„Pat īsti nevaru pateikt, kā tas sākās... Tā pēkšņi es vairs nevarēju naktīs aizmigt. Nevarēju un viss!...

...Vakaros centos nomierināties, atslābināties, piemēram, palasot grāmatu, bet nekas nelīdzēja. Aizvien biežāk nevarēju iemigt, līdz katra nakts pārvērtās murgā. Trīs līdz četras stundas mēģinu iemigt, paguļu pāris stundas trauslā miegā, ceļos. Visa diena paiet kā miglā, jo gribas gulēt. Un vakarā – miegs pazūd un sākas viss no gala. Tā tas turpinājās apmēram pusgadu. Un tad lēnām pārgāja,» stāsta deviņpadsmitgadīgā Alise.

Dzīve šķiet krietni rožaināka, ja esi labi izgulējies. Un otrādi – nakts, kas aizvadīta, mēģinājumos iemigt, veļoties no viena sāna uz otru vai ik pa laikam mostoties, spēj dienu pārvērst murgā.

Miegs ir ļoti svarīga mūsu dzīves sastāvdaļa. Izrādās, ka pastāv pat spīdzināšanas metode, kas cilvēkam neļauj gulēt, tādā veidā mokot viņu gan fiziski, gan garīgi. Ko īsti mēs zaudējam, ja neizguļamies?

Ja cilvēks guļ pārāk maz vai miegs tiek traucēts, tad dienas laikā uzmāksies nogurums, enerģijas trūkums, būs grūti koncentrēties, spriest loģiski. Var rasties sajūta, ka ir auksti. Ilgstoša neizgulēšanās var ietekmēt imunitāti.

Aptaujājot dažādus Ventspils jauniešus vecumā no 17 līdz 21 gadam, noskaidrojās, ka 90% dzīves laikā ir saskārušies ar miega problēmām. Pozitīvi ir tas, ka tikai 10% no viņiem ir lietojuši miega zāles, lai risinātu šīs problēmas. Miega zāles tomēr ir galējais līdzeklis cīņā pret sliktu miegu. Ir taču tik daudz un dažādu veidu kā uzlabot mūsu miegu!

Lai labāk iemigtu un gulētu, der ievērot pāris pavisam vienkāršus noteikumus.

  • Atpūties un ievēro mieru pirms gulētiešanas.

Tas nozīmē, ka apmēram stundu vai pusstundu pirms miega nevajadzētu sēdēt pie datora, pildīt mājas darbus, darīt kaut ko satraucošu, piemēram, strīdēties.

  • Pilnīgs klusums istabā vai ļoti klusa, mierīga mūzika nomierinās.

  • Parūpējies, lai pulkstenis nebūtu tavā redzeslokā.

Tas pievērsīs uzmanību tam, cik ilgi neguli, radīs satraukumu, kas tikai apgrūtinās iemigšanu.

  • Lai cik ļoti vēlētos, tomēr izvairies no snaušanas pēcpusdienā, jo būs grūtāk iemigt vakarā.

  • Nodarbini savu ķermeni dienas laikā – izej pastaigā, dodies skriet. Galu galā – dzīvojam taču pie jūras! Nelaid garām iespēju un pavingrinies un trenažieriem Piejūras parkā vai Reņķa dārzā!

  • Nedzer kafiju vai tēju pirms gulētiešanas. Tas, ka kofeīns neļaus gulēt, ir visiem zināms fakts. Starp citu – arī tējā ir kofeīns!

  • Nepārēdies apmēram 4 – 5 stundas pirms gulētiešanas. Ar pilnu vēderu miegs būs tiešām nemierīgs.

  • Nelieto alkoholu pirms miega! Lai gan alkohols var palīdzēt iemigt, tas traucēs svarīgas miega fāzes.

Arī aptaujātie jaunieši padalījās ar padomiem labākai iemigšanai.

  • Neiet gulēt, ja nenāk miegs. Kamēr nevari iemigt, dari kaut ko lietderīgu vai patīkamu (krāmē māju, dari nepadarītos darbus vai parunā ar kādu).

  • Vienkārši izbaudiet dzīvi un katru dienu sāciet no jauna!

  • Ja jums ir grūtības ar iemigšanu, tad iesaku nopirkt ērtu pidžamu, spilvenus un segu un aiztaisiet acis ciet, un guliet!

  • Klausīties mierīgu, klusu mūziku pirms gulēšanas, saplānot dienu tā, lai tajā būtu kādas aktivitātes.

  • Palīdz silta duša pirms miega un vēsa istaba un tikko izmazgāta gultas veļa! Tad saritinos segā un guļu visu nakti!

  • Var sākt lasīt neinteresantu grāmatu, jo lasot sāks nākt miegs.

Tagad, kad zināt kā iespējams ātri iemigt un lieliski izgulēties, iesaku uzreiz izslēgt datoru, paķert līdzi vēl kādu draugu un dodies garā, nogurdinošā pastaigā, izbaudot visu, ko piedāvā Ventspils!

Iesūtīja: Biznesa augstskolas „Turība” studente Kristīne Hausmane

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: