Ventas tilta rekonstrukcijas darbi Ventspilī aizkavējušies par aptuveni 6-7 nedēļām un pašlaik ir pilnīgi skaidrs, ka līdz būvdarbu līgumā paredzētajam termiņam - augusta sākumam – rekonstrukcija vēl nebūs pabeigta.

 Līdz ar to rekonstruēto Ventas tiltu satiksmei, iespējams, varētu atvērt septembrī, nevis, kā sākotnēji plānots, līdz Ventspils pilsētas svētkiem augusta sakumā, ziņo LETA.

Līdz augusta sākumam gan jau būšot paveikta lielākā daļa veicamo darbu, taču vēl būs nepieciešams laiks tilta paceļamās daļas mehānisma pieregulēšanai.

Daļēji darbu aizkavēšanās saistīta ar aizvadīto bargo ziemu, taču būvdarbu veicējam šādu iespējamu aizķeršanos vajadzēja iepriekš paredzēt. Rekonstrukcijas darbus aizkavējis arī apstāklis, ka rekonstrukcijas procesā atsevišķi risinājumi prasījuši ilgāku laiku, nekā sākotnēji paredzēts.

Ventspils brīvostas pārvaldes pārvaldnieka vietnieks Arnis Mazalis apstiprināja, ka būvdarbu līgumā ir atrunāti soda naudas apmēri par rekonstrukcijas darbu nepabeigšanu plānotajā termiņā. Atrunātās soda naudas lielumu Mazalis gan neatklāja. Ja būvdarbu veicējs var pierādīt, ka darbi aizkavējušies objektīvu apstākļu dēļ, iespējams, soda varētu arī nebūt, taču vismaz pagaidām būvdarbu veicējs nemaz nav mēģinājis būvdarbu aizkavēšanos objektīvi pamatot, pastāstīja Mazalis.

Būvdarbu ģenerāluzņēmēja - AS Latvijas tilti- viedokli pagaidām nav izdevies noskaidrot.

Ventspils mērs un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs savā vērtējumā par būvdarbu aizkavēšanos bija strikts: "Viņiem līgumā ir 5.augusts. Mana pozīcija ir vienkārša. Mani neinteresē, ka pēkšņi Latvijā bija ziema. Pirmkārt, ziema ir katru gadu. Otrkārt, ziema nebija nekāda bargā.

Viņa bija gara, bez lieliem atkušņiem, bet viņa bija pie normālām temperatūrām. Tas, ka ir 10 centimetrus biezāks sniegs, tilta būvniecībā nu galīgi neko neietekmē. Vārdu sakot, es uzskatu, ka kavēšanās nav attaisnojama ne ar ko, un tilta būvniekiem vajadzēs maksāt sodu, ja viņi nenodos tiltu plānotajā periodā," sacīja Lembergs.

Ja būvdarbu veicēji vēlēsies būvdarbu termiņu pagarināt, šis jautājums būšot jāskata Ventspils brīvostas valdei. Lembergs pauda pārliecību, ka Ventspils pašvaldības pārstāvji brīvostas valdē šādu priekšlikumu neatbalstīs un bez viņu balsīm nekas nevarot sanākt.

Ventspils mērs gan atzina, ka uz šo jautājumu var paskatīties arī no cita viedokļa. "Protams, no otras puses, kāda starpība - mēnesi ātrāk vai vēlāk. Būve ir uz vieniem 50 gadiem. Bet nu termiņš ir termiņš. Es jau brīnījos, ka viņi vispār šādā termiņā uzņēmās [pabeigt tilta rekonstrukciju]. Tas ir kā uzbūvēt gandrīz jaunu tiltu. Jaunus tiltus nebūvē tādos tempos. Es domāju, ja viņi nodos līdz gada beigām, būs gana labi," uzskata Lembergs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: