Turpinot darbu pie nākamā gada budžeta, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosinājusi brīvpusdienu nodrošināšanas funkciju 1.-4. klašu skolēniem nodot pašvaldībām, tādējādi tam paredzētos 20 miljonus varētu novirzīt prioritāro pasākumu īstenošanai, tajā skaitā pedagogu algām, informēja IZM.

IZM priekšlikums ir plānoto finansējumu 19 681 416 eiro apmērā 2020. gadā un turpmāk ik gadu novirzīt ministrijas prioritāro pasākumu īstenošanai, tajā skaitā pedagogu algām, fundamentālajiem un lietišķajiem pētījumiem un citiem pasākumiem.

Šobrīd IZM nodrošina valsts budžeta līdzekļus 1., 2., 3. un 4. klašu skolēnu ēdināšanai, savukārt pašvaldības atbilstoši iespējām un nepieciešamībai no saviem līdzekļiem nodrošina brīvpusdienas arī citu klašu bērniem, tādējādi brīvpusdienu jautājuma īstenošanā valsts un pašvaldības jau šobrīd piedalās katra ar savu līdzfinansējuma daļu.

Valsts budžeta finansējums brīvpusdienu nodrošināšanai 2019. gadam ir 19 001 416 eiro, vienam bērnam dienā atvēlot 1,42 eiro.

IZM sacīja, ka 20. augustā valdība izskatīja Finanšu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par valsts budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātiem, kā rezultātā valdība ir devusi IZM uzdevumu sagatavot grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, izslēdzot valsts līdzdalību brīvpusdienu nodrošināšanā 1.-4. klases skolēniem no 2020. gada 1. janvāra un paredzēt, ka turpmāk brīvpusdienas nodrošina pašvaldības savu budžetu ietvaros.

Izglītības ministre Ilga Šuplinska iepriekš norādīja, ka jautājums par brīvpusdienu nodrošināšanu ir nevis par to, būs vai nebūs brīvpusdienas, bet jautājums ir, kas šīs brīvpusdienas apmaksās, kas veiks šo funkciju. Runājot ar pašvaldībām, ministrei ir skaidrs, ka šobrīd resurss, ko iegulda IZM, ir neefektīvs.

Ministre uzskata, ka ēdināšanu pārņemot pašvaldībām, tās ar līdzekļiem rīkotos efektīvāk. Turklāt šādi pašvaldības varētu arī vērtēt, vai bezmaksas ēdienreize ir nepieciešama visiem skolēniem. "Vai tomēr ir nepieciešams sociāli nevienlīdzīgā situācijā atbalstīt to, kam tas patiešām ir vitāli svarīgi. Un pārējo naudas resursu izmantot skolas attīstībai," pauž ministre.

Pašvaldību savienība tikmēr pauž bažas, ka šobrīd šāds lēmums tiek virzīts, pārāk maz tajā iesaistot pašvaldības. Lai gan ministrija norāda, ka tā augusta vidū par šo jautājumu runājusi ar 14 Kurzemes novadiem un tiem nav bijuši būtiski iebildumi, tas Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) ieskatā ir par maz.

"Mūs satrauc tas, ka Izglītības un zinātnes ministrija nāk ar dažādiem paziņojumiem, tai skaitā arī šobrīd par ēdināšanas pārcelšanu 1. līdz 4. klasēm uz pašvaldību budžetu, nerunājot ar pašvaldībām. Šis jautājums šobrīd nav ticis apspriests ar pašvaldībām," saka LPS izglītības eksperte Ināra Dundure.

LPS ieskatā kompromisu varētu rast, ja turpmāk pirmsskolas skolotāju algas maksātu valsts, ne pašvaldības, kā tas ir šobrīd, jo pedagogu darba samaksa ir ministrijas pārziņā, turklāt valdība ir tā, kas lemj par to paaugstināšanu. Šobrīd gan šis jautājums apspriests netiekot.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -2
    Mortīcija II 29.08.2019, 14:18:49

    Lembergs parasti mēdz apgalvot,ka tam,kas par velti nācis,neesot nekādas vērtības...
    Kā tas saskan ar komunisma principiem?
    Kā zinām,komunisti,tāpat kā čekisti,nemēdz būt "bijušie".

  • -2
    Latvija pāri visām! 29.08.2019, 14:46:00

    Turīgā V-pils pašvaldība, kas lielās ar miljoniem uzkrājumu, var ar brīvpusdienām nodrošināt visus skolēnus no 1-12.klasei.
    Bet negrib!

  • -1
    Margrieta345 29.08.2019, 14:58:36

    Kuldīgā jau sen brīvpusdienas visiem skolniekiem līdz pat 12.klasei ieskaitot!
    Un neprasa nekādas izziņas par nabadzību vai bagātību no vecākiem!

  • -2
    keda 30.08.2019, 12:04:48

    300 000 eiro gadā par to tērē, un tas tikai par 5.-12. jo 1-4 nodrošina valsts.
    Ventspilī sanāk pāri 200 000 tikai daļējai apmaksai visiem ēdājiem 5.-12 un piemaksām 1-4 valsts naudai. nu tad rēķiniet, cik aizies, ja būs viss jāsedz. Pusļimaks ka nemetas. Puse miljona gadā!

  • -6
    Arnis Junge 29.08.2019, 16:17:53

    Neredzu iepriekšējiem komentāriem kopsakarību. Ja Kuldīgā pašvaldība apmaksā pusdienas - lieliski, viņiem vienkārši paliek mazāk naudas skolu un klašu remontiem vai palīglīdzekļu iegādāšanai. Tagad sanāk, ka valsts to ieekonomēto naudu notrallinās (kas aiziet valsts katlā - tas tur arī pazūd), pašvaldība, saprotams, ka apmaksās saviem bērniem pusdienas, bet - pašvaldībai tad jārūpējas arī par skolu renovāciju un apstākļu piemērošanu Eiropas standartiem. Kopumā - mazāk naudas ieguldīsim skolu remontēšanā un citur pilsētā, jo tā nauda būs jānovirza bērnu pusdienām. Baigi neko krutu tur neredzu. Pašvaldībai vienkārši būs mazāk naudas skolēnu mācību apstākļu uzlabošanai (nedomāju, ka te ir diskusija par to, ka varētu neapmaksāt šo ēdināšanu).

  • -1
    Margrieta345 29.08.2019, 17:07:28

    Šito noteikti rakstījis kāds no lembergistiem.
    Kas labāk-paēdis skolasbērns ne tik smuki izremontētā klasē,vai arī ar rūcošu vēderu,bet eiroremontā?
    Ne visiem vecākiem pietiek naudiņas līdz algai,kur nu vēl par bērnu pusdienām samaksāt.

  • -2
    Arnis Junge 30.08.2019, 08:45:37

    Visi ventspilnieki nav lembergisti, tikpat labi varētu teikt, ka zem cienītās Margrietas vārda slēpjas kāds rīdzinieks vai kāds uzpirktais pilsonis, kas ik pa laikam iekakā portālos un Ventas Balss komentāros.
    Es tikai domāju loģiski. Bērni būs paēduši, par to vispār nav diskusija - bet ieguldīt vides sakārtošanā (klasēs, aprīkojumā, tehnoloģijās - ērtos galdos, krēslos, lai skolēniem muguras nelauž) tik daudz līdzekļus vairs nevarēs. Tas ir tas, ko gribēju pateikt. Loģiski domāt vajag, nevis žulti spļaut Ventspils skolēnu virzienā.

  • -1
    Latvija pāri visām! 30.08.2019, 09:18:45

    Ja pašvaldība atrada naudu jaunas mūzikas skolas un koncertzāles būvniecībai, atradīs ēdināšanai un arī skolu vides sakārtošanai.
    Runa iet par fakta konstatāciju, ka izpaliekot politiskai konkurencei, pašvaldība nemaz nav tik iedzīvotājiem draudzīga. Kaut vai šis - brīvpusdienas visiem skolēniem nodrošina tur, kur vēlētāju balsīm ir izšķiroša nozīme un līdz ar to pašvaldības ir ciešākā saiknē ar vēlētājiem.

  • -2
    Ventspils Izglītības pārvalde 30.08.2019, 13:17:16

    Ventspils pilsētas Sociālais dienests ikmēneša pabalstu skolēnu brīvpusdienām piešķir skolēniem, kuru ģimenēm Sociālais dienests atbilstoši normatīvajiem aktiem ir piešķīris trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statusu un kuri mācās vispārējās izglītības iestādēs Ventspils pilsētā vai Ventspils novadā. Paredzētā summa viena skolēna ēdināšanai dienā tiek noteikta saskaņā ar Ventspils pilsētas pašvaldības iestādes "Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvalde" vai Ventspils novada pašvaldības noteikto ēdināšanas maksu.
    Ventspils pilsētas vispārizglītojošo skolu 1. līdz 4. klašu skolēniem, pašvaldība papildus valsts finansējumam 1,42 EUR uz skolēnu dienā piemaksā 0,31 EUR neatkarīgi kurā pašvaldībā skolēns deklarēts, vecāku līdzfinansējums nav nepieciešams. 5. līdz 12. klašu skolēniem pašvaldība maksā 1 EUR dienā neatkarīgi kurā pašvaldībā skolēns deklarēts un vecāku līdzfinansējums ir 1 EUR dienā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: