lietošanai kā priekšā, tā arī aizmugurē sēdošajiem.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpuma kodeksu, par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu, kā arī tāda pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies, paredz brīdinājuma izteikšanu vai naudas soda uzlikšanu transportlīdzekļa vadītājam no 30 līdz 70 eiro apmērā. Par pasažieriem noteikto pienākumu pārkāpšanu, tātad arī par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu, paredz brīdinājuma izteikšanu vai naudas soda uzlikšanu pasažierim 15 eiro apmērā. Par braukšanu ar transportlīdzekli bez drošības jostām, ja tās ir paredzētas konstrukcijā, paredz naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 30 eiro apmērā.

Savukārt par to noteikumu pārkāpšanu, kuri paredz bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietošanu, paredz brīdinājuma izteikšanu vai naudas soda uzlikšanu transportlīdzekļa vadītājam no 30 līdz 70 eiro apmērā. Un par tādu personu pārvadāšanu vieglā automobiļa priekšējā sēdeklī, kuras ir jaunākas par 14 gadiem, ja automobiļa konstrukcijā nav paredzētas drošības jostas, paredz brīdinājuma izteikšanu vai naudas soda uzlikšanu transportlīdzekļa vadītājam 15 eiro apmērā.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -2
    Barons.. 10.09.2019, 12:21:42

    Man Volg GAZ-21 (otro sērij) neir aprīkot ar tādiem krāmiem.Un man par to nevaret štrāfet.
    Un uz priekšejo beņķ es ir sēdinat tig tāds,kam 15 un vairak Gad,le zinat.

  • -2
    Janis Zvejnieks 10.09.2019, 21:04:43

    Baron kungs,le Tu zinat. Irelande ja cilveks brauc nepiespradzejies un vin noker,tad vinam jaiet pie dakter un jadabu spravk ,ka vi$ i pie piln saprat. Vai tik Tava faterlande a nav tads likums :)

  • 0
    nomaļnieks 12.09.2019, 15:12:14

    Jāsprādzējas ir(ja pašam sava dzīvība ir svarīga).Nav saprotams, kāpēc par nepiesprādzēšanos būtu jāsoda?-tāds kādu citu apdraud, krīt ārā no sēdekļa līkumos vai kā citādi. Ja tik skurpulozi tiek rādītas rūpes par cilvēku, tad jau mums arī bomžu nebūtu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: