Pasaules minerālmēslu tirgi ir atdzīvojušies, kas nozīmē vairāk darba arī Ventspils ostas uzņēmumam Kālija Parks.

Kālija Parks finanšu direktors Dainis Treimanis ir gandarīts par kravu plūsmas pozitīvajām tendencēm. Salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem pieciem mēnešiem, šogad kravu plūsma pieaugusi pieckārtīgi. Kopš gada sākuma piecos mēnešos terminālī pārkrauts jau gandrīz miljons tonnu kālija sāls.

Tas saistīts gan ar to, ka pasaulē uzlabojusies finanšu situācija pēc krīzes. Tāpat minerālmēsliem ir samazinājusies cena, kas palielina pircēju interesi.

Pateicoties darba apjoma palielinājumam, kompānija uz līgumdarbiem pieņēmusi vairākus bijušos darbiniekus, kurus iepriekš bija spiesta atlaist.

Ventas Balss jau rakstīja, ka pagājušā gada nogalē Lietuva lielījās, ka šogad pilnībā pārņems Baltkrievijas kālija sāls pārkraušanu, par ko ir spriests ar Belaruskalij vadību. Treimanis norāda, ka, lai arī pārsvarā terminālis pārkrauj kravas no Krievijas, tomēr sadarbība notiek arī ar Belaruskalij un daļu no kravām veido baltkrievu minerālmēsli.

Tomēr darbības aktivizēšanās nereti saistās ar vides jautājumu saasināšanos. Ventas Balsī vērsās kāds iedzīvotājs, kurš pagājušajā nedēļā nofilmējis kālija sāls iekraušanas procesu kuģī, kas radījis lielus putekļu mākoņus. Minerālmēslu putekļi noklājušies arī uz Ventas ūdens virsmas. Šādi gadījumi konstatēti divas reizes.

Valsts vides dienesta Ventspils reģionālās vides pārvaldes kontroles daļas vadītāja Anna Adamsone informē, ka pārvaldē sūdzība bija ienākusi par vienu no minētajiem gadījumiem. Vides inspektori uzreiz Kālija parkam piezvanīja un noskaidrots, ka viņi jau paši kraušanu bija pārtraukuši, jo bijušas problēmas ar regulēšanu. Vēlāk vides speciālisti arī klātienē pārliecinājušies, ka pārkraušana ir tiešām pārtraukta.

Adamsone skaidro, ka ir dažāda veida vielas no atšķirīgām atradnēm, tādēļ dažas put vairāk, citas mazāk. Tāpat tas atkarīgs no kuģa lieluma, kraujot mazākos kuģos var rasties lielāka putēšana.

Vides eksperte uzsver, ka kālija sāls putēšana neesot laba, taču arī nozīmīgs kaitējums videi nav nodarīts. Kālija sāls sastāvdaļas ir arī dabiskā vidē, proti, sālsūdenī un ostā upes ūdens jau ir sajaucies ar jūras ūdeni, tādēļ neko sliktu šī minerālviela tam nenodara. Uz jautājumu, cik veselīgi cilvēkiem ir elpot šādus putekļus, speciāliste atgādināja, ka tā ir darba zona. Soda sankcijas tiek piemērotas izvērtējot katru gadījumu un šajā reizē sods nav uzlikts.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: