25. maijā, plkst.13.00 Ventspils Augstskolā (VeA), D104 auditorijā ar vieslekciju par tēmu “Elektriskā bura un nano kosmosa kuģi: nākotnes izaicinājumi jaunu kosmisko dzinējsistēmu demonstrācijā” uzstāsies ESTCube programmas vadītājs un VeA Informācijas tehnoloģiju fakultātes absolvents Andris Slavinskis.

Andris Slavinskis pēc VeA absolvēšanas paguvis pieredzēt ievērības cienīgu profesionālo pieredzi. Kopš studiju pabeigšanas viņš strādājis Tartu observatorijā, Somijas Meteoroloģijas institūtā, NASA Eimsa (Ames) pētniecības centrā ASV un Ālto universitātē Somijā, šobrīd A. Slavinskis vada ESTCube programmu un tās nākošo izaicinājumu – izstrādāt misiju Mēness orbītā, kur demonstrēt saules vēja elektrisko buru.

Neliels ieskats no kosmosa tehnoloģiju profesora paredzētās runas vieslekcijā: “Pēc VeA absolvēšanas 2011. gadā es uzzināju par saules vēja elektriskās buras eksistenci un man radās iespēja strādāt pie tās demonstrācijas ESTCube-1 misijas ietvaros. Pēc Tartu universitātes absolvēšanas 2015. gadā es kļuvu par ESTCube programmas līderi. Mēs palaidīsim ESTCube-2 satelītu 2023. gadā, lai demonstrētu jonosfēras plazmas bremzi, kas paredzēta satelītu deorbitācijai zemajā Zemes orbītā. Šobrīd strādājam pie nākotnes misijas koncepta, lai nogādātu e-buru Mēness orbītā, kur pūš saules vējš, kas, savukārt, ļauj burāt starpplanētu telpā bez darbvielas. Salīdzinot ar zemo Zemes orbītu, lai operētu Mēness orbītā ir nepieciešamas jaunas komunikāciju, navigācijas un starpplanētu kubsatu vai nano kosmosa kuģa kontroles metodes. Sadarbojamies ar VeA, lai nodrošinātu komunikācijas ar RT16. Ieviešam jaunu optiskās navigācijas sistēmu kopā ar ESTCube studentiem, kā arī sadarbojamies ar Drēzdenes tehnisko universitāti, kurai ir unikāla pieredze miniatūru elektrisko dzinēju izstrādē nano kosmosa kuģu orientācijas kontrolei. E-buras eksperimentu izstrādā Somijas Meteoroloģijas institūts un mēs arī sadarbojamies ar KTH plazmas instrumentu izstrādē. Šajā runā es dalīšos ar karjeras attīstības pieredzi kā arī pēdējo pusgadu Mēness nano kosmosa kuģu un e-buras tehnoloģiju inovācijā.”

Lekcija atvērta visiem visiem interesentiem, arī bez padziļinātām zināšanām kosmosa tehnoloģijās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: