14. februārī norisinājās ikgadējā Junior Achievement Latvija (JA Latvija) organizētā karjeras izglītības programma “Ēnu diena”. Ventspils skolēni izmantoja iespēju iepazīt uzņēmumu un iestāžu vadītāju un dažādu speciālistu darba ikdienu.

Šoreiz Ventspils Digitālā centra speciālistus ēnoja četri jaunieši: Klāvs Nēliuss no Ventspils Centra sākumskolas 5. klases, Linards Mellenbergs un Martins Seilis no Ventspils 4. vidusskolas 8. klases, kā arī Jānis Jēkabs Stieğelis no Liepājas 5. vidusskolas 12. klases.

Pēc pavadītās dienas kopā ar Ventspils Digitālā centra speciālistiem skolēni atzina, ka tā bijusi vērtīga pieredze un viņi nākotnē plāno izvēlēties studiju virzienu, kas saistīts ar informācijas tehnoloģijām. Skolēni dienas gaitā iepazina informācijas sistēmu uzturētāja un klientu apkalpošanas speciālista darbu un galvenos pienākumus.

“Ēnu dienas” ietvaros pašvaldības SIA “Ventspils siltums” viesojās Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas 10. klases skolnieks Oskars Gorbenko, lai iepazītos ar siltumapgādes uzņēmuma darbības jomu, katlumāju ražošanas procesu un uzņēmumā pārstāvētajām profesijām.

Jaunietim bija iespēja iepazīt siltumiekārtu ekspluatācijas inženiera profesijas specifiku, apmeklēt klātienē uzņēmuma katlumājas – Brīvības ielā 38 un Talsu ielā 69, kā arī apskatīt iekārtas, kas nodrošina siltumenerģijas ražošanas un arī uzraudzības procesus.

Sešas ēnas vakar uzņēma arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Ventspils brigāžu atbalsta centra darbinieki: 4. vidusskolas 10. klases audzēknis Darius Uščins, Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolniece Nadīna Judeika, 2. vidusskolas 9. klases audzēknis Kirils Oļeņiks, Ventspils tehnikuma audzēkne Karolina Karpinska, ģimnāzijas 10. klases skolniece Diāna Rjabova, 3. vidusskolas 9. klases audzēkne Anna Avanesova.

Jaunieši ne vien iepazina mediķu darba ikdienu, bet mācījās sniegt pirmo palīdzību. Uz izsaukumiem līdzi jauniešiem Ēnu dienā nebija ļauts doties, taču viņi atzīst, ka ļoti labprāt to gribētu. Ārsta palīdze Lelde Preise-Šemele ļoti cer, ka kāds no jauniešiem kādreiz atgriezīsies dienestā kā kolēģis, jo darbinieku šeit trūkst.

Ventspils Augstskolas sabiedrisko attiecību speciālistēm Agnesei Jēkabsonei un Intai Ozolai vakar sekoja piecas ēnas: Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas audzēknes Eda Boitmane (10. kl), Melānija Ruža (10. kl) un Laura Priede (11. kl.), 6. vidusskolas 9. klases audzēkne Diāna Rumberga un Popes pamatskolas 9. klases skolniece Lelde Bērziņa.

Jaunietēm sabiedrisko attiecību speciālista darbs šķita radošs, interesants un aktīvs. Augstskolas pārstāves centās savām ēnām parādīt pēc iespējas daudz, lai ne vien ļautu ieskatīties sava darba pienākumos, bet arī ieinteresētu jauniešus šeit studēt.

Desmit skolēnu no Ventspils, Zūrām un Kuldīgas izvēlējās Ēnu dienā iepazīst vienu no IKT jomā veiksmīgākajiem uzņēmumiem TestDevLab. Lai varētu iepazīt kompānijas darbību, ēnotājus sadalīja divās grupās – pa pieciem cilvēkiem katrā. Viena grupa - 9. klases audzēknis Mārtiņš Dadzis no Kuldīgas, Markuss Haritonovs, Deniss Mironovs un Markuss Grīnhāgens no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas, Didzis Rancāns no Zūru pamatskolas 6. klases, iepazinās ar programmētāju darbu.

Atvērti, ieinteresēti, zinātkāri – tā savas ēnas raksturoja programmētājs Uldis Ziņģis.

Ventspils poliklīnika, iesaistoties Ēnu dienā, šogad skolēniem piedāvāja iepazīt fizioterapeita un laboratorijas speciālista ikdienu. Interesi sekot līdzi poliklīnikas speciālistu darbam izrādīja jaunieši no dažādām Ventspils skolām, kā arī no Rīgas.

Ēnot speciālistus ieradās 4. vidusskolas 12.a klases skolniece Linda Krilovska, 1. ģimnāzijas 12.c klases skolniece Kristīne Kunkule, 4. vidusskolas 9. klases skolniece Luīze Šenkevica, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas 12. klases skolnieces Lote Šilke, Arina Deņisova un Luīze Šepte.

Ventspils poliklīnika Ēnu dienā iesaistās jau vairākus gadus. “Ēnu diena ir ļoti vērtīgs pasākums, jo tā dod iespēju skolēniem izzināt speciālistu ikdienas realitāti. Mums tā ir iespēja gan ieinteresēt skolēnus apgūt medicīnu, gan radīt viņiem priekšstatu par konkrētu profesiju ikdienu,” norāda Ventspils poliklīnikas valdes priekšsēdētāja Dace Sormule.

Ēnu dienas ietvaros ““Ventspils nafta” termināls” (VNT) speciālistus ēnoja 9 skolēni no vairākām Latvijas izglītības iestādēm: Ventspils 4. vidusskolas, Ventspils 1. pamatskolas, Popes pamatskolas, Ogres 1. vidusskolas, Rīgas Teikas vidusskolas, Liepājas Valsts tehnikuma un Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskolas. Skolēni pārstāvēja 9.–12. klases un izrādīja interesi par profesijām loģistikas, darba aizsardzības un uzņēmējdarbības vadības jomā.

Dienas laikā ēnotājiem bija iespēja iepazīt VNT, kas ir viens no lielākajiem un tehnoloģiski modernākajiem naftas un naftas produktu pārkraušanas uzņēmumiem Baltijā, vairāk uzzināt par dinamisku darba vidi tranzīta nozarē, piedalīties sapulcēs kopā ar vadītājiem, ka arī aplūkojot 105 ha lielu termināļa teritoriju un uzkāpt uz lielākajiem naftas produktu uzglabāšanas rezervuāriem.

Lasi vēl

Komentāri (1)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: