Lai apspriestu plānoto nodokļu izmaiņu ietekmi uz pašvaldību budžetiem, kompensējošiem pasākumiem un uzklausītu Finanšu ministrijas (FM) redzējumu par nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņām, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedri - lielo pilsētu mēri Finanšu ministrijā, 19. augustā tiksies ar finanšu ministru Jāni Reiru.

Tikšanās svarīgākais jautājums ir plānoto nodokļu izmaiņu ietekme uz pašvaldību budžetiem un kompensējošie pasākumi, kas attiecināmi uz publiski izskanējušo informāciju, ka pašvaldību budžetos ieskaitāmā Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) daļa 2021. gadā samazināsies vismaz par 10% jeb 148 miljoniem eiro.

LLPA biedrus interesē, kādā veidā pašvaldībām tiks kompensēts būtiskais ieņēmumu samazinājums. Tāpat LLPA vēlas saņemt aktuālo informāciju par citām iespējamām izmaiņām minimālās algas apmērā un darbaspēka nodokļu regulējumā.

Otrs būtisks jautājums ir FM redzējums par Tieslietu ministrijas virzītajām nekustamā īpašuma nodokļa izmaiņām un nekustamā īpašuma nodokļa politiku kopumā.

Tāpat LLPA biedriem ir aktuālas pašvaldību aizņemšanās iespējas 2021.-2023. gadā, kā arī plānotās izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanas mehānismā no 2021. gada.

Ņemot vērā, ka, sagatavojot darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" grozījumus un pārdalot Eiropas Savienības fondu finansējumu, netika iesaistītas pašvaldības, pašvaldību asociācijas un citi sociālie partneri, LLPA biedrus interesē FM redzējums par valdības sadarbību ar pašvaldībām.

Tāpat esot neatbildēta virkne jautājumu, kas skar papildu finansējuma piešķiršanu Rīgas un Liepājas ostu projektiem - Eiropas Komisijai iesniegtajos darbības programmas grozījumos šīs idejas netika ietvertas. LLPA biedriem nav skaidrs, kādam mērķim šis finansējums ir ticis novirzīts.

Tiks apspriesti arī iespējamie grozījumi darbības programmā "Izaugsme un nodarbinātība" un jautājumi par finansējuma pārdali, kā arī sagatavošanas un ieviešanas laika grafiks un citi aspekti saistībā ar Ekonomikas atveseļošanās fondu un Eiropas Savienības budžetu 2021.-2027. gadam.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001. gada 23. augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomiskajā, saimnieciskajā un kultūras jomā starp lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir deviņas lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils un Valmiera.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    LV 12.08.2020, 17:50:52

    Vai būs arī NĪN atcelšana vienīgajam īpašumam?
    Kopš pavasara, lemjot par nākamā gada budžetu, Saeimā tiek aplūkota jaunā nodokļu poltika, kuras kontekstā būtu jāizskata arī NĪN. Tomēr dažām ietekmīgām varas partijām, kas jau kopš iepriekšējā parlamenta cenšas NĪN iniciatīvu "pazaudēt" Saeimas gaiteņos, arī šoreiz izdodas nepieciešamās izmaiņas veiksmīgi bremzēt. Acīmredzot īpašumu konfiscēšana un iedzīvotāju burtiska padzīšana no mājām ir šo partiju ideālās valsts modelis, kurā pašiem noteikta visu īpašumu saimnieku un valdnieku loma.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: