Viena otra augstskola Latvijā ir maksas konsultāciju punkts, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē Šadurskis, runājot par augstākās izglītības problemātiku, uzsvēra, ka augstskolām būtu jābūt noteiktam akadēmiskā personāla ar doktora grādu procentam. Ministrs skaidroja, ka, akreditējot studiju programmu, tas tiek ievērots, tomēr programmas īstenošanas gaitā par to tiekot aizmirsts.

"Mēs neskatāmies, ka viens doktors apskraida piecas augstskolas, katrā strādādams niecīgas slodzes. Kāda jēga, ka mums ir aptuveni 60 augstākās izglītības iestādes, ja akadēmiskais personāls apskraida tās visas?" jautāja ministrs.

Šadurskis izteica priekšlikumu par to, ka iespējams labāk sakoncentrēt studentus un mācībspēkus, "lai visiem būtu mazāka skraidīšana".

Arī augstskolas lielumam ir sava nozīme, jo zināšanām, kas ir koncentrētas vienā vietā, ir sava kritiskā masa, pārliecināts ministrs.

"Izšķaidot pa ļoti mazāk institucionālām vienībām, teiksim tā - ne visas mūsu augstskolas ir augstskolas, bet viena otra, es tā prasti izteikšos, ir maksas konsultāciju punkts," pauda Šadurskis.

Politiķis uzsvēra, ka nekur pasaulē ar augstāko izglītību nav iespējams nopelnīt, izņemto Latviju un varbūt vēl šur tur, jo principā augstskolas dzīvo, pateicoties mecenātismam, dažādiem fondiem, realizētajiem projektiem.

"Mums augstskolas spēj iekasēt no studenta mazāk, nekā programma maksā, bet vēl pamanās nopelnīt. Kā tas notiek - nezinu. Tas ir kaut kāds brīnums," sacīja ministrs.

Ja Latvijā visas augstskolas izsniedz diplomus, kas tā īpašniekam dod vienas un tās pašas tiesības, tad mums visām augstskolām jābūt arī vieniem un tiem pašiem nosacījumiem, uzsvēra politiķis, piebilstot, ka pretējā gadījumā "mēs šmaucamies".

Augstskolām varētu noteikt kritērijus, par kuru atbilstību tām piemērotu lielāku koeficientu, kas rezultātā nodrošina lielāku dotāciju. Šadurskis skaidroja - ja augstskola neatbildīs nosacījumiem, tā paliks ar jau pašlaik noteiktajiem koeficientiem.

Šo iemeslu dēļ Šadurskis sagaida "karstu darbu", strādājot pie nākamā gada valsts budžeta.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: