Kopš 2012. gada Rīgā notiek Starptautiskais Jauno pianistu konkurss ''Riga piano''. Konkursa mērķis ir bagātināt klavierspēles pedagoģiskās tradīcijas Latvijā akadēmiskās klaviermūzikas žanros, kā arī sekmēt akadēmiskās klavierspēles prasmju attīstību jaunajiem pianistiem solo un ansamblī četrrocīgi.

Dalībnieku vecums ir no 5 līdz 21 gadam, viņi startē dažādās vecuma grupās un kategorijās. Konkurss piedāvā dalību arī D kategorijā, kurā var piedalīties vispārizglītojošu skolu, mūzikas centru u.c. iestāžu bērni un jaunieši. Dažkārt dalībnieki saņem tikai diplomu par piedalīšanos un arī tas ir augsts sasniegums, jo prasības ir augstas, visi bērni un pedagogi ir ieguldījuši ļoti lielu darbu, lai varētu piedalīties šādā konkursā.

Arī šogad jaunos mūziķus vērtēja nopietna žūrija – Gintaras Januševičius (Lietuva, Vācija), Giulio Biddau (Itālija), Slawomir Wilk (Polija).

Ventspils Centra sākumskolas skolotājas Sandras Sproģes audzēkņi piedalās šajā konkursā jau astoto gadu. Un katru gadu konkursā uzplaukst kāds šīs skolas muzikālais ziediņš, kurš, nopietni strādājot, sasniedz augstu virsotni un iegūst kādu vietu.

Šogad konkursā īpaši jāatzīmē 5. klases skolnieces Unas Zariņas sniegums, kurai jau ir pieklājīga konkursu dalībnieces pieredze. Meitene ir ļoti talantīga un spēlē sarežģītu programmu, tāpēc prieks par tik niansētu, krāsām bagātu skanējumu vēl jo lielāks. Arī tehniskais skanējums bija lielisks. To atzina arī žūrija un Unai šogad konkursā D solo kategorijā 1. vieta, aiz sevis atstājot dalībniekus no Zviedrijas, Dānijas un citām valstīm. Sagatavotā programma septiņu minūšu garumā izskanējusi spoži.

Konkursā debitēja arī 2. klases audzēkne Sabīne Feldberga. Apzinīga un čakla jaunā pianiste, kura domājams, nākotnē sevi pierādīs kā spožu zvaigznīti. Viņai – žūrijas balva, kā Jaunākajai dalībniecei.

Ventspilnieki izvēlējās attālināto muzicēšanas formu, aizsūtot video ierakstu konkursa organizatoriem. Viens no konkursa noteikumiem bija – repertuārs jāatskaņo bez apstāšanās un visu laiku jāredz pianista rokas.

Sandra Sproģe saka lielu paldies teātra nama ''Jūras vārti'' kolektīvam un personīgi Sigitai Migoļai, par iespēju pirms koncerta un ieraksta laikā izmantot flīģeli. Kultūras un mākslas jomā šis ir sarežģīts laiks. Mēs visi ceram, ka šie ierobežojumi kādreiz beigsies un atkal varēsim baudīt kultūras dzīvi. Bet šobrīd priecājamies, ka pastāv vismaz šī attālinātā iespēja muzicēt svētkos un konkursos, kas ļauj saglabāt motivāciju un pārliecību, ka muzikālais dāvināšanas prieks katram no mums ir tik ļoti nepieciešams.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: