Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Darba likumā, kas nosaka minimālās algas palielināšanu no 500 līdz 620 eiro no 2023. gada 1. janvāra. Tāpat grozījumi nosaka minimālo algu palielināt līdz 700 eiro no 2024. gada 1. janvāra.

Likumā noteikts, ka oficiālu lēmumu par minimālās algas palielināšanu Ministru kabineta attiecīgajos noteikumos būtu jāpieņem valdībai.

Iepriekš Sociālo un darba lietu komisijā Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Evita Zālīte-Grosa (K) norādīja, ka jau gadiem runāts par minimālo algu, bet Nacionālā trīspusējās sadarbības padome (NTSP) nav spējīga šajā jautājumā vienoties.

"Tas nozīmē, ka iet uz priekšu laiks, mēs nezinām, cik ilgi veidosies valdība, bet visi runā, ka vajag šo minimālo algu. Ja mēs šobrīd nepieņemsim šos grozījumus, tad galu galā ministrijas un uzņēmēji nezinās laicīgi, ar ko rēķināties. Šādi vilkt garumā šo jautājumu inflācijas laikā ir pilnīgs neprāts," iepriekš komisijas sēdē norādīja Zālīte-Grosa.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Sociālās drošības un veselības aprūpes eksperts Pēteris Leiškalns norādīja, ka minimālā alga ir jāceļ, tā noteikti tiks celta un pamatā tas notiekot budžeta pakotnē.

NTSP izskata jautājumu sociālā dialoga ietvaros, proti, arodbiedrības un darba devēji izrunā lietas kopā ar Ministru kabinetu, un Ministru kabinets pieņem lēmumu, virzot budžeta pakotnes likumprojektus, skaidroja LDDK pārstāvis. "Tā tas ir bijis un tā tas arī būs," uzsvēra Leiškalns.

LDDK vienmēr esot norādījis, ka atbilstoši sociālajam dialogam vajadzētu vienreiz vienoties par algoritmu, lai minimālā alga tiktu indeksēta katru gadu automātiski, tāpat kā valsts amatpersonu un citu valsts nodarbināto personu amata algas.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Arājs (1488) 27.10.2022, 12:24:37

    Diemžēl tas ir cipars ,kas būs "uz papīra"...
    Ja šādu summu saņemtu pēc nodokļiem,tad cilvēkam bez apgādājamiem iztikšanai būtu gana.Protams,ņemot vērā kredītsaistību neesamību un mājokli,par kuru nav jāmaksā augsta īres maksa īpašniekam.

  • -1
    Frīdis 27.10.2022, 22:30:13

    Ekonomika saucas ! HA ! Jo dārgāka degviela un elektrība - Jo lielāks PVN tai klāt . Tas ir biznes valdības sapratnē - tātad var sev pielikt algu. Minimālo jau var lielināt uz papīra cik patīk. Reāli , daudzi uzņēmēji šodien vairs nespēj savam darbiniekam , pat minimālo samaksāt. Ja valdība šo savu tā saucamo biznesu tā turpinās - tas labi nebeigsies .

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: