"Mezglu darbnīcā mācīsimies dažādus mezglus, arī šambalas aizdari, neliegšu padomu par materiāliem, dalīšos pieredzē, bet līdz dzintara iesiešanai katram būs jānonāk pašam," stāsta liepājniece Ilze Vainovska, kas nu jau daudziem Latvijā pazīstama kā dzīva dzintara rotu darinātāja. Viņu varēs satikt Ventspils Galvenajā bibliotēkā ceturtdien, 6. oktobrī, plkst. 17.00, bet jau pēc stundas visi sanākušie turpat varēs ļauties spēka dziesmu skanējumam kopā ar ventspilnieci Anitu Griezi.

Ilze Vainovska ir liepājniece, kura atradusi neparastu veidu, kā padarīt valkājamu pilnīgi neapstrādātu - viņasprāt, dzīvu - dzintaru: viņa to iesien mezglos.
Zīmols "Noķerts Liepājā/Captured in Liepaja" piedāvā zināmas izcelsmes dzintaru nevis dzintara izstrādājumus, turklāt Ilze var iesiet arī katra paša atrasto dzintaru - tādam amuletam ir īpašs spēks, jo dzintars ir simbols veiksmei, spēkam un mīlestībai. Sadarbojoties ar dzintaru, reizēm no sējuma veidojas arī zīmes, jo dzintars ir tas, kas nosaka, kur mezgli atradīsies. Ir jau arī misijas apziņa - palīdzēt atklāt dzīva dzintara skaistumu un spēku, lai latvietis atrod sevi, savus senčus, tāpat kā veļu laikā velis atrod dzimtās mājas vai seko dzimtas dzintaram. Kā savā grāmatā "Dzintara kalnā" rakstīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga: "Zīmīgi tomēr ir tas, ka latvieši sākotnēji zaudēja tiesības dzintaru izmantot un valkāt tai pašā vēstures posmā, kad savas civilās, kulturālās un reliģiskās tiesības. Varbūt tieši tādēļ Atmodas laikmetā līdz ar nacionālās pašcieņas atdzimšanu dzintars sāka iegūt jaunu, simbolisku nozīmi."
Meklējot īstos, piemērotākos, mezglus tie kļuvuši par otru kaislību - Ilze piedāvā arī mezglu darbnīcas, lai katrs iemācītos sasiet ugunskrusta mezglu veiksmei, zalkša mezglu atmiņas stiprināšanai, mērkaķa dūrīti vai dimanta mezglu, kas ļauj ne tikai pagatavot rotaļlietas suņam vai kaķam, bet kalpo arī dekoratīviem nolūkiem. latvietim izsenis skaists un praktisks ir viena putna divi spārni. Nereti pat tradicionāli ostas pilsētās ar spēcīgām jūrniecības tradīcijām, mezgli ir piemirsta lieta.
 
 
Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: