Trīs nedēļu garumā vienā no darba dienām Ventspils Jauniešu mājā norisinājās 4. vidusskolas jauniešu organizēti diskusiju pasākumi EUROPErfect cinema, kurā apmēram 30 jaunieši no Ventspils vidusskolām pulcējās, lai noskatītos sešas filmas, apspriestu mūsu sabiedrībai nozīmīgus jautājumus un izvēlētos vērtīgāko kinodarbu.

Kopš 2007. gada Eiropas Parlaments pasniedz ikgadējo LUX filmu balvu, kuras mērķis ir pievērst uzmanību filmām, kurām ir vērts nonākt Eiropas publisko diskusiju centrā. Ventspils 4. vidusskolas jaunieši izveidoja trīs pasākumu projektu, kurā tika skatītās filmas par noteiktu tēmu un pēc tam par tām diskutēts. «Pasākumos nolēmām pievērst jauniešu uzmanību sešām mazāk pazīstamām ar Latvijas vārdu tapušām filmām, iesaistot viņus diskusijās par cenzūru, integrāciju un brīvību,» skaidro pasākuma organizatori.

Pirmajā nedēļā uzmanība tika pievērsta cenzūrai, tās piemēriem vēsturē un tagadnē, vārda brīvības iespējām un nozīmi pašlaik, skatoties filmas Atbrīvošanas diena (2016.g.) un Četri balti krekli (1967.g.). Otrajā nedēļā pasākuma mērķis bija izprast jēdzienu integrācija, iepazīties ar Latvijas sabiedrības noslāņošanās iemesliem un iespējamiem risinājumiem, lai to samazinātu, skatoties filmas Kolka cool (2011.g.) un Cilvēki tur (2012.g.).

Trešajā un noslēdzošajā nedēļā jaunieši apsprieda vārda brīvības nozīmi katra dzīvē un saistību ar izvēlētajām filmām, iepazīstoties ar piemēriem, kā jaunieši ir izpaudušies padomju laikos un tagad un dodot iespēju novērtēt demokrātijas iespējas šobrīd. Šajā nedēļā pasākuma dalībnieki skatījās filmas Vai viegli būt jaunam? (1986.g.) un Okeāna saviļņotie (2017.g.).

Pēdējā pasākumā tā dalībnieki dalījās pārdomās par visām aizvadīto nedēļu filmām, par tēmām, ko apsprieda un ieguvumiem no filmu pēcpusdienām. Tad notika balsojums, bet titulu “Mūsu LUX filma” ieguva Okeāna saviļņotie.

Visi pasākuma dalībnieki atzina, ka būtu vēl gatavi rīkot un piedalīties šāda tipa filmu pēcpusdienās ar aizraujošām diskusijām un uzzināt citu vienaudžu viedokli.

ATSAUKSMES no pasākuma apmeklētājiem:

  • Forši, ka jaunieši no mūsu skolas spēj uzrīkot tādu pasākumu. Prieks par viņiem;

  • Uzzināju kaut ko vairāk par lietām, kas ir notikušas un notiek un ka ir arī ļoti labas latviešu filmas;

  • Saturs manā uztverē ir netradicionāls, par to, ko skolās nemāca;

  • Esmu iepazinies ar cilvēkiem, kuri nebaidās izteikt savas domas;

  • No šīm trim nedēļām esmu ieguvusi daudz ko jaunu – sākot no organizācijas prasmju uzlabošanas līdz jaunu lietu uzzināšanai un prasmei diskutēt par tām;

  • Šādi pasākumi veicina mūs domāt un uztver informāciju savādāk;

  • Kvalitatīvi noorganizēts pasākums, piedomāts pie niansītēm. Taču vienmēr var labāk un ir kur tiekties!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: