No šīs nedēļas skolēnu Covid-19 testēšana notiks reizi divās nedēļās, nevis reizi nedēļā, kā tas bija iepriekš, tā iepriekšējā nedēļā vienojās Ministru kabinetā.

Ja pozitīvo Covid-19 gadījumu skaits sabiedrībā būtiski palielināsies, testēšanas regularitāte skolās atkal varētu tikt pārskatīta.

Pēc Veselības ministrijas (VM) sniegtajiem datiem, pirmās testēšanas nedēļas ļāvušas sākt klātienes mācības un novērst plašus uzliesmojumus 215 izglītības iestādēs un objektīvāk novērtēt Covid-19 izplatību Latvijas pašvaldībās. Vairāk nekā 200 000 skolēnu un skolu darbinieku testēšana esot bijis izaicinājums izglītības iestādēm, bērniem un viņu vecākiem, kā arī pārbaudījums laboratorijām.

Lai testēšanas process būtu visām iesaistītajām pusēm ērtāks un rezultāti operatīvāki, skolās pakāpeniski ieviesīs jaunu testēšanas metodi, kas paredz vienu klasi testēt kā vienotu grupu, nevis kā šobrīd kā vairāku paraugu grupu. Ja klases vienotajā paraugā konstatēs infekciju, tikai tad skolēnus testēs atsevišķi.

Šāda kārtība atvieglotu gan laboratoriju un izglītības iestāžu darbu, gan arī samazinātu izmaksas par izmeklējumu veikšanu. Tieši laboratoriju pārslodze līdz šim izskanēja kā viens no iemesliem, kāpēc meklēt jaunus testēšanas algoritmus.

Savukārt izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece jau iepriekš informēja, ka, izvērtējot epidemioloģisko situāciju valstī, iespējams, ministri vēlāk atkal domās par biežāku testēšanu skolās, proti, ja būs nepieciešams, testēšanu palielinās no reizes divās nedēļās uz reizi desmit dienās, pēc tam - uz reizi septiņās dienās, bet, ja epidemioloģiskie apstākļi pasliktināsies nopietnā līmenī - testēšanos varētu rīkot vairākas reizes nedēļā.

Izglītības un zinātnes ministre ir pārliecināta, ka, samazinot testēšanas apjomus par divām reizēm, atrisināsies analīžu rezultātu piegādāšanas problēmas. Testēšana skolās visiem būs vienāda un turpinās testēt visas nevakcinētās personas, kas dodas uz skolu.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -6
    Marta P 20.09.2021, 15:05:04

    Varat man nepiekrist, bet vai šis atkal nav veids, kā manipulēt pie mūsu sirdsapziņām un spiest kā uz vakcinēšanos, tā mājās mācīšanos?
    Nu ja skolēni aktīvākajā vīrusu sezonā ir visi vienuviet klasē, un, ja atklājas ar vien vairāk šo infekcijas gadījumu klasēs, ko pagaidām ir iespējams vēl kontrolēt ar šiem testiem reizi nedēļā, tad tagad SAMAZINĀT testēšanas biežumu!? Kāpēc?? Lai mums varētu svinīgi paziņot, ka stāvoklis skolās ir kritisks, jo tur veidojas "perēkļi", ko nav iespējams kontrolēt un laikus pamanīt.. Un, ka tādi nebūtu bijuši, ja visi būtu vakcinējušies vai sēdējuši mājās. Vai kāds vēl šeit domā par izglītību, bērniem un pedagogiem? Vai tikai par kaut kādu statistikas rādītāju pildīšanu?

  • -5
    Tulpīte 20.09.2021, 16:07:35

    Piekrītu!

  • -5
    Covid 19-24.ventspils.lv 20.09.2021, 18:14:15

    Vajadzētu panākt,lai iespējami daudz skolēnu tiktu vakcinēti.Protams,ievērojot minimālo vecumu.Tad šāda testēšana atkristu.

  • -4
    Žanis@ 20.09.2021, 21:48:26

    ja noteikti - vajag panakt lai skaits butu valstij vajadzigais, te neviens pat nedomā par bērnu veselībuu, lai tikai skatļi būtu - realitātē cik daudz bērniem pēc potes ir visādas blaknes un nerunājot kas nāks pēc gadiem šiem bērniem ar veselibu vajag ievākt informāciju pirms saspricet bernus

  • -4
    sranskis 20.09.2021, 23:06:31

    Nu tad jaubūtu kā tagad- fakcinētie staigā netestēti slimi būdami!

  • -2
    Ilze88 20.09.2021, 20:53:14

    Manas meitas klasē 2/ 3 skolēnu vakcinēti ! Tā kā ir starp mums daudzi, kas domā sakarīgi.

  • -1
    Kriska 21.09.2021, 10:27:22

    Es tikai nesaprotu - bērnam atklāta virusa esamība, bet viņš iet uz skolu, jo jūtas labi. Tas nozīme, ka viņam ir arī antivirusi. Tā pats ir ar potētiem. Viņam var būt virusi, bet viņš jūtas labi un vinš skaitās ka virusa izplatītājs.

  • 0
    Ventspils Izglītības pārvalde 21.09.2021, 10:47:57

    Ja tiek saņemts pozitīvs skolēna Covid-19 testa rezultāts, tad viņš piedalīties klātienes izglītības procesā nevar līdz brīdim, kamēr to nav atļāvis ārsts.

  • -1
    Marta P 21.09.2021, 10:51:07

    Ja kādam bērnam tiek konstatēts vīruss, tad bērns uz skolu neiet, un klasesbiedri kopā ar skolotāju tiek nozīmēti kā kontaktpersonas un mācības tad notiek attālināti.
    Kur tu šitādu sviestu izrāvi, ka ar pozitīvu testu iet uz skolu!?

  • 0
    Kriska 21.09.2021, 16:08:38

    Marta, a kur bērns nodod testu? Mājās vai skolā? Es domāju ka skolā. Bērns jūtas labi , viņš aizgāja uz skolu, un šeit nodod testu. Un tests pozitīvs. Par to es runāju

  • -1
    Marta P 22.09.2021, 08:41:08

    Nu bet tādēļ tos testus veic, lai šādus gadījumus pēc iespējas ātrāk izķertu! Ja tests atklājas pozitīvs, tad bērns dodas veseļoties un kontaktpersonas - klase un pedagogi- dodas karantīnā un vēro savu veselības stāvokli.
    Gadījumos, kad bērns jūtas slikti - vecākam būtu jāsaprot, ka bērnam jāpaliek mājās un jāveseļojas, skolā skatītās tēmas jāmācas patstāvīgi iespēju robežās, atkarībā no pašsajūtas un spējām. Neatkarīgi vai tā ir parastā saaukstēšanās, gripa vai covid, vai jebkas cits.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: