Ar sadzīviski satīrisku kamerizrādi Slieksnis šodien Kultūras centrā uz pārdomām par dzīves jēgu aicina aktieri Inta Tirole, Andris Bērziņš,  Enriko Avots, Anita Grūbe, Imants Vekmanis, Zigurds Neimanis, Bruno Libauers un Aldis Kusiņš.

 To, vai Aktieri neatkarīgā teātra Kabata piedāvātajā izrādē Ventspilī 20. janvārī plkst. 19, spēlēs Bērziņš vai Neimanis, producente Aīda Ozoliņ neatklāj – lai paliek intriga, bet viņa sola, ka būs interesanti un smieklīgais mīsies ar smeldzīgo: «Veidojot izrādes, sadarbojamies ar aktieriem, kas izprot mūsu misiju – doties pie skatītājiem arī tur, kur lieli sastāvi nebrauc vai neuzstājas tehnisku iemeslu dēļ.

Strādājam, izmantojot pašu līdzekļus, atveram savus makus, bet tas atmaksājas, jo skatītāji mūs mīl un atbalsta. Runājot par Ventspili, gribu uzsvērt, ka te mums ir biezāka maizīte, jo izrādes parasti aiziet uz urrā.» Šoreiz aktieri izrādīs pazīstamā režisora Induļa Smiltēna lugu Slieksnis.

Tas ir līdzcietīgs un vienlīdz arī ironisks un humora pilns, no jebkādām ilūzijām brīvs stāsts par mazajiem cilvēkiem, kuri deviņdesmito gadu straujajās pārmaiņās zaudēja daudz, bet ne katrs spēja izdomāt, kā atrast spēku, lai izdzīvotu pārmaiņu laikā. Interesanti, ka izrādes varoņi neskaidro situāciju risina vienkārši – pie dzīru mielasta ar kandžu.

Teātra zinātniece Guna Zeltiņa par režisores Ditas Balčus, mākslinieka Oļega Tillberga un komponistes Gundegas Šmites veidoti izrādi, kurā piedalās interesants aktieru ansamblis, saka: «Kamerizrādes formā ieraugām visai kolorītu sabiedrības šķērsgriezumu, ar inteliģentu bijušo skolotāju sākot un ar pārliecinātu komunistu un cinisku jauno laiku uzņēmēju beidzot. Un aktieriem viņiem atvēlētajā nelielajā apjomā un saspiestajā spēles telpā izdevies radīt dzīvus, atmiņā paliekošus raksturus.

Ditas Balčus režisētajā izrādē ar absolūti pārliecinošu un organisku patību izceļas aktrise Inta Tirole Mātes lomā. Vārga, gandrīz prātu izkūkojusi večiņa, kurai autors liek izteikties teju par visām nācijas problēmām, (..) taču aktrise šim tēlam piešķīrusi tādu iekšēju gaišumu, vitalitāti un sirdsgudrību, ka visas sadzīviskās izpausmes kļūst nebūtiskas, un īpaši finālā Māte iegūst simboliskus vaibstus.» 

Nākamreiz – februārī un martā –  neatkarīgā teātra aktieri uz Ventspili atvedīs bērnu izrādes – Princesi uz zirņa un Pepiju Garzeķi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: