Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika Latvijas Mazpulku ikgadējā konference. Šogad konferences nosaukums bija ''Mazpulki Latvijas simtgadei''. No Ventspils Jaunrades nama mazpulka uz konferenci devās Anna Rezevska, Viktorija Hermansone un mazpulka vadītāja Lāsma Mencendorfa.

Konferences dalībnieki, kurā vairāk nekā 260 mazpulcēnu un mazpulku vadītāju no visas Latvijas, atskatījās uz iepriekšējā gadā paveikto, kā arī piedāvāja idejas, kā sagaidīt valsts simtgadi. Reizi divos gados konferencē tiek ievēlēta jauna mazpulku padome, kas notika arī šoreiz.

Savu uzrunu konferences dalībniekiem teica Kultūras ministre Dace Melbārde, kura uzsvēra, ka izjūtam sevi kā mūsu zemes un valsts dzīvu daļu. Katrs Latvijas cilvēks ar savu stāju, attieksmi, zināšanām, talantu dara un rada Latviju stiprāku un labāku. Tieši tāda ir mazpulcēnu kustība. Jau 25 gadus čaklie mazpulcēni nāk kopā un aktīvi iesaistās Latvijas stāsta izzināšanā un jaunu lappušu rakstīšanā.

„Mazpulcēni iesaistās un organizē projektus, kas pašiem jauniešiem vairo mīlestību pret savu zemi un kultūru, un reizē attīsta dažādas zināšanas, kas nākotnē lieti noderēs. Jau vairākus gadus bērni labprāt piedalās projektos, kas saistīti ar dārzkopību un vides labiekārtošanu, tāpēc arī šajā gadā jaunieši ne tikai stādīs un audzēs dārzeņus, ko vēlāk nodot tirdzniecībai, un labiekārtos Latvijas pagastus, bet arī piedalīsies tādos kultūras pasākumos, kā akcija „Apskauj Latviju” un konkurss „Manas simts tautasdziesmas,” par 2017. gada plāniem stāstīja Latvijas Mazpulku padomes priekšsēdētāja Randa Medne.

Abām meitenēm piedalīšanās mazpulku pasākumā bija pirmo reizi. Tādēļ bija neliels pārsteigums, kad visi jaunieši tika sadalīti grupās un ar uzdevumu rokās, devās ekskursijā pa Nacionālo bibliotēku. Konferences noslēgumā notika grupu prezentācijas. Tieši šo pieredzi meitenes novērtē visvairāk.

Latvijas Mazpulki dibināti 1929. gadā, kad tie bija ne tikai laukos, bet arī pilsētās. 1933. gada vasarā darbojās 123 mazpulki ar 1976 dalībniekiem. Šobrīd biedrība «Latvijas mazpulki» visā Latvijā apvieno vairāk nekā 2000 čaklu bērnu un jauniešu. Kopš 2016.gada septembra mazpulks dibināts Ventspils Jaunrades namā. Mūsu pusē mazpulki darbojas Puzē, Padurē, Kandavā, Jūrkalnē, Saldū u.c. vietās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: