Saeima 21. jūlijā konceptuāli atbalstīja grozījumus Ventspils brīvostas likumā, kas dos brīvostai iespēju saņemt 15,3 miljonu eiro valsts aizdevumu.

Ja tiks nolemts sasaukt vēl vienu parlamenta ārkārtas sēdi, tad Saeima, iespējams, šodien, 21. jūlijā varētu lemt par likumprojektu galīgajā lasījumā. Lai gan atsevišķi opozīcijas deputāti rosināja noteikt mēnesi garu priekšlikumu iesniegšanas termiņu, tomēr Saeimas vairākums to neatbalstīja.

Paredzēts valsts aizdevumu izsniegt pret vairākām ķīlām - par labu valstij tiks ieķīlāti četri Ventspils pašvaldībai piederoši nekustamie īpašumi un Ventspils sauskravu termināls un ir identificētas arī citas iespējamas ķīlas nākotnē, Saeimas atbildīgās komisijas sēdē norādīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Valdība jūnijā atbalstīja grozījumus Ventspils brīvostas likumā, kas nosaka, ka Finanšu ministrs valsts vārdā izsniegs aizdevumu brīvostas pārvaldei kredītiestāžu izsniegto būvniecības kredītu pārkreditēšanai un sākto būvniecības projektu kreditēšanai.

Brīvostā skaidroja, ka nepieciešamība pēc Valsts kases aizdevuma sākto Eiropas Savienības (ES) līdzfinansēto ostas infrastruktūras attīstības projektu realizācijai Ventspils brīvostas pārvaldei radusies vairāku nozīmīgu apstākļu - pasaules ekonomiskās situācijas, tranzīta kravu krituma un kopējo tirgus konjunktūras izmaiņu, kā arī ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju izraisīto pārmaiņu procesa dēļ.

Brīvostas pārstāvji norādīja, ka aizdevumi nepieciešami ES līdzfinansētu infrastruktūras projektu īstenošanai. 2020. gada jūnijā iestājas kredītu atmaksas termiņš četriem brīvostas pārvaldes kredītiem 8,3 miljonu eiro apmērā par objektiem, kas jau ir nodoti ekspluatācijā.

Līgumos bija atrunāta iespēja pagarināt kredītu atmaksas termiņu par trim gadiem, ko Ventspils brīvostas pārvalde plānoja izmantot, taču iepriekš minēto apstākļu dēļ bankas šādu iespēju atteikušas. Arī citas bankas atteikušās refinansēt kredītlīgumus, paužot viedokli, ka nepieciešams pārliecinošs valsts atbalsts Ventspils brīvostas agrāko saistību pārņemšanai.

Minētie aizdevumi izmantoti Ventspils brīvostas industriālā parka jaunu ēku būvniecībai, pievedceļu ostas teritorijai un industriālajām zonām izbūvei, ostas kanāla krasta nostiprināšanai un citiem infrastruktūras projektiem.

Papildus 8,3 miljonu eiro kredītsaistību pārfinansēšanai nepieciešami septiņi miljoni eiro sākto ES Kohēzijas fondu projektu - pievedceļu būvniecības, hidrotehnisko būvju atjaunošanas un rūpniecisko ēku būvniecības - īstenošanai.

Ventspils brīvostas pārstāvji skaidroja, ka straujā ekonomiskās situācijas pasliktināšanās pasaulē un tirgus konjunktūras izmaiņas 2020. gadā ir radījušas lielu kravu apgrozījuma un plānoto Ventspils brīvostas pārvaldes ienākumu kritumu.

Būtisku visu segmentu kravu samazinājumu Ventspils brīvostā radījusi arī Covid-19 izraisītā globālā ekonomiskā krīze, kas ir izraisījusi vispārēju Ventspils brīvostā tradicionāli pārkrauto preču patēriņa bremzēšanos pasaulē.

OFAC sankciju rezultātā Ministru kabinets ir pieņēmis lēmumu izveidot AS "Ventas osta", kas ar laiku pārņemtu Ventspils brīvostas pārvaldes funkcijas. Brīvostas pārstāvji skaidroja, ka šajā brīvostas pārvaldības pārmaiņu situācijā bankas atturas no likvidējamas iestādes pārkreditēšanas, jo, banku izpratnē, "Ventas ostai" pārņemot Ventspils brīvostas pārvaldes iepriekšējās saistības, pastāv to izpildes riski. Tāpat jāņem vērā, ka OFAC sankcijas negatīvi ir ietekmējušas vairāku brīvostas termināļu darbību, kam sankcionētās personas dēļ radās no komersantiem neatkarīgas grūtības veikt norēķinus ar klientiem, kas attiecīgi atstāj iespaidu uz kopējo ostas darbību un Ventspils brīvostas pārvaldes ieņēmumiem.

Ņemot vērā pārmaiņu procesus tranzīta nozarē, Ventspils ostas darbībā un pārvaldē Ventspils brīvostas pārvalde ir sākusi kompleksu izmaksu samazināšanas programmu. Ir veikta ES fondu līdzfinansēto Ventspils brīvostas pārvaldes infrastruktūras attīstības projektu atbilstības un īstenošanas statusa analīze un efektivitātes izvērtējums.

Iegūtie atzinumi pamato valsts atbalsta nepieciešamību Ventspils brīvostas pārvaldes kopējās finanšu situācijas neatliekamai stabilizēšanai, norādīja brīvostas pārstāvji.

Lasi vēl

Komentāri (18)

  • -7
    arcus 22.07.2020, 07:48:01

    Diezgan drūms paskats! Ja aizdevums tiek ņemts, lai veiktu citus kredītmaksājumus, tad mēs zinām ar ko tas beidzas. Pie finansiālā stāvokļa pasliktināšanās iemesliem netiek minēts viens no galvenajiem- jaunās ostas vadības pilnīga impotence.

  • -1
    Kriska 22.07.2020, 10:01:03

    VB, ko jūs rakstāt "Brīvostas pārvalde"? Nosaukums ir mainīts! Sauciet lietas īstos vārdos

  • -1
    Kriska 22.07.2020, 10:03:23

    Kurš tad saņēma kredītu : Ventspils Brīvostas pārvalde vai Ventas osta? Drīzāk neviens nedeva Ventas ostai

  • -7
    arcus 22.07.2020, 10:16:09

    Tev vispār ir kaut kāda nojēga par tēmu? Ja kaut kādi nejēgas maina pasaulē atpazīstamas ostas nosaukumu, vai tāpēc kredīti dzēšas??? Tādu nosaukumu maiņa nāk ostai tikai par sliktu! Paies ilgs laiks kamēr pasaule sapratīs kas tā Ventas osta īsti ir!

  • -1
    Kriska 22.07.2020, 11:13:29

    Par to es arī runā. Kāpēs tad tie "vadošie" ākstās? Un apsaukāties nevajag , šeit ir publiskā telpa

  • -4
    arcus 23.07.2020, 10:23:58

    Es apsaukājos??? ? Paskaties apkārt, redzēsi kuri to dara un bez pārtraukuma!

  • -5
    arcus 23.07.2020, 10:25:28

    Starp citu, mainīts ir tikai ostas nosaukums.

  • -3
    Aleksandrs Jankovskis 23.07.2020, 16:41:50

    Вопрос ребром - кому нужно уничтожение Вентсписского порта? Если правящие и их ставленики не понимают, что порт это грузопоток, техника, причалы, объявленные глубины , обеспеченность навигационным оборудованием, технический флот и, главное, люди - специалисты - и постоянно все это уничтожают - это крах и города и порта.

  • -3
    Ventiņš1 30.07.2020, 20:01:45

    Vajadzētu stingro kontroli!

    1. Vai mērķtiecīgi un efektīvi apsaimniekos piešķirto finansējumu.

    2. Nodrošinot kontroli pār līdzekļu izlietošanu.

    3. Vai lietderīgs un ekonomisks projekts.
    Ja nav, tad saukt pie atbildības Brīvostas vadītāju un atgriezt finansējumu atpakaļ Valsts kase!

    4. Sagatavot un publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” Ventspils Brīvostas darbības gadskārtējo pārskatu!

  • -3
    Ventiņš1 31.07.2020, 11:47:22

    Nu ko, jāsauc pie atbildības miroņušus?
    “Ventspils pilsētas dome no baltkrievu investoriem ir saņēmusi vēstuli ar sūdzību, ka brīvostas pārvalde nepilda pret investoriem uzņemtās saistības. Tādēļ viņi plāno Ventspili pamest, pāriet uz Poliju. Tiks slēgta vēl viena rūpnīca. Lai arī vēstule adresēta domei, mēs neko nevaram ietekmēt. Šobrīd Ventspils sešu mēnešu laikā jau trīs rūpnīcas ir zaudējusi. Katrā no tām bija līdz 100 darba vietām. Neaizmirsīsim, ka viena pamatražošanas darba vieta nodrošina līdz pat četrām darba vietām apkalpojošā sfērā. Lūk, sliktā ziņa. Jau šobrīd Saeimai jāmaina likums un jāpiešķir no valsts budžeta nauda, 18 miljoni eiro, Ventspils brīvostas pārvaldei, lai to glābtu no valdības radītā bankrota. Līdz šim 25 gadu laikā Ventspils brīvostas pārvaldei nebija problēmas saņemt kredītu no kredītiestādēm. >>>>>

  • -2
    Ventiņš1 31.07.2020, 11:47:46

    >>>> Tagad bankas to atsakās kreditēt un pieprasa visus kredītus atdot. Jāatdod vairāk nekā 8 miljoni eiro. Brīvostas pārvalde to atdot nevar. Līdz ar to arī osta nespēj pildīt par vairāk nekā 15 miljoniem iepriekš uzņemtās saistības, kuras tagad jāfinansē ir Latvijas nodokļu maksātājiem. Šai Kariņa‒Bordāna valdības izprasītajai spēlei ar sankcijām pret Ventspils ostu jau šobrīd ir ļoti negatīvas sekas, un tādas būs arī nākotnē. Diemžēl mēs to šobrīd izlabot nevaram.”

  • -3
    Latvija pāri visām! 31.07.2020, 11:58:17

    Mjā, nu ir sdi vagā. Reiderisms abstrakta "absolūtā tiesiskuma" vārdā ne pie kā laba nenoveda.

  • -3
    Ventiņš1 31.07.2020, 21:32:46

    Iespējams zaudēs tranzītu Ventspilī....
    Varbut viņiem ir tāds mērķis, lai Rīgas ostā vairāk kravas saņem....

  • 0
    Ventiņš1 01.08.2020, 11:32:52

    SIA ""Ventspils nafta" termināls" apgrozījums pagājušajā gadā bija 34,875 miljoni eiro, kas ir par 39,7% mazāk nekā gadu iepriekš, taču uzņēmums guva peļņu 1,529 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem 2018. gadā, liecina "Firmas.lv" informācija.

  • -2
    Nif nifs 01.08.2020, 12:30:19

    Tā vietā, lai Brīvosta strādātu un nopelnītu, šī valdība izpostīja visu un tagad dos aizdevumu. Nu tak nav viņi saprātīgi, nav, lai neteiktu krietni skarbāk! Vai tiešām par visu sapostīto (arī dzelzceļā) kādam no patreizējās valdības nenāktos atbildēt?! Jo lielākas cūcības taisa, jo vairāk ārpus likuma?!?!

  • -1
    ^^—^^ 03.08.2020, 14:19:03

    Pilnīgi pareizi – valdība paši sataisa S**us un pēc tam tēlo varoņus, glābējus – izņem no sankcijām, kuras paši uzlika, piešķir aizdevumu, kuru pēc tam jāatdod… brīnišķīgs darbs!

  • -1
    Ventiņš1 01.08.2020, 17:19:18

    Ja Brīvosta nevar pelnīt - momentāli, vadībai minimālu algu! Kamēr nebūs peļņa.

  • 0
    Ventiņš1 06.08.2020, 23:05:25

    Ir jau vadībai minimālā alga?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: