Ventspils Augstskolas (VeA) studentu komanda turpina veiksmīgi noslēgušos pagājušā gada projektu „IRBE-1”, šogad izveidojot  komandu „IRBE-1: Legacy”.Studentu komanda piedalīsies starptautiskajās meteoroloģisko balonu sacensībās „Global Space Balloon Challenge”, kurās šogad savu dalību ir pieteikušas 386 komandas no 52 pasaules valstīm.

VeA komandas meteoroloģiskie gaisa baloni būs aprīkoti ar kamerām un mēraparatūru. Komanda plāno palaist un sekmīgi stratosfērā nogādāt 2 meteoroloģiskos balonus ar derīgo kravu kapsulām, tiem startējot secīgi ar noteiktu laika intervālu maija sākumā pie labvēlīgiem laikapstākļiem no Ventspils lidostas. Sacensībām atvēlētais laiks ir no 11. aprīļa līdz 9. maijam.

„IRBE-1” komanda savu pieredzi un gūtās zināšanas ir nodevusi nākamajai studentu komandai „IRBE-1: Legacy”. Ar VeA finansiālu atbalstu profesionālās maģistru studiju programmas „Elektronika” 1. kursa studenti – Gints Dreifogels, Atis Celmiņš un Reinis Ozoliņš, kā arī akadēmiskā bakalaura studiju programmas „Elektronika” 3. kursa studenti Kārlis Grundšteins un Pēteris Pitāns, kuri projekta ietvaros izstrādā arī savus bakalaura darbus – turpina darbu pie meteoroloģisko balonu derīgo kravu izveides, lai būtu iespējams tās sekmīgi palaist un nogādāt stratosfērā. Ar hēliju piepildītie baloni spēs pacelties vairāk nekā 20 km augstumā (šādā augstumā lido spiegu lidmašīnas) un veiks dažādus mērījumus. Šogad dalībai konkursā no Latvijas pievienojas arī komanda Z(in)oo no Cēsīm. No Baltijas valstīm kopumā plāno startēt 5 komandas – 3 no Tartu pilsētas Igaunijā un 2 no Latvijas.

Šī gada izaicinājums ir lielāks – komanda plāno palaist divus meteoroloģiskos balonus, kur viens no plānotajiem eksperimentiem ir starpbalonu komunikācija, izmantojot raiduztvērējus ar LoRa tehnoloģiju. Līdz ar to baloni spēs savstarpēji sazināties, un ar radioamatieru raidītājiem uz Zemes staciju nosūtīt gan savus, gan arī otra balona telemetrijas datus. Šādā veidā tiek nodrošināta iespēja vieglāk atrast balonus, tiem piezemējoties. LoRa tehnoloģija ir salīdzinoši jauna un aktuāla visā pasaulē. Izvēlētais eksperiments būs pats pirmais Latvijā, kā arī viens no pirmajiem pasaules mērogā. Vairāk kā divi ar šo raiduztveršanas tehnoloģiju aprīkoti baloni spētu veidot savstarpēju komunikācijas tīklu. Veiksmīgas izstrādes gadījumā tiks veikts arī otrs eksperiments – videokameras stabilizācija xy plaknē (paralēli Zemes virsmai),izmantojot spararatu. Šī ir viena no stabilizācijas tehnikām, kas tiek izmantota arī satelītos. Derīgo kravu kapsulās atradīsies arī elektronikas inženierzinātņu studentu veidotas mērījumu sistēmas, kas veiks temperatūras, spiediena, paātrinājuma un magnētiskā lauka mērījumus. Iegūtie dati tiks saglabāti atmiņas kartēs vēlākai apstrādei un analīzei. Tiks filmēti arī augstas izšķirtspējas video. Informāciju par balonu atrašanās vietām nodrošinās GPS uztvērēji, bet papildus redundancei tiks izmantoti arī GSM modemi. Sacensību rezultāti tiks iesniegti to rīkotājiem izvērtēšanai, pretendējot uz kādu no nominācijām (piemēram, augstākais lidojums, labākais eksperiments, labākais video u.c.).

Global Space Balloon Challenge ir sacensības, kas jau ceturto gadu pēc kārtas vienotam mērķim pulcē amatieru satelīttehnoloģiju un kosmosa izpētes entuziastus no visas pasaules, iedrošinot veidot pašiem savas tuvā kosmosa misijas.

Meteoroloģisko balonu pacelšanai, ekspluatācijai un nolaišanai Latvijas Republikas gaisa telpā atļauju ir sniegusi Civilās Aviācijas aģentūra (CAA), kā arī oficiāla atļauja par balonu pacelšanu ir saņemta no Ventspils lidostas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: