Tiesai nākas tērēt laiku, atņemot to nozīmīgu lietu izskatīšanai, un nolūkoties politiskā teātrī, ko sarīkojušisaskaņieši, tiesneša priekšā risinot iekšēju konfliktu.

Ventspilī šonedēļ sāka skatīt krimināllietu, kurā cits pret citu vēršas partijas Saskaņa biedri. Procesā iesaistīti deputāts Valērijs Agešins, Jeļena Garbuzova un SaskaņasVentspils biedre Alīna Rugine.

Kā Ventas Balss jau rakstīja, par formālo strīda cēloni kļuvusi Garbuzovas pagājušā gada jūlijā sūtīta e-pasta vēstule Agešinam. Tajā pausts viedoklis, ka deputātu kandidātu sarakstā 10. Saeimas vēlēšanām iekļauti tie, kas uz Rīgu aizveda aploksni ar naudu. Vēstuli Garbuzova izplatīja plašākam personu lokam, tādēļ izteikto apgalvojumu par godu un cieņu aizskarošu uztvēra Rugine un Agešins. Pirmā tiesā vērsās Rugine. Viņai sekoja Garbuzovas apsūdzība par Saskaņas centra priekšvēlēšanu bezmaksas biļetenā pausto, viņasprāt, nomelnojošo informāciju – Rugines apgalvojumu, kurā Garbuzovai pārmesta priekšvēlēšanu solījumu nepildīšana.

Vēlāk savu apsūdzību pret Garbuzovu izvirzīja arī Agešins. Katrs no iesaistītajiem prasa Ls 10 kompensāciju par morālo kaitējumu. Visas apsūdzības tiek izskatītas vienā tiesas procesā Ventspils tiesā. Līdz šā gada 1. janvārim Krimināllikums pieļāva, ka apsūdzību gadījumos, kad aizskarta personas cieņa vai gods, var uzturēt pats cietušais. Šobrīd šis punkts mainīts un apsūdzību uztur prokuratūra. Tomēr, ņemot vērā, ka minētās apsūdzības celtas vēl pagājušajā gadā, tiesas zālē bez prokurora notiek partijas netīrās veļas mazgāšana. Agešins procesā ir cietušā statusā, bet Garbuzova un Rugine vienlaikus aizņem gan apsūdzēto, gan cietušo solu.

Par galveno strīdus ābolu izvērties jautājums par deputātu kandidātu virzīšanu vēlēšanām. Rugine un Agešins cenšas pierādīt, ka process bijis atbilstošs partijas statūtiem un nekādi koruptīvi un pretlikumīgi darījumi tā ietvaros netika veikti. Garbuzovas apvainojumus viņi uztver kā reakciju uz neiekļaušanu sarakstā. Savukārt Garbuzova cenšas pierādīt, ka viņas teiktais nav meli un ziedojumu apmērs vēlēšanu kampaņai bijis arguments, lai sarakstā neiekļautu ilggadējos partijas biedrus, bet iekļautu Mārtiņu Lauvu un Leonardu Čamani. Agešins tiesas laikā skaidro, kaSaskaņas centra valdei rekomendējis sarakstu ar aptuveni 30 cilvēkiem, no kuriem «Ušakova valde atsijāja 16». Uz jautājumu, kas pieņēma lēmumu, Agešina pirmā atbilde ir: «Saskaņas centra valde Nila Ušakova personā.»

Par aploksnēm ar naudu Agešinam nekas neesot zināms. Garbuzovas pārmetumi Agešinam strīdīgajā vēstulē tika veltīti arī par apzinātu Ventspils šūniņas šķelšanu un draudiem «saplosīt visus, kas stāsies ceļā». To, ka lietojis šādu izteicienu, Agešins tiesai nevarēja noliegt, vien norādīja, ka tas izrauts no konteksta un netika attiecināts uz partijas biedriem, bet gan uz poliskajiem konkurentiem.

Savukārt, kā liecinieku nopratinot iepriekšminētā priekšvēlēšanu izdevuma galveno redaktoru Grigoriju Zubarevu, atklājās interesants fakts. Persona, kas redakcijā nogādājusi it kā plašākai sabiedrības daļai nopludināto Garbuzovas vēstuli, uz kuru pēc tam Rugine publiski sniegusi Garbuzovas cieņu aizskarošo atbildi, nav identificējama. Zubarevs skaidro, ka tā stādījusies priekšā kā Anna no Pārventas. Sīkāk par to, kā vēstule nonākusi viņas rokās, un sievietes personību izdevuma redaktors nav centies noskaidrot.

Tiesas sēdes laikā kā liecinieki tika nopratināti arī vairāki citi liecinieki, tajā skaitā strīdīgais kandidāts Leonards Čamanis. No tiesneša piedāvātā izlīguma visas kriminālprocesā iesaistītās personas atteicās, un lietu turpinās skatīt šā gada 11. aprīlī. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: