Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atbildīgajām institūcijām uzdevis veikt komunikāciju un rīkoties, lai aizsargātu "Latvijas Krājbankas" noguldītāju intereses. Šīs dienas laikā lems par 50 līdz 100 latu izmaksu "Latvijas Krājbankas" noguldītājiem.

Sanāksmē premjers uzklausījis aktuālo informāciju no atbildīgajām iestādēm - Latvijas Bankas, Finanšu un tirgus kapitāla komisijas (FKTK), Valsts policijas, Ģenerālprokuratūras. Dombrovskis uzdevis tām steidzami organizēt komunikāciju ar bankas klientiem un rīkoties, lai aizsargātu valsts un noguldītāju intereses.

Tiek uzsvērts, ka noguldītāju intereses jebkurā gadījumā garantē likums, un premjers šorīt uzdevis to sabiedrībai izskaidrot FKTK.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome vakar lēma apturēt AS "Latvijas Krājbanka" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, jo bankā konstatēts līdzekļu iztrūkums, par ko informēta Ģenerālprokuratūra.

FKTK nolēmusi apturēta arī "Krājbankas" valdes un padomes darbību un iecelt bankā FKTK pilnvarnieku grupu, kas veic bankas pārvaldīšanu un ir pārņēmusi valdes un padomes tiesības. Par pilnvarnieku grupas vadītāju iecelts FKTK priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis.

Pilnvarnieku grupas uzdevums noteikts veikt finanšu iestādes pārvaldi ar nolūku nodrošināt bankas aktīvu saglabāšanu.

FKTK uzsver, ka līdz ar šo lēmumu ir atcelts lēmums par ierobežojumu uzlikšanu darījumiem bankā virs 100 000 eiro apmērā, bet bankas klientiem norēķini vispār netiek veikti. Par noguldījumu pieejamību FKTK paziņošot atsevišķi.

Komisija atzīmē, ka saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu Noguldījumu garantiju fonds nodrošina atlīdzības izmaksu par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā līdz 100 000 eiro apmērā (ap 70 000 latu).

Garantētā atlīdzība tiek aprēķināta, sasummējot noguldījumus visos kontos, ja šie noguldījumi ir sadalīti vairākos kontos vienā bankā. Garantētā atlīdzība attiecas gan uz noguldījumiem, gan uz to procentiem, gan atlikumu norēķinu kontā vai algas kontā, gan uz krājkontiem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: