No pašreiz politikā esošajiem cilvēkiem iedzīvotāji visaugstāk vērtē Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu, Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu un Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, liecina pētījumu centra SKDS veiktā sabiedriskās domas aptauja.

Aptaujā tika lūgts nosaukt trīs īpašības, kādām būtu jāpiemīt deputāta kandidātam, lai respondenti būtu gatavi par šo kandidātu balsot. Aptaujā netika piedāvāti atbilžu varianti, tādēļ sniegtās atbildes formulēja paši respondenti.

Gandrīz puse respondentu par svarīgāko īpašību norādīja godīgumu – 49%. Otrs biežāk nosauktais raksturojums, kam, pēc iedzīvotāju domām, būtu jāpiemīt deputātiem, bija "aizstāv tautas intereses, rūpējas par tām", ko minēja 18% respondentu.

Salīdzinoši liela sabiedrības daļa nosauca arī raksturojumus, kas saistīti ar deputāta kandidāta zināšanām, gudrību un kompetenci, proti, 16% atbildēja, ka deputāta kandidātam, lai varētu par viņu nobalsot, ir jābūt gudram, 13% domāja, ka viņam jābūt izglītotam, 13% – kompetentam, zinošam.

54% respondentu uzskata, ka deputātu kandidātu un ar politiku saistīto politiķu reputācija ir svarīga. Tostarp 32,3% respondentu atzīst, ka tā ir izšķirošā un viņi nekad nebalsotu par kandidātu sarakstu, kas saistīts ar politiķiem, kuru godīgums tiek apšaubīts. Salīdzinoši biežāk šīs atbildes minēja vecāka gadagājuma aptaujātie, respondenti ar augstiem ienākumiem un Rīgā dzīvojošie.

36% aptaujāto deputātu kandidātu reputācija nešķiet īpaši nozīmīga, daudz svarīgāk ir tas, ko šie cilvēki ir reāli paveikuši, kāda ir viņu programma, ekonomiskās un nacionālās nostādnes. Visbiežāk šo atbildi minējuši jaunieši vecumā no 18 līdz 24 gadiem, starp kuriem tā uzskata 40,9% aptaujāto.

Tāpat šo atbildi biežāk norādījuši respondenti, kuri ir iestāžu vadītāji, respondenti, kuri pašlaik ir bezdarbnieki, ar zemiem ienākumiem, Pierīgā dzīvojošie. Aptaujāto iedzīvotāju nosauktās īpašības visvairāk piemītot trim minētajiem politiķiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: