Ventspilnieki joprojām gaida izdevīgu brīdi mazuta iegādei, kas noteiks to, vai šosezon mainīsies apkures tarifi. Tikmēr citur Latvijā dabasgāzes sadārdzināšanās dēļ, apkures tarifi jau pieaug.

Ventspilī šobrīd apkures tarifa maiņa nav paredzēta un šis jautājums kļūs aktuāls vēlākais augustā, kad ir pēdējais laiks, lai jaunajai apkures sezonai iegādātos mazutu, atklāj Ventspils siltums komercpilnvarnieks Eduards Bonfelds. Šobrīd mazuta cena ir ļoti svārstīga un uzņēmums cer, ka tā nokritīsies un siltuma tarifu palielināt nevajadzēs.

Kopējo iedzīvotāju parādu summu par apkuri Bonfelds neatklāj, jo šie cipari visu laiku mainās, it īpaši tagad vasarā, kad visi cenšas pa ziemu iekrātos parādus pakāpeniski nomaksāt.

 

Maksājuma procents par pieciem mēnešiem ir 88%. Tas nozīmē, ka netiek apmaksāti 12% no piestādītajiem rēķiniem, kas kopējo parādu summu pieaudzē. Jau rakstījām, ka pagājušajā gadā no piestādītajiem rēķiniem iedzīvotāji apmaksāja 90%, kas kopējo parāda apjomi pērn palielināja par aptuveni 300 tūkstošiem latu.

 

Vakar vispārīgā dramatiskā situācija siltumapgādes jomā tika skatīta Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valdes sēdē. LPS padomnieks enerģētikas jautājumos Paulis Barons Ventas Balsij atklāj, ka kopējie Latvijā apzinātie iedzīvotāju parādi par siltumenerģiju šobrīd pārsniedz 40 miljonus latu. Kamēr pērn šai laikā cilvēki bija parādā 25 miljonus.

 

Atsevišķu parādu ciparu Ventspilī Barons nevarēja nosaukt, taču zināja teikt, ka uz vispārējā fona Ventspils ir ar vidēji lieliem parādiem. Viņš stāsta, ka šobrīd tiek izstrādāti dažādi priekšlikumi, kā šo situāciju risināt. Tostarp tiek rosināts aktīvāk strādāt pie koģenerācijas staciju attīstības. Ir jārisina jautājums par kreditoru un banku atsavinātajiem dzīvokļiem par kuriem netiek maksāti komunālie maksājumi. Akcīzes nodokļi jāuzliek nevis tikai gāzei, bet godīgi jāsadala starp gāzi un elektrību. Jāstiprina arī sociālā palīdzība un tamlīdzīgi.

 

Kamēr Ventspilī ziņas par iespējamo tarifu paaugstinājumu vēl tiek gaidītas, tikmēr citur Latvijā, kur kā kurināmo izmanto dabas gāzi, tarifu pieaugums jau ir nobriedis. Šo piektdien dabas gāzes tarifs mājsaimniecībām pieaugs par 15 līdz 18%, bet rūpnieciskiem klientiem, kas dabasgāzi izmanto siltuma ražošanā, tiek prognozēts pieaugums par 5 līdz 6% procentiem atkarībā no dabasgāzes patēriņa. To veido akcīzes nodokļa piemērošana. Piemēram, pēc Rīgas siltums aplēsēm, rīdziniekiem siltuma tarifs pieaugs par aptuveni 1,6 latiem megavatstundā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: