Latvijas talantīgā svarcēlāja Rebeka Koha pirmdien Norvēģijā ar jaunu Latvijas rekordu izcīnīja Eiropas čempionāta bronzas medaļu, savukārt atsevišķi raušanā viņa bija otrā, bet grūšanā trešā, tiekot pie mazās sudraba un bronzas godalgas.

Tikai 17 gadus vecā Koha, kura svara kategorijā līdz 53 kilogramiem bija jaunākā sacensību dalībniece, raušanā pacela 90 kilogramus, bet grūšanā pievarēja 108 kilogramu stieni, bet summā viņa tika pie 198 kilogramiem, visos veidos labojot valsts rekordus.

Par uzvarētāju kļuva moldāviete Kristina Iovu, kura pārstāv Rumāniju. Viņa summā pacēla 210 (90+120) kilogramus. Sudraba medaļu ar 202 (94+108) kilogramiem ieguva Jūlija Paratova no Ukrainas, bet trešā bija Latvijas sportiste.

Raušanā Koha bez problēmām tika galā ar 87 un 90 kilogramu svariem, bet trešajā mēģinājumā viņa vēl par diviem kilogramiem smagāku stieni dabūja virs galvas, tomēr kājās piecelties nespēja. Neskatoties uz to viņa disciplīnā izcīnīja otro vietu un ieguva sudraba medaļu.

Līdere pēc raušanas bija ukrainiete Paratova ar 94 kilogramiem, bet trešo vietu ieņēma Iovu, kura pacēla tikpat cikKoha, tomēr tā kā Latvijas sportiste bija vieglāka, Koha ieņēma otro vietu.

Savukārt grūšanā Koha izpildīja trīs veiksmīgus piegājienus, vispirms paceļot 102, tad 105 un visbeidzot arī 108 kilogramus. Pēdējā meģinājumā Koha ar grūtībām piecēlās kājās, tomēr pēc tam stieni spēja uzgrūst virs galvas.

Grūšanas disciplīnā Koha palika trešā, jo Iovu pacēla 120 kilogramus, turciete Sema Akarturka tika galā ar 109 kilogramiem, bet Koha un Paratova pacēla vienādu svaru, piedevām ukrainiete to spēja tikai pēdējā mēģinājumā, jo pirmajos divos viņa ar to netika galā. Taču augstāku vietu, pateicoties mazākam svaram, atkal ieņēma Koha.

Eiropas čempionātā sasniegtie rezultāti tiek ņemti vērā arī olimpisko spēļu kvalifikācijā. Tā kā Latvijas svarcēlāji kā komanda pie ceļazīmēm uz Riodežaneiro nav tikuši, tad vienīgā cerība ir iekļūšana individuālā ranga labāko desmitniekā. Koha pirms Eiropas čempionāta rangā ar 192 kilogramiem bija 14.vietā, taču pirmdien sasniegtais rezultāts viņai ļaus pakāpties augstāk.

Jau ziņots, ka pērn novembrī Koha pasaules čempionātā ASV izcīnīja desmito vietu arī labojot valsts rekordu. Raušanā viņa pievarēja 87 kilogramus, bet grūšanā viņa tika galā ar 105 kilogramu smagumu, kas summā deva 192 kilogramus, kas tobrīd bija valsts rekords.

Martā Koha Ventspils atklātajā čempionātā summā jau pacēla 198 kilogramus, raušanā un grūšanā atkārtojot pirmdien Eiropas čempionātā sasniegtos rezultātus, taču tad viņas svars nedaudz pārsniedza 53 kilogramus, tāpēc tagad gūtais rezultāts ir vērtējams kā jauns Latvijas rekords.

Pērn oktobra sākumā Koha triumfēja Eiropas U-20 čempionātā, bet vēl pirms tam viņa izcīnīja pārliecinošu panākumu arī kontinenta meistarsacīkstēs U-17 vecuma grupā un bija otrā pasaules jaunatnes čempionātā.

Latviju Eiropas čempionātā pārstāvēs arī Ritvars Suharevs, kurš svarā līdz 77 kilogramiem B grupā startēs trešdien, Vadims Koževņikovs svarā līdz 94 kilogramiem B grupā startēs piektdien, bet Latvijas svarcelšanas līderis Artūrs Plēsnieks svarā līdz 105 kilogramiem uz paaugstinājuma dosies sestdien.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -5
    qwerty 12.04.2016, 08:46:51

    Lai izdodas atvest medaļu no Rio ! Ceram un ticam tev Rebeka !!!

  • -5
    karlito 12.04.2016, 10:40:36

    Apsveicu,teicams rezultāts! Tagad jātur īkšķi,lai ar šo rezultātu pietiktu,lai tiktu uz Rio!

  • -2
    No malas 12.04.2016, 15:40:47

    Es 06.03.2016, 09:28:26

    Interesanti gan,cik ilgi tas tā turpināsies?Sagaidāms,ka drīz vien sāksies nopietnas veselības problēmas,jo šāds sporta veids nav piemērots jaunas sievietes organismam.Muskuļu kalni nav savienojami ar reproduktīvo funkciju.Ko gan domā vecāki,nolemjot savu atvasi nezināmai nākotnei?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: