Nākamgad, 2020. gadā, mūsu pilsēta būs nozīmīgākā pieturvieta Latvijas jauniešiem – Ventspils būs Latvijas Jauniešu galvaspilsēta.

Ventspils Jauniešu mājas vadītājs Kristians Jacevičs atgādina, ka Ventspils par 2020. gada Latvijas Jauniešu galvaspilsētu pasludināta, pateicoties dalībai konkursā. Iegūtais tituls sevī ietver gan atbildību, gan jaunas iespējas. Kvalitāte, kas pierādīta, startējot konkursā, būs jānotur, un darbs jāturpina arī ar jaunām iniciatīvām. Tituls dos iespējas Ventspilī rīkot nozīmīgākus valsts mēroga pasākumus, pulcējot tajos gan pašus jauniešus, gan speciālistus, kas strādā ar jaunatni.

Līdz 2015. gadam nozīmīgākie pasākumi jauniešiem norisinājās Rīgā, taču, kopš Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iedibināja konkursu par Latvijas Jauniešu galvaspilsētu, svarīgi notikumi tiek organizēti arī reģionos. Par pirmo Latvijas Jaunatnes galvaspilsētu 2016. gadā kļuva Jelgava, turpmākajos gados šo titulu izcīnīja Liepāja un Madona. Būt par šā gada Latvijas Jaunatnes galvaspilsētu atzīta Ikšķiles un Olaines novadu apvienība, no kuras Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs nupat bērnu un jauniešu kolektīvu muzikālā koncertuzveduma Ziemassvētku pasaka ievadā saņēma Jauniešu galvaspilsētas apliecinājumu – ceļojošo kausu.

Šogad konkursa fināla kārtā kopā ar Ventspili par uzvaru sacentās arī Daugavpils un Jēkabpils. Konkursa dalībnieku pieteikumus vērtēja pārstāvji no IZM, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības un citām jaunatnes darbā iesaistītām organizācijām. Konkursa pieteikumā Ventspils savu gatavību uzņemties jauniešu galvaspilsētas statusu pamatoja ar pašvaldībā īstenotajiem atbalsta pasākumiem un nodrošināto infrastruktūru jauniešu izaugsmei visdažādākajās jomās – izglītība, sports, mūzika, māksla, informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, uzņēmējdarbība, līdzdalības un iniciatīvu atbalsts, saturīga un aktīva brīvā laika pavadīšana. Jacevičs akcentē, ka Ventspils stiprā puse ir atbalsts jauniešu uzņēmējdarbībai, piemēram, iespējas darboties skolēnu mācību uzņēmumos, Biznesa atbalsta centrs, jauno speciālistu karjeras iespējas Ventspils uzņēmumos. Tāpat svarīgs un augstu novērtēts ir pilsētas modelis darbā ar jaunatni. Pilsētā darbojas Jauniešu māja un biedrība Ventspils Jauniešu dome, ar kuru pilsētas pašvaldība ir noslēgusi deleģēšanas līgumu. Biedrībai ir iespēja piesaistīt dažādu projektu konkursu līdzekļus un īstenot savas radošās idejas.

Jauniešu galvaspilsētas gadā Ventspilī norisināsies vairāki nozīmīgi pasākumi. Pavasarī pie mums tiks organizēts pieredzes apmaiņas seminārs, kurā piedalīsies Latvijas pašvaldību jaunatnes lietu speciālisti un aktīvākie jaunieši. Augustā Ventspilī tiks atzīmēta Starptautiskā Jaunatnes diena. Rudenī plānots Nacionālais Jaunatnes politikas forums, kā arī Latvijas Jaunatnes padomes biedru kongress. Decembrī mūsu pilsētā norisināsies konkursa Labākais darbā ar jaunatni apbalvošanas ceremonija.

Jauniešiem paredzētas aktivitātes plānotas arī citos pasākumos. Piemēram, Kurzemes uzņēmēju dienās aprīļa sākumā plānots iekļaut īpašu programmu jauniešu auditorijai. Nākamā gada maijā pie Ventspils jauniešiem ieradīsies projekta DigiYouth partneri no Somijas, Igaunijas un Zviedrijas, lai kopīgi veidotu digitālo biznesa ideju prototipu izstādi. Būs arī vietēja mēroga pasākumi.

Latvijas Jauniešu galvaspilsētas aktivitāšu organizēšanā plānota cieša sadarbība ar visām jaunatnes darbā iesaistītajām iestādēm un organizācijām Ventspilī, bet lielākais atbalsts būs Ventspils Jauniešu mājas padomes brīvprātīgie. Taču iecerēts ieviest arī brīvprātīgā darba programmu, kas ļaus līdzdarboties arī citiem jauniešiem.

FOTO: Ceļojošo Latvijas Jauniešu galvaspilsētas kausu Ventspils domes priekšsēdētājam Aivaram Lembergam nodod Olaines novada domes priekšsēdētāja 1.vietniece Inta Purviņa un Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Mariss Martinsons.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -1
    FerdinanTs. 16.12.2019, 08:06:25

    Cerēsim,ka bez Lemberga.Viņa ēra būs beigusies.

  • -9
    Katja 16.12.2019, 09:10:34

    Cerēsim, ka pilsētā būs saimnieks vienmēr. Jo tikai kārtīgs saimnieks spēj panākt, ka pilsēta ir sakārtota un, ka tajā ir prieks ciemoties. Vienalga vai Aivars, Pēteris, Valdis vai kāds cits. Galvenais nepazaudēt ventspilnieku milzīgi ieguldīto darbu.

  • -1
    reku 16.12.2019, 09:19:05

    Par to sakārtošanu jāteic-kas par daudz,tas par skādi!
    Aiz ārējās uzprišinātās izkārtnes slēpjas tāds pats ne visai tīkams stāvoklis,kā visās citās Latvijas pilsētās.
    Labāk to naudiņu būtu novirzījuši kaut vai sociālo māju celtniecībai.

  • 0
    krustevsSvimpis 16.12.2019, 09:36:43

    Tas tiesa. Visas pilsetas Latvija tagad jau ir daudz maz sakartotas, nobrugetas. Tiko biju Valmiera, un vini ne ar ko neatpaliek no Ventspils, pat apsteidz, ir vairak jaunatnes , ir atputas un sporta centri, pretstata ar Ventspili kur Aleksandra ielas Maksimas bomzi aiz rokam rauj, kur ziemas perioda tuksa pilseta un uz ielas vieni pensionari

  • -1
    Kriska 16.12.2019, 12:15:19

    Krustev, pārējie brauc ar limuziniem

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: