Ir jāpanāk, ka atbrīvojumi no sporta nodarbībām tiek piešķirti pamatoti, pārliecināts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Šodien, piedaloties Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) konferencē, ministrs uzsvēra, ka Pasaules Veselības organizācijas pētījumu rezultāti ir katastrofāli.

"Ja runājam vienkārši no ekonomiskajām kategorijām, mēs ražojam agru invaliditāti. Lai gan mums dzīves ilgums lēni pieaug un mēs pasaulē kopumā izskatāmies gana labi, jautājums, cik mums ir produktīvās, aktīvās, veselīgās dzīves gadu?" retoriski jautāja ministrs.

Šadurskis pārliecināts, ka tā ir ne tikai cilvēciska un individuāla vajadzība, bet tā ir arī saimnieciska vajadzība valstī kopumā, jo "nodokļu maksātājs kļūst par pabalsta saņēmēju".

Politiķis atgādināja, ka, ja kādreiz bērns bija jādzen no futbola pie grāmatām, tad tagad - no datora pie futbola, uzsverot, ka tā ir problēma. Viņš ir pārliecināts - ja cilvēkam jau no mazotnes neieaudzina pieradumu veselīgam dzīvesveidam, tad tas arī nekad nenotiks.

"Es zinu, ka tas nepatiks skolotājiem, skolu direktoriem, lielai daļai vecāku un skolēnu. Bet, mīļie draugi, tas, cik mums ir bezgala daudz atbrīvojumu no sporta nodarbībām... Ja šāda tiešām būtu mūsu nācijas veselība, tad varam aizmirst par valsts ilgtspēju," uzsvēra Šadurskis. Tādēļ, viņaprāt, ir jāskatās, cik pamatotas ir izsniegtās ārsta zīmes.

"Mīļie direktori, kā jūs ļoti labi atceraties, ka pirms padsmit gadiem visa mūsu jaunatne centralizēto eksāmenu laikā saslima - sākas drausmīgas epidēmijas. Jaunieši bija pēkšņi uz slimības gultas, kad bija centralizētie eksāmeni," atgādināja ministrs. Viņš piebilda, ka toreiz esot pieticis ar vienkāršu normatīvu izmaiņu un "nācija kļuva vesela".

Arī tagad ar vienkāršu normatīvu izmaiņām panāksim, ka atbrīvojumi no sporta nodarbībām tiks piešķirti pamatoti, solīja ministrs.

"Mēs varam, protams, runāt par to, ka mums ļoti daudzi jaunieši izvēlas aktīvu, sportisku dzīvi, bet mums jādomā par visiem," norādīja ministrs, piebilstot, ka, viņaprāt, arī trešā sporta stunda ir absolūta nepieciešamība.

Ja mediķi atzīst, ka atbilstoši vecuma posmam un vecuma sagatavotībai ir intensīvi jānodarbojas ar fiziskām aktivitātēm vismaz stundu dienā, tad mēs varam skolā nodrošināt, ka šī stunda būs vismaz trīs reizes nedēļā, sacīja Šadurskis. Viņš vienlaikus atzina, ka, protams, ir jāmainās sporta saturam un standartam. Ministrijā patlaban strādā darba grupa, kur ir arī profesionāli mediķi, rehabilitologi, traumatologi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: