Lielu interesi nemainīgi raisa interaktīvie pasākumi, ko ik gadu organizē pašvaldības uzņēmums SIA Ventspils siltums, – tehniski radošās darbnīcas un ekskursijas pilsētas katlumājā. Tādu pasākumu mērķauditorija ir skolēni, kuri nākotnē paši būs uzņēmuma klienti.

Šonedēļ pilsētas skolās notiek pasākumi, kas veltīti profesionālajai karjerai. 2. pamatskolas, 4. un 2. vidusskolas audzēkņi bija izvēlējušies klātienē apmeklēt katlumāju, apskatīt ražošanas iekārtas, lai uzzinātu kā norit siltumenerģijas ražošanas process un kā saražotais siltums tiek novadīts līdz dzīvojamām mājām. Skolēni iepazinās arī ar profesijām, kuras nepieciešamas, lai nodrošinātu katlumāju darbību un siltumenerģijas ražošanu. 2. pamatskolā un 2. vidusskolā šonedēļ notika tehniski radošā darbnīca Kā siltums nonāk līdz mājām nodarbības, ko jau piekto gadu bez maksas organizē uzņēmums Ventspils siltums sadarībā ar SIA Aspired.

Ventspils 2. vidusskolā darbnīcas nodarbības apmeklēja 8. klases skolēni kopā ar fizikas skolotāju. Karjeras koordinatore Ligita Vaļuka pirms nodarbību sākuma pastāstīja, ka skolai ir izveidojusies ļoti cieša sadarbība ar uzņēmumu Ventspils siltums. «Uzņēmums ne tikai rāda skolēniem prezentāciju un iepazīstina ar profesijām, kas ir nepieciešamas siltuma ražošanai, bet ļauj skolēniem arī pašiem izmēģināt šo procesu un eksperimentālā ceļā saprast, kā siltums nonāk līdz viņu mājām. Tādas nodarbības skolēnus ļoti interesē,» norādīja Vaļuka.

Svēra šķeldu, siltināja caurules

Pirmais atklājums radošo darbnīcu nodarbībās bija informācija par pilsētas siltumapgādes sistēmas cauruļvadu kopējo garumu, kas sasniedz 45 kilometrus. Ja visas siltuma caurules izvietotu vienā līnijā, tad tās savienotu Ventspili ar Jūrkalni! Iepazīšanās ar tehnoloģiskajiem siltumenerģijas ražošanas procesiem iesākās ar noskaidrošanu: kas ir šķelda un no kā tā sastāv? Atbildi uz šo jautājumu 8.a klases skolēniem vajadzēja atrast, izmantojot laboratorijas instrumentus. Daudziem audzēkņiem par atklājumu kļuva tas, ka siltuma iegūšanai pilsētas katlumājās tiek dedzināta šķelda. Daži domāja, ka šim nolūkam tiek izmantotas ogles vai parasta malka.

Nākamais uzdevums – šķeldas svēršana, ko ar kravu automašīnām piegādā katlumājai. Par pareizu šī uzdevuma izpildīšanu skolēni ieguva naudu, kas viņiem lieti noderēja tālāko uzdevumu pildīšanā. Darbnīcas dalībniekiem vajadzēja saprast, kā notiek siltuma zudumi caurulēs un kas ir jādara, lai samazinātu tos līdz minimumam. Skolēni laboratoriskā ceļā testēja izolējošos materiālus – vati un foliju, ko izmantoja plastmasas cauruļu siltināšanai un siltuma zudumu samazināšanai. Šajā brīdī noderēja uz šķeldas nopelnītā nauda – papildu izolācijas materiālu iegādei. Vislabāk ar uzdevumu tika galā meiteņu komanda, kas nosiltināja cauruli tā, ka ūdens, nonākot caurulē pie 73 grādiem, atdzisa tikai par 8 grādiem, turpretī citiem siltuma zudumi bija no 13 līdz 30 grādiem.

Tā skolēni klātienē pārliecinājās par to, cik svarīgi ir siltināt caurules, lai ilgāk saglabātu siltumu. Jo par katru papildu megavatu viņu vecākiem ir jāmaksā. Skolēniem vajadzēja padomāt arī par to, ko var darīt mājoklī labākai siltuma saglabāšanai. Nodarbības laikā audzēkņi uzzināja par galvenajiem pilsētas katlumāju darbības principiem un par profesijām, kas ir pieprasītas uzņēmumā Ventspils siltumssākot no katlumāju operatoriem, inženieriem, vadošajiem speciālistiem un beidzot ar grāmatvežiem un abonentu daļu darbiniekiem.

Labs atbalsts skolotājiem

2. vidusskolas fizikas skolotāja Svetlana Koļesničenko ar interesi sekoja līdzi savu audzēkņu eksperimentiem. Viņa pastāstīja, ka tēma Siltums ir iekļauta arī 8. klases fizikas programmā. «Nākamajā semestrī apgūsim tēmu Siltums, bet jau teju nākamajā nodarbībā iepazīsim cieto vielu masu. Skolēniem būs vieglāk apgūt šo tēmu pēc nodarbībām radošajās darbnīcā, kur viņi svēra uz pilsētas katlumāju piegādāto šķeldu,» savās pārdomās dalījās skolotāja. Tematiskās nodarbības tehniski radošajās darbnīcās kļuvušas par labu atbalstu skolotājiem, skaidrojot stundās fizikas procesus.

Tehniski radošās darbnīcas organizē uzņēmums Ventspils siltums sadarbībā ar kompāniju Aspired, kas izstrādājusi interaktīvos eksponātus. Šonedēļ nodarbības Kā siltums nonāk līdz mājām vadīja Egita Želve no kompānijas Aspired. «Vairāku gadu garumā mēs katru rudeni braucam uz pilsētas mācību iestādēm un katru gadu apmācām 200 skolēnus. Tematiskajās darbnīcās piedalās gandrīz visas pilsētas skolas,» norāda Egita.

Audzina topošos klientus

Uzņēmums Ventspils siltums jau piecus gadus sadarbojas ar pilsētas skolām, organizējot nodarbības tehniski radošās darbnīcas un ekskursijas katlumājā. «Galvenā sadarbības ideja ir tāda, ka mēs stāstām ne tikai skolēniem par mūsu uzņēmuma darbu, bet arī faktiski sagatavojam mūsu topošos klientus. Jo labāk viņi būs informēti, jo apmierinātāki būs nākotnē, kad kļūs par Ventspils siltuma klientiem,» norāda uzņēmuma pārstāvji.

Karjeras izglītības programmā joprojām vispieprasītākās ir ekskursijas uzņēmuma Ventspils siltums katlumājā Brīvības ielā 38, kur skolēniem ir iespēja klātienē apskatīt gan katlumājas iekārtas, gan uzzināt, ar kādu kurināmo tiek ražots siltums, kā norit siltumenerģijas ražošanas process un kā visbeidzot saražotais siltums nokļūst līdz dzīvojamām mājām. Veicinot izpratni ne tikai par ražošanas procesa niansēm, skolēniem tiek piedāvāta arī iespēja iepazīt profesijas, kuras nepieciešamas uzņēmuma darbības nodrošināšanā, ka arī klātienē tikties ar katlumājas operatoriem, aplūkot viņu darba vietu un uzdot interesējošus jautājumus par veicamajiem darba pienākumiem, nepieciešamajām zināšanām un darba iemaņām.

Tehniski radošās darbnīcas nodarbībā skolēni uzzināja, no kā sastāv šķelda un kā pareizi to svērt.

Tehniski radošās darbnīcas Kā siltums nonāk līdz mājām nodarbību vada Egita Želve.

Trešdien ar katlumājas darbību iepazinās 4. vidusskolas 9. klases audzēkņi, kuriem šis mācību gads ir īpaši nozīmīgs tālākas izglītības izvēlē.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Vilis Skuja V 18.10.2019, 16:05:11

    Nezin,vai katlumājā arī obligātas tās celtnieku ķiveres,kas redzamas bildē skolniekiem galvās?
    Vai operatoriem un atslēdzniekiem tās ikdienā jālieto?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: