Arī Ventspilī svētdienas vakarā izveidojušās pamatīgas rindas pie bankomātiem, kurus gāž riņķī Swedbankas klienti. Banka skaidro, ka runas par tās krīzi ir tikai baumas.

Kā novēroja ventasbalss.lv, rindas izveidojušās ne tikai pie Swedbank, bet arī citu banku automātiem, turklāt cilvēki, cerībās izņemt naudu, nevairās arī no komisijas maksas iekasēšanas. Prāvākās rindas bija novērojamas pie Poruka un Kuldīgas ielas bankomātiem, bet vismaz divi trīs cilvēki drūzmējās arī pie citu banku aparātiem. Tajos iespējams izņemt jebkādu summu, kas atbilst dienas normai, tiesa, ne visos Swedbankas automātos joprojām ir pieejama nauda. Portāla rīcībā gan ir informācija, ka bankomātus, kas pieejami visu diennakti, papildinās arī naktī.

"Swedbank" pārstāve Kristīne Jakubovska aģentūrai LETA sacīja, ka banka uz baumām sniegs labāko atbildi - šodien un turpmāk nodrošinās ikdienas darbu.

Bankas pārstāve pastāstīja, ka no piektdienas jau bijis jūtams, ka tiek izplatītas nepamatotas baumas, jo klienti sākuši uzdot dīvainus jautājumus, proti, vai apturēta "Swedbank" darbība Igaunijā, kam nav nekāda sakara ar realitāti, un ka Zviedrijā bankas bankomātos nevar izņemt skaidru naudu, kas arī ir absurds.

Jakubovska uzsvēra, ka ir skaidrs - cilvēki ļoti emocionāli uztver visu, kas saistīts ar banku sistēmu, ņemot vērā gan notikumus ar "Latvijas krājbanku", gan eirozonā notiekošo, tāpēc viņi nejūtas droši un stabili. Turklāt, kā jau baumu funkcionēšanas mehānismam tipiski, tās daudz aktīvāk sākušas cirkulēt tieši nedēļas nogalē un svētdien.

Bankā esot jūtama lielāka klientu aktivitāte, taču banka uz šo emociju diktēto rīcību sniedz racionālu atbildi: "Mēs piepildām bankomātus un turpinām strādāt filiālēs. Aicinām cilvēkus nekļūt par baumu upuriem un kritiski tās izvērtēt." Viņa atzīmēja, - ja cilvēks grib izņemt naudu, lai viņš to izņem.

Jakubovska atgādināja, ka pēdējās nedēļās "Swedbank" piesaistījusi 30 000 jaunu klientu. Visus klientus banka ir gatava apkalpot un piedāvāt tādus pakalpojumus, kādus viņi vēlas.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts savā tvitera kontā uzsver, ka "Swedbank" ir stabila un naudas pietiks visiem, kas vēlēsies. Bankomāti tiek nodrošināti ar skaidru naudu, bet var gadīties aizkavēšanās. Bankas kapitāla pietiekamība ir 23%, likviditāte - 52%, raksta ministrs. Pavļuts arī uzsver, ka FKTK un Latvijas Banka komunicēs ar sabiedrību, bet panikas avotus noskaidros.

Bankas aktīvi Latvijā ir 3,8 miljardi latu, bet tās mātesbankas aktīvi Zviedrijā - aptuveni 150 miljardi latu.

FKTK priekšsēdētāja vietnieks Jānis Brazovskis aģentūrai LETA sacīja, ka FKTK ir informēta par absurdajām baumām un ažiotāžu, kas vairākās Latvijas pilsētās radušās par bankas darbu.

Brazovskis LTV uzsvēra, ka "Swedbank" ir droša banka, tā ir sistēmiska banka Zviedrijā un ļoti labi kapitalizēta banka. Visi bankas finanšu rādītāji ievērojami pārsniedz izvirzītās prasības. FKTK pārstāvis norādīja, ka bankai naudas pietiks un nekādi ierobežojumi bankas darbībai no FKTK puses netiks uzlikti.

Pēc Brazovska vārdiem, teorētiski versijas par baumu izplatīšanas avotiem ir divas - konkurences cīņa vai garīgi nelīdzsvarotu personu rīcība. Situācija kopumā liecina, ka cilvēkos valda nervozitāte.

"FKTK sadarbojas ar "Swedbank", par baumām jau ir informētas arī tiesībsargājošās iestādes un esmu pārliecināts, ka tās operatīvi noskaidros baumu avotu un baumu avots tiks sodīts atbilstoši likumam. "Swedbank" pietiek līdzekļu gan darbam normālā režīmā, gan arī šādā nestandarta situācijā. Banka ir gatava izpildīt visas savas saistības pret klientiem," uzsvēra Brazovskis.

Brazovskis piebilda, ka sadarbībā ar apsardzes pakalpojumu kompāniju "G4S" tiek nodrošināta operatīva naudas piegāde no Rīgas uz tiem "Swedbank" bankomātiem, kuros tā ir beigusies. "Rīt strādās visas "Swedbank" filiāles un visi bankomāti, tiks apkalpoti visi bankas klienti," sacīja Brazovskis. FKTK vadības pārstāvis sacīja, ka pats glabā naudu "Swedbank" un tur to arī paturēs.

Brazovskis ir arī sazinājies ar Uldi Cērpu Zviedrijas banku uzraudzības institūcijā, kurš ir apstiprinājis, ka "Swedbank" strādā pilnīgi normālā režīmā.

Sandra Veinberga par baumām saistībā ar Swedbank


Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: