Britu laikraksta "Financial Times" izdevuma "fDi Magazine" veiktajā aptaujā Ventspils brīvosta ieņem augsto piekto vietu kā nākotnes vai perspektīvākā zona 2010./2011.gadā.

Ventspils brīvosta piedalījās populārā britu laikraksta "Financial Times" izdevuma "fDi Magazine" veiktajā aptaujā "Nākotnes globālās brīvās zonas 2010/11" ("Global Free Zones of the Future 2010/11"), kur savā starpā tika salīdzinātas brīvās zonas visā pasaulē.

Aptaujai tika uzaicinātas vairāk nekā 700 ekonomiskās zonas ar lūgumu norādīt savus kvalitatīvos un kvantitatīvos rādītājus. Iegūtā informācija tika izvērtēta, ņemot vērā astoņas kritēriju kategorijas - ekonomisko potenciālu, izmaksu efektivitāti, mārketingu u.c. kategorijas. Tālākai vērtēšanai tika izvirzītas 66 ekonomiskās zonas, kam neatkarīgu ekspertu grupa deva savus novērtējumus, skaidro Ventspils brīvostas pārvaldē.

Pēc iegūtajiem rezultātiem Ventspils brīvosta ieņem piekto vietu kā nākotnes vai perspektīvākā zona 2010./2011.gadā, atpaliekot tikai aiz ekonomiskajām zonām Ķīnā (Šanhajā), Apvienotajos Arābu Emirātos, Meksikā un Jordānā.

Neviena cita Eiropas ekonomiskā zona nav iekļuvusi aptaujas pirmajā desmitniekā, bet

11.vietā ierindota Lodzas speciālā ekonomiskā zona Polijā. Lietuvas pilsētas Klaipēdas speciālā ekonomiskā zona ierindota 20.vietā. Aptaujā dominē ekonomiskās zonas, kas atrodas Apvienotajos Arābu Emirātos - starp 26 perspektīvākajām zonām 2010./2011.gadā septiņas atrodas tieši šajā valstī, liecina aptauja.

Ventspils brīvosta ieguvusi augstus novērtējumus arī atsevišķās nominācijās. Piemēram, izmaksu efektivitātes ziņā Ventspils brīvosta ierindojas ceturtajā vietā, bet nominācijā "Labākā ostas zona" - piektajā vietā. Pētījumā atzinību guvis arī Ventspils brīvostas mārketings, kas ir atzīts par septīto labāko pasaulē.

Aptaujā starp labākajām ekonomiskajām zonām no Latvijas iekļauta vēl tikai Rēzeknes Speciālā ekonomiskā zona, kas ierindota sestajā vietā pasaulē izmaksu efektivitātes ziņā.

Pētījuma rezultāti ir nozīmīgs panākums Ventspils brīvostai, jo pozitīvi novērtētais darbs infrastruktūras attīstībā, mērķtiecīgais mārketings un pretimnākšana potenciālajiem biznesa partneriem un investoriem apliecina, ka Ventspils brīvosta ir konkurētspējīga visas pasaules mērogā, un tā ir lieliska vieta investoriem sava biznesa attīstībai, uzsver Ventspils brīvostas pārvalde.

Pētījuma rezultātus ir iespējams aplūkot "fDi Magazine" mājaslapā internetā.

Paraksts pie foto: Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: