Ventspils Izglītības pārvaldes paspārnē jau piekto gadu darbojas Metodiskais dienests, kas sniedz atbalstu pedagogiem viņu profesionālajā izaugsmē.

Par šajā gadā veicamajiem uzdevumiem stāsta Metodiskā dienesta jaunā vadītāja Inguna Rudēvica. Viņa saka paldies iepriekšējai vadītājai Ingai Pāvulai, kas 2015. gadā izveidoja Metodisko dienestu un ienesa Ventspils izglītības sistēmā jaunas vēsmas. Rudēvica ar gandarījumu secina, ka, pateicoties dienesta iepriekšējam darbam, mūsu skolotāji ir pārliecināti un gatavi darbam jaunajā mācību saturā. Pedagogi mērķtiecīgi gatavojas stundām, analizē sasniegtos rezultātus, sadarbojas un labprāt dalās pieredzē ar kolēģiem gan savā skolā, gan ārpus tās. Un skolotājiem ir daudz labu ideju!

Metodiskais dienests arī šajā mācību gadā sniegs individuālu atbalstu skolotājiem profesionālās izaugsmes un mācību vajadzību nodrošināšanai, piedāvājot konsultantu pakalpojumus. Ar skolotājiem strādā trīs pieredzējušas konsultantes: Alla Kitajeva, Ineta Dejus un Zanda Bite. Šobrīd konsultantu pakalpojumus izmanto septiņi skolotāji no dažādām pilsētas skolām. Lielākajai daļai no viņiem konsultants piešķirts pēc skolas pieprasījuma, bet vienā gadījumā šo iespēju skolotājs izmanto pēc paša iniciatīvas. Parasti konsultanta darbs ar vienu skolotāju ilgst līdz trim mēnešiem, kuru laikā tiek vērots skolotāja darbs un sniegti ieteikumi uzlabojumiem.

Metodiskais dienests jau trešo mācību gadu izveidojis arī īpašu programmu jauno skolotāju profesionālajai izaugsmei. Tā paredzēta gan gados jauniem pedagogiem, kuri nupat uzsākuši darbu, gan arī skolotājiem, kuri skolā atgriežas pēc zināma pārtraukuma vai arī iepriekš strādājuši citās pilsētās un novados. Šogad programmā iesaistījušies 34 pedagogi. Nodarbības reizi mēnesī tiek organizētas divām grupām – vienā darbojas pirmā gada skolotāji, otrā – skolotāji, kuri šo programmu apgūst jau otro mācību gadu. Programmas saturs veidots kopīgi, jaunajiem skolotājiem sadarbojoties ar Metodiskā dienesta konsultantiem. Skolotāji arī savstarpēji vēros un analizēs mācību stundas, kuras vada kolēģi, citi šīs programmas dalībnieki.

Metodisku atbalstu dienests sniedz arī citiem skolotājiem, gan atsaucoties uz skolu pieprasījumiem, gan piedāvājot lekcijas un nodarbības par aktuālām tēmām. Piemēram, pagājušajā mācību gadā Metodiskais dienests aktualizēja tēmu Mācību stunda – struktūra, plānošana, atgriezeniskā saite. Šogad tiks piedāvāta nodarbība par vērtēšanu – kā izmantot skolēnu sniegumu rubrikas mācību stundās un darbu vērtēšanā.

Metodiskajam dienestam izveidojusies laba sadarbība ar Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas Metodisko centru. Kopā šogad plānots strādāt pie caurviju prasmēm dažādos mācību priekšmetos.

Foto: Ventspils Izglītības pārvaldes Metodisko dienestu kopš šā gada augusta vada Inguna Rudēvica.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    peteronkuls 14.10.2019, 08:49:42

    Vai šito - skolēnu sniegumu rubrikas - kāds var iztulkot latviešu valodā???
    Lūdzu!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: