Līdz ar straujo energoresursu cenu pieaugumu pilsētā ieviesti vairāki elektrības taupīšanas pasākumi. Pēc iespējām cenšas taupīt arī uzņēmēji.

Lai samazinātu pašvaldības izdevumus par elektroenerģijas patēriņu, naktīs – no pusnakts līdz plkst. 7 – pilsētā tiek atslēgtas strūklakas. Vienīgā, kas turpina darboties visu diennakti, ir Lietussargs – galvenokārt atrašanās vietas un salīdzinoši maza elektroenerģijas patēriņa dēļ, informē Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks.

Zvaigžņu ielā nakts stundās, no pusnakts līdz plkst. 6, elektrotīklā tiek atslēgta viena fāze, kā rezultātā šajā laikā nedarbojas katrs trešais apgaismes objekts. Šādu pašu risinājumu drīzumā plānots ieviest arī Ganību ielā. Savukārt Kurzemes ielā naktīs uz pusi samazināta apgaismojuma intensitāte, izklāsta Kausenieks.

Atgādinām, ka saistībā ar elektrības cenu sadārdzinājumu dome nesen piešķīra 330 000 eiro ielu apgaismojuma uzlabošanai. Līdz nākamā gada pavasarim 176 pilsētas ielās vai to posmos, atsevišķos iekšpagalmos un laukumos plānots nomainīt 1500 novecojušus nātrija gaismekļus pret jaunu energoefektīvu LED tipa apgaismojumu. Komunālās pārvaldes direktors zināja teikt, ka šajā gadījumā ietaupījums par patērēto elektroenerģiju būs 82 000 eiro gadā.

Šobrīd visā pilsētā ir aptuveni 6500 apgaismes objektu, no kuriem aptuveni 2500 jau ir nomainīti uz mūsdienīgiem un energoefektīviem gaismekļiem. Papildus minētajiem 1500 gaismekļiem, kas tiks nomainīti ar Ventspils pašvaldības finansējumu, Komunālā pārvalde plāno piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu vēl 600 gaismas ķermeņu nomaiņai.

Patlaban jauns apgaismojums tiek izbūvēts Tilta dārzā. Līdz novembrim plānots izbūvēt kabeļlīnijas trasi aptuveni kilometra garumā un uzstādīt 33 jaunus apgaismojuma balstus ar LED gaismekļiem.

Jāpiemin, ka daļu pilsētas apgaismojuma apsaimnieko Ventspils brīvostas pārvalde, kuras pārziņā ir 830 gaismekļi. Ventspils brīvostas pārvaldes pārstāve Inga Ieviņa informēja, ka nākotnē arī brīvostas pārvaldei piederošo apgaismojumu plānots nomainīt uz mūsdienīgiem un ekonomiskākiem LED tipa gaismekļiem, taču konkrēti darbu izpildes termiņi nav zināmi.

Tā kā apgaismojums, aukstuma vitrīnas, saldētavas, krāsnis, kases aparāti, ventilācijas sistēmas un virkne citu iekārtu patērē nozīmīgus elektroenerģijas resursus, arī vairākos dažādu mazumtirgotāju ķēžu veikalos ir manāmi elektrības taupīšanas pasākumi. Risinājumi ir dažādi – tiek samazināts apgaismojums, izslēgtas gaismas reklāmas, samazināta dzērienu dzesēšana u.tml.

AS Diāna valdes priekšsēdētājs Edvīns Bergmanis stāsta, ka Citro veikalos taupības nolūkos no elektrības ir atslēgti dzērienu ledusskapji, kuros ikdienā tiek dzesēts ūdens, bezalkoholiskie dzērieni, alus un alkoholiskie kokteiļi. Līdzīgi kā pilsētā kopumā, arī veikalos tiek turpināta gaismekļu nomaiņa uz energoefektīvām LED spuldzēm. Nevienā no Citro un Mājai un dārzam veikalu tirdzniecības zālēm apgaismojums pagaidām nav samazināts, un Bergmanis ļoti cer, ka šāds solis nebūs jāsper: «Sakožam zobus un gaismu ārā neslēdzam. (..) Tas liekas kaut kā pārāk baisi.»

Samazinot apgaismojuma darbības laiku, elektrība tiek taupīta noliktavās. Ja agrāk lampas tika ieslēgtas līdz ar pirmo darbinieku ierašanos un izslēgtas tikai darba dienas beigās, tad šobrīd darbinieki ir aicināti izslēgt apgaismojumu, kad telpā neviens neuzturas.

Bergmanis prognozē, ka šādi varētu tikt ietaupīts līdz 10%, bet arī tas ir daudz. Tāpat ekonomiju sekmē arī sezonālās izmaiņas, proti, karstā laikā, kad telpas uzsilst ātrāk, aukstuma vitrīnas strādā ar pilnu slodzi un patērē vairāk elektroenerģiju. Tāpat vairs nav vajadzības darbināt gaisa kondicionierus, jo, ņemot vērā laikapstākļus, gaisa temperatūra tirdzniecības zālēs ir atbilstoša prasībām. Komentējot situāciju kopumā, Bergmanis sarunas laikā sacīja, ka «izmaksas ir ļoti pieaugušas, lai neteiktu vairāk».

Publiski izskanējis, ka saistībā ar energoresursu cenu pieaugumu Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera veic biedru aptauju par situāciju tirgū, lai pēc rezultātu apkopošanas būtu skaidrs, kādus atbalsta pasākumus vaicāt valdībai. Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācija sadarbojas ar Ekonomikas ministriju, lai panāktu, ka atbalsta programmā tiktu paredzēts finansējums arī tirgotājiem.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -2
    Pilsēta 15.09.2022, 09:58:11

    Hmmm ... varbūt izslēgt pilnībā gaismu visā pilsētā un siltumu visās pašvaldības iestādēs un skolā?. Tad varēsim trīs reizes gadā taisīt geto games, bet Dons varētu katru svētdienu dziedāt bērnu pilsētiņā.

  • -1
    Martins. B. 15.09.2022, 10:18:26

    Vēl varat ietaupīt elektrību, ja nakts stundās izslēgsiet gaismas skvēros un parkos, jo nav vajadzības dedzināt elektrību parkā, ja gar ceļa malu deg laternas.
    Nu tas, ka veikalos atslēdz gaismu zālē nedaudz, tas nebūtu traki, bet vitrinās gan vajadzētu atstāt gaismu, jo grūti saredzēt cenu zīmes.
    Vēl, ja veikalu logi nebūtu aizlīmēti, tad veikalā iespīdētu dienas gaisma un tad ari būtu gaišāks tirdzniecības zālē.

  • 0
    Tepatvien 15.09.2022, 20:38:08

    Veikalu logi ir aizlīmēti, lai nebūtu redzamas plauktu aizmugures. Gaisma no tam daudz vairāk iekšā nebūs.

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 15.09.2022, 15:24:55

    Būt vaidziks apsvērt iespējamib uzriktet Petrōlej oder Karbid Lamp apgaismošan.

  • 0
    Tepatvien 15.09.2022, 20:34:42

    Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Ursula fon der Laiena piedāvājusi vērienīgu enerģētikas reformu plānu, kurā energokompāniju virspeļņa tiks pārdalīta par labu patērētājiem. Krīzes seku mazināšanai ES valstis saņems palīdzību 140 miljardu eiro apmērā.

    Runa ir par uzņēmumiem, kas enerģijas ražošanai izmanto atomu, ogles, vēju u.c. Elektroenerģijas pašizmaksa viņiem nav mainījusies, taču viņi to pārdod par cenām, kas ir būtiski pieaugušas pēc gāzes cenu celšanās. To peļņu ierosināts izmantot subsīdijām patērētājiem.

    Vai Latvenergo arī kaut ko atdos? Jeb kā tas tiks realizēts?

  • 0
    ventspilnieks 36,7 16.09.2022, 00:44:22

    Latvenergo neizmanto neko no tevis pieminētā. Bet Daugava pēkšņi esot izžuvusi :D

    "To peļņu ierosināts izmantot subsīdijām patērētājiem."
    Tas būtu pieliet eļļu ugunij.
    Atceries, kad vēl elektrības cenas bija uz rokas pirkstiem skaitāmas, bet dēļ kara sākuma radās kviešu krīze Āfrikā, mūsu rudzu maizes kukulītis piedzīvoja 100% cenu kāpumu :D

  • 0
    karlito 16.09.2022, 12:14:55

    Man žēl tās pārdevējas,kurām droši vien pat tiks aizliegts ziemā sildītājus veikalā ieslēgt........Tas viss novedīs pie darbinieku slimošanas un nebūs,kas strādā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: