Ventspils skolas arī šajā mācību gadā piedalās Junior Achievement Latvia programmās skolēnu uzņēmējspēju attīstībai. Nupat aizvadīts skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Rudens gadatirgus, kurā jaunie uzņēmēji parādīja, kādus produktus un pakalpojumus paguvuši izstrādāt savos jaundibinātajos mācību uzņēmumos.

Junior Achievement Latvia skolēnu mācību uzņēmumu programmā Ventspils skolas aktīvi un ar labiem panākumiem piedalās jau vairākus gadus. Mācību uzņēmumos skolēni apgūst praktisko uzņēmējdarbību no uzņēmumu dibināšanas un biznesa idejas izstrādes līdz pat pārdošanai un arī uzņēmuma likvidācijas procesam. Liela nozīme ir iespējai savus produktus un pakalpojumus prezentēt reāliem pircējiem, tādēļ skolēni vairākas reizes gadā piedalās SMU tirdziņos. Šis, Rudens gadatirgus, kas norisinājās tirdzniecības centra Tobago telpās, lielai daļai nesen dibināto uzņēmumu bija pirmā iespēja satikt pircējus ārpus skolas vides. Rudens gadatirgū piedalījās 22 SMU, no kuriem divdesmit bija Ventspils skolēnu uzņēmumi, bet divu SMU pārstāvji ar saviem produktiem uz tirdziņu Ventspilī bija atbraukuši no citām pilsētām, proti, Talsu pamatskolas un Āgenskalna Valsts ģimnāzijas.

Mācību uzņēmumus tirdziņā vērtēja žūrija – Ventspils domes Attīstības pārvaldes Projektu ieviešanas nodaļas projektu vadītāja Jeļena Meļeškeviča, biedrības Attīstības fabrika valdes priekšsēdētājs Emīls Anškens un Swedbank pārstāve Kristīne Ernestovska. Žūrijas ekspertu profesionalitāti un spēju izvērtēt katra SMU potenciālu uzteic Ventspils SMU koordinators, 2. vidusskolas pasniedzējs Oļegs Mihailovs: «Pilsēta šobrīd īsteno projektu par uzņēmējspēju attīstīšanu, tādēļ ir ļoti svarīgi izvērtēt, kāda ir izaugsme un kādas ir skolēnu spējas. Svarīgi ir arī izvērtēt, vai skolēnu idejas ir dzīvotspējīgas vai nav. Swedbank vienmēr ir atbalstījusi pasākumus, kas saistīti ar skolēnu mācību uzņēmumu darbību. Savukārt biedrība Attīstības fabrika rīko dažādus seminārus un nodarbības jauniešiem.» Žūrija, izvērtējot šogad izveidotos SMU, secinājusi, ka skolēnu idejas ir labas, ir liela dažādība un produktiem ir laba kvalitāte.

Šogad ļoti aktīvi uzņēmējdarbības prasmes praksē apgūst Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas skolēni, kurus konsultē skolotāja Anita Jozus. Gadatirgū šo skolu pārstāvēja astoņi mācību uzņēmumi. Skolēni no uzņēmuma PAR tirgoja tamborētas rotaļlietas mazuļiem, Rota – pašgatavotas rotas no akmentiņiem un pērlītēm, STAS bija izveidojuši uzlīmes ar daudzveidīgiem un oriģināliem dizainiem, uzņēmums Cleandraw izstrādājuši pierakstu blociņus no akrila, Kitchen Saviors izveidojuši bundžiņu attaisāmos, kuros iestrādāts arī palielināmais stikls, lai būtu salasāmi iepakojumu etiķešu uzraksti pat vissmalkākajā drukā, SMU Momento ražo skaistas, krāsainas sveces, savukārt SMU Ejamcopēt iepazīstināja ar savu biznesa ideju – košiem makšķerēšanas mānekļiem, kas veidoti no gumijas. Tāpat arī Ventspils Valsts 1. ģimnāziju tirdziņā pārstāvēja SMU Dabas mirklis, kas interesentiem piedāvāja ķermeņa kopšanas līdzekļus no dabīgām, pie Latvijas ražotājiem iegādātām izejvielām, turklāt visiem produktiem izvēlēts iepakojums no otrreiz pārstrādātiem materiāliem.

Ar četriem SMU tirdziņā pārstāvēta bija Ventspils 2. vidusskola, kur jaunos uzņēmējus konsultē skolotājs Mihailovs. Uzņēmums M.E.F izstrādājis produktu – zobu tīrīšanas tabletes, Cubibaby – tamborētas rotaļlietas bērnu sīkas motorikas attīstībai, StoryLink – izglītojošu storytelling formāta kāršu spēli, savukārt Lips Up tirdziņā piedāvāja kosmētiku, kas radīta lūpu kopšanai – skrubji, eļļas un balzami – no dabīgām sastāvdaļām, bez mākslīgiem aromatizatoriem. Tāpat četri mācību uzņēmumi gadatirgū pārstāvēja Ventspils 6. vidusskolu. Rotaslietas izgatavo uzņēmumi FLAP un DIA Jewelry, dažādus suvenīrus un dāvanas piedāvāja SMU Dimanti, savukārt ozolkoka dēlīšus virtuvei ražo SMU WoodHaven Creations.

Pa diviem mācību uzņēmumiem katrā šoruden ir Ventspils 1. pamatskolai (SMU konsultante Lāsma Ozola) un Ventspils 2. pamatskolai (SMU konsultantes Olga Maranika un Una Bērente). 1. pamatskolā SMU Polymer veido dažādus magnētiņus un atslēgas piekariņus no polimērmāla, Latvju Svečturi – koka svečturus no priedes koka ar dažādiem latviešu simboliem. Savukārt 2. pamatskolas bērni šogad divos uzņēmos – Juvi un IMEA ražo rotas, aksesuārus, kā arī dažādas dāvanas un suvenīrus.

Īpašu uzmanību tirdziņā izpelnījās arī viesi – Āgenskalna Valsts ģimnāzijas (konsultējošā skolotāja Linda Ozoliņa) sociāli atbildīgais SMU Speak Latvian ar tiešsaistes latviešu valodas privātstundām skolēniem un pieaugušajiem, bet Talsu pamatskolas SMU Annas Beauty Studio (konsultējošā skolotāja Ingūna Sakniņa) ar ļoti plašo un daudzveidīgo kosmētikas produktu klāstu. Ne talseniekiem, ne rīdziniekiem šis šogad nav pirmais SMU tirdziņš, kur viņi šogad viesojas, un viņi labprāt izmanto iespēju savus produktus parādīt plašākai publikai.

Mūsu skolu SMU jau vairākus gadus ir izveidojusies laba sadarbība ar Ventspils dizaina darbnīcu RADE, tādēļ ventspilnieku produkti var lepoties ar kvalitatīvu produktu vizuālo noformējumu un dizainu. Vienpadsmit Ventspils skolu SMU konkursa kārtībā tikuši pie iespējas decembrī piedalīties Vislatvijas SMU gadatirgū Cits bazārs. Arī šajā gadatirgū žūrija vērtēs mācību uzņēmumus, un skolotājs Mihailovs saredz iespējamību, ka kāds no jaunajiem uzņēmējiem varētu tikt nominēts un varbūt pat iegūt kādu no konkursa balvām. Savukārt Ventspilī jauno uzņēmēju produktus pavisam drīz varēs iegādāties skolu organizētajos tirdziņos, Ziemassvētku laikā vairāki Ventspils SMU plāno piedāvāt savu produkciju paplašinātās tirdzniecības dienās Ventspils tirgū.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: