Rudens gadatirgus Cits bazārs pulcēja Ventspils skolēnus, kuri izveidojuši mācību uzņēmumus, radot dažādus izstrādājumus. Daudziem gadatirgus dalībniekiem šī bija debija, bet bija arī tādi skolēni, kuri ne pirmo reizi izmēģina savus spēkus. 

25 skolēnu mācību uzņēmumi (SMU), no kuriem katrā darbojas vairāki skolēni, pārstāvēja savas preces rudens gadatirgū, kas notika tirdzniecības centrā Tobago. Zēni un meitenes kā skolēni uzsākuši savu biznesu. Šī iespēja skolēniem, toskait arī Ventspils skolās, jau sen kļuvusi par realitāti, pateicoties speciālajai biedrības Junior Achievement Latvia (JAL) programmai Skolēnu mācību uzņēmumi. Daži skolu audzēkņi pirmo reizi piedalījās gadatirgū, proti, pirmoreiz saskārās ar pircējiem, viņu prasībām, jautājumiem u.c.

«Mūsu skola jau otro gadu pēc kārtas piedalās skolēnu mācību uzņēmumu programmā. Sākumā interese bija 7.–8. klases skolēniem, bet pamazām tā radās arī vidusskolēniem,» stāsta Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas SMU, toskait uzņēmuma Lapsa, konsultante Anita Jozus. «Meitenes no Lapsas, 11. klases skolnieces, atnāca pie manis ar jau gatavu ideju šūt somas. Viņas bija ļoti motivētas.» Pašas vidusskolnieces stāsta, ka ir pārliecinātas par sevi, lai arī pirmo reizi piedalās šādā gadatirgū. Uzņēmumā viņu pienākumi ir sadalīti: ir šuvēja, ir cilvēks, kas rūpējas par tehniskajām niansēm un dekoriem. Somas tiek darinātas no audumiem, kuri jau pirms tam bijuši lietošanā. Viena soma maksā 7 eiro. Tā, kā norāda jaunās uzņēmējas Sanija un Linna, ir iepazīšanās cena, vēlāk somas maksās nedaudz dārgāk. Roku darbam, proti, somas piegriešanai, šūšanai, mazgāšanai un gludināšanai ir jābūt attiecīgi novērtētam.

«Preču klāsts šogad ir kļuvis lielāks – arī pagājušajā gadā ražotās ­preces papildinājušas jaunas: rūpniecības preces, zāļu tējas, paštaisīti darinājumi. Gadatirgū var iegādāties un apskatīt to, ko ir izveidojuši skolēni, taču pasākuma galvenais mērķis ir iepazīties ar produkciju, sniegt padomus jaunajiem uzņēmējiem, palīdzēt, lai skolēni turpmāk varētu pārstāvēt savu uzņēmumu godam,» stāsta JAL skolēnu mācību uzņēmumu programmas konsultants Oļegs Mihailovs.

Aptuveni 40% SMU, kas savu darbību uzsāka pagājušajā gadā, darbojas arī šogad, proti, šiem skolēniem jau ir uzkrāta zināma pieredze un ir vēlme turpināt attīstīt savu biznesu. Lai skolēni varētu veiksmīgi prezentēt savas preces tirgū, ir vajadzīgas attiecīgas zināšanas, kuru reizēm pietrūkst arī pašiem skolotājiem, jo tās nenodrošina skolas programma. Tāpēc plānots izveidot uzņēmējdarbības apmācības sistēmu gan skolēniem, gan skolotājiem. «Ir vajadzīga arī mentora palīdzība, viņa padomi skolēniem būs ļoti noderīgi. Notiek pārrunas ar Biznesa inkubatoru un Biznesa atbalsta centru. Tur strādājošie uzņēmēji var palīdzēt attīstīt idejas tālāk, organizēt laboratorijas darbus, darbnīcas, lai skolēni gala rezultātā varētu radīt reālus produktus,» norādīja Mihailovs.

Pie SMU pārstāvjiem vērsās pilsētas Tūrisma informācijas centra speciālisti, ierosinot veidot jaunus suvenīrus Ventspilij. Tādēļ žūrija, kas, kā jau parasti, vērtēja uzņēmumus un produkciju gadatirgū, atsevišķi izvēlējās uzvarētājus nominācijā Produkts Ventspilij. Jaunatnes lietu speciālists, žūrijas loceklis Kristians Jacevičs, kurš arī vērtēja skolēnu mācību uzņēmumus, uzsvēra, ka par gadatirgu interesējas arī suvenīru veikalu īpašnieki, tādēļ skolēniem vajadzētu rasties interesei ražot suvenīrus. Starp citu, šogad, pēc Jaceviča vērojumiem, ir vairāk produktu Ventspilij, nekā tas bija pērn. «Priecē, ka gadatirgū ir gan jauniņie, gan tie, kuriem jau ir pieredze. Viņi mācās no savām kļūdām, tādēļ vaicāju, kas jauns uzņēmumā, ko viņi ir apguvuši. Galvenais pluss dalībai gadatirgū ir tas, ka skolēni var salīdzināt sevi ar citiem dalībniekiem, aplūkot citu stendu noformējumus, pievērst uzmanību vienotajam apģērba stilam, uzzināt, kā dalībnieki prezentē savas preces,» norādīja Jacevičs. Viņš nezaudē cerības ieraudzīt gadatirgū vēl vairāk uzņēmumu, kurus būtu veidojuši vidusskolēni.

Rudens gadatirgū Cits bazārs piedalījās SMU no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas, 2., 4., 6. vidusskolas, 2. pamatskolas, kā arī no Jaunrades nama un Tārgales pamatskolas.

Žūrija apkopo rezultātus. Klātesošos uzrunā skolēnu mācību uzņēmumu kurators Oļegs Mihailovs.

Par savu preci ir jāpastāsta un jāprezentē, kāpēc tā ir labāka par citu piedāvātajām.

Pērlīšu rotājumus varēja iegādāties par ļoti draudzīgām cenām.

Rudens gadatirgus laikā ikviena skolēnu mācību uzņēmuma (SMU) darbību vērtēja kompetenta žūrija 8 nominācijās, un pateicības saņēma šādi uzņēmumi:

- Labākais stends – SMU Daimo (Ventspils Valsts 1. ģimnāzija)

- Inovatīva biznesa ideja – SMU Miegs (4. vidusskola)

- Labākā pārdošanas komanda – SMU Papīra burvītes (Tārgales pamatskola)

- Videi draudzīgs produkts – SMU Lapsa (Ventspils Valsts 1. ģimnāzija)

- Labākā dāvana – SMU Meistars (2. vidusskola)

- Uz zināšanām balstīts produkts – SMU Slime Unicorn (2. vidusskola)

- Kvalitātes produkts – SMU Pūra lāde (Jaunrades nams)

- Produkts Ventspilij (Ventspils govs) – SMU Jūras dārgumi (Tārgales pamatskola)

- Savukārt biedrības Junior Achievement Latvia sadarbības partnera AS Swedbank speciālo balvu ieguva trīs Jaunrades nama skolēnu mācību uzņēmumi – Domā, dari, Mīļlietiņas un R&A.

- Labākās skolēnu firmas saņēma ceļazīmi dalībai Latvijas mēroga Ziemassvētku tirdziņā, kas norisināsies 9. decembrī tirdzniecības centrā Domina Shopping Rīgā. Tajā Ventspili pārstāvēs 10 skolēnu mācību uzņēmumi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: