Ventspilī līdz 2012.gada vasarai plānots uzcelt trīsdimensiju (3D) attēlu veidošanas tehnoloģiju rūpnīcu, kas piederēs jaundibinātam uzņēmumam "EuroLCDs".

Biznesa portālu "Nozare.lv" tā informēja viens no kompānijas dibinātājiem, elektronikas līgumražotāja "Hanzas elektronika" valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Ilmārs Osmanis.

Jaunā rūpnīcā paralēli šķidro kristālu (LCD) plāksnēm, 3D filmu un televīzijas skatīšanās brillēm un ar to saistīto elektroniku iecerēts ražot arī īpašus daudzplākšņu LCD monitorus, kuri spēj atveidot 3D attēlus, kas skatāmi bez īpašām brillēm un dažādos rakursos.

Kā skaidroja Osmanis, šādus monitorus var izmantot medicīnas diagnostikas nozarē. Medicīnas aprindās jau izrādīta interese par ASV izgudroto, bet tagad "EuroLCDs" īpašumā nonākušo tehnoloģiju. "Varēs, piemēram, nedzimuša bērna sonogramu rādīt 3D skatījumā vai arī kādu orgānu, ar ko tiek izdarītas procedūras. 3D monitoru arī varēs pieslēgt lidostas drošības skeneriem, lai iegūtu precīzu attēlu par bagāžā ievietotiem priekšmetiem," sacīja uzņēmējs.

"EuroLCDs" dibinātāji ir Osmaņa firma SIA "Macro Rīga", zviedru uzņēmēja Oke Hornela uzņēmums "Hornell Teknikinvest AB", zviedru "LC Tec Holding AB" un investīciju fonds "Baltcap", ieguldot Eiropas Savienības (ES) mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas programmas "JEREMIE" līdzekļus 1,25 miljonu eiro (875 000 latu) apmērā.

Osmanis nevarēja nosaukt precīzu kapitāla daļu sadalījumu "EuroLCDs", taču teica, ka viss jaunās fabrikas projekts varētu izmaksāt starp sešiem un septiņiem miljoniem eiro (4,2-4,9 miljoniem latu).

Plānotā fabrikā izmantojamās ražošanas līnijas iegūtas, nopērkot kādu japāņu firmai piederošu LCD iekārtu fabriku Vācijā, kas jau izjaukta un atvesta uz noliktavu Latvijā. Par iespēju nopirkt fabriku, kas ražoja tā sauktos monohromos LCD paneļus auto industrijas (instrumentu paneļu displeju) vajadzībām, uzzinājis Hornels. Kā stāstīja Osmanis, ražošanas iekārtas esot starp modernākām pasaulē, taču iecerētam produktu sortimentam Ventspilī būs jāinvestē vēl dažās tehnoloģijās.

Hornels īpašo 3D monitoru tehnoloģiju patentus ieguvis no ASV kompānijas "Lightspace", kas attīstījusi prototipus, bet tālāk nav tikusi.

Kā stāstīja Osmanis, plānota fabrika Ventspils brīvostas teritorijā varētu tieši un netieši (pie apakšuzņēmējiem) radīt ap 100 darba vietu. Rūpnīcā jau no nākamās vasaras iecerēts ražot dažādas LCD tehnoloģijas, arī 3D skatīšanās brilles, bet īpašos 3D monitorus - no 2013.gada.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: