Ja personas ienākumi no dažādu savvaļas velšu pārdošanas kopā ar ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas gada laikā nepārsniedz 3000 eiro, šīs personas var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienests (VID) kā saimnieciskās darbības veicēji, nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis un nav jāizmanto kases aparāts.

Minētie nosacījumi attiecas uz tām fiziskajām personām, kuras gūst ienākumus no šādām darbībām: sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas un pārdošanas; ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas; ienākumiem no nemedījamās sugas indivīda - parka vīngliemezis ("Helix pomatia") - ieguves.

Tomēr šīm personām ir jāveic uzskaite par gūtajiem ienākumiem. Tas nepieciešams, jo gadījumā, kad kopējie ienākumi no minētajām darbībām pārsniedz 3000 eiro gadā, personai piecu darba dienu laikā jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējai, jāinformē VID par to, kā tiks kārtota grāmatvedības uzskaite (vienkāršā vai divkāršā ieraksta sistēmā) un turpmāk jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

Visos gadījumos, kad fiziska persona iepērk ogas vai citas dabas veltes, tai jābūt reģistrētai kā saimnieciskās darbības veicējai. Savukārt, ja fiziska persona iepērk ogas juridiskas personas vārdā, tai jābūt darba attiecībās ar šo juridisko personu.

Bez tam, dabas velšu iepircējam, izmaksājot skaidru naudu par ogu, sēņu savvaļas ārstniecības augu, ziedu vai parka vīngliemežu iepirkšanu, jābūt izmaksu sarakstam. Tajā jānorāda tās personas vārds, uzvārds un personas kods, kura nodod ogas, sēnes un citas dabas veltes, preces nosaukums, mērvienība un daudzums, kā arī izmaksājamā skaidrās naudas summa.

VID aicina personas, kuras nodod minētās dabas veltes, noteikti pievērst uzmanību tam, vai dabas velšu iepircējs dod parakstīties izmaksu sarakstā, vai tajā norādītie dati par viņu ir korekti, vai izmaksu sarakstā norādītā informācija atbilst faktiski nodoto dabas velšu daudzumam, kā arī, vai izmaksu sarakstā norādītā skaidrās naudas summa atbilst faktiski izmaksātajai.

Izmaksu sarakstā norādītā informācija ir svarīga ne tikai dabas velšu iepircēja izmaksu aprēķināšanai, bet arī pašai fiziskajai personai, lai aprēķinātu gūto ienākumu un pierādītu iztikas līdzekļu izcelsmi gadījumos, ja VID lūgs sniegt informāciju par ienākumiem.

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • -3
    krustmateflorence 25.06.2018, 11:55:58

    Vairum cilvēku- tā jau ļoti ,ļoti grūti izdzīvot,algas zemas,pensijas zemas,bet no tā paša sīkuma iekasē nodokļus,kaut kas nenormāls.

  • -1
    Mimmīte 25.06.2018, 12:00:38

    plēsīs kamēr visi nabagi būs bez biksēm!!!

  • -1
    snaiperis999 25.06.2018, 12:30:23

    Var jau būt (tas attiecas uz dabas veltēm),tad daži indivīdi arī tam vidam par sevi ziņos,bet,ceru ka lielākais vairākums sēņotāji un ogotāji uz tādu VIDu uzliks nikolaju,un preizi darīs.Tie tautas ienaidnieki ir galīgi ožu pazaudējuši.Protams,viņi jau šo vājprātu nav izdomājuši,bet tas,,nemazina ,, ,lai viņus neuzskatīru par šakāļiem,kā multenē MAUGLIS,kurš noslienājies uz vēdera ložņāja apkārt tīģerim.Gan jau savu artavu šai iekšpolitiskai ma...bai ir devusi shēmotāja un tautas naudas izsaimniekotāja šahiste.
    Štelles notiek ZZS garā.Drīz vēllēšanas,domājiet ar galvu.Tas pats attiecas uz VIENOTĪBU.

  • -8
    krustmateflorence 25.06.2018, 19:05:20

    snaiperis999-izguli reiz dzērumu-gatavais murgoņa... .

  • 0
    Skuja,Vilis 25.06.2018, 20:09:28

    Pagrūti būs melleņu iepircējam piereģistrāt visus kraučus,paučus un putrašēvicus...

  • -2
    snaiperis999 25.06.2018, 20:30:32

    Tu,florence,esi viena pretiga rakstura vecene.Nu jau ir tā,ka,lai ko es te nerakstītu,tev būs tas nepieņemami,jo raksta taču snaiperis.Pati sev tu,aptautētā inteliģente,ej pretrunās,un tas jau liecina par dalēju plānprātību.
    Kas attiecas uz dzērumu,tad to varētu arī izgulēt,ja tāds būtu,bet tu savu šizofrēniju neizgulēsi nekad.
    Es tevi ar vārdiem un izteicieniem varu novest līdz baltām pelītēm un trako nama gultai,tā kā nomierinies,jocīgā.

  • -1
    Anita 26.06.2018, 05:43:44

    Vajadzētu kādam vai kādai šeit uzrakstīt ,ka florence ir pati gudrākā , bagātākā , jaukākā būtne Ventspilī un pat Latvijā, tikai nedrīkst to rakstīt ne snaiperis , ne Barons , ne spītniece , es arī ne ,jo vienalga nāks pār viņu galvām psihopātiski teksti, par dzēruma izgulēšanu, ielu staigāšanu , psihiskām saslimšanām un tādā garā, jo viņas aģenti ir izpētījuši visus foruma dalībniekus un zina ,kurš ar ko nodarbojas ,kurš ko dzer un cik kuram naudas.

  • 0
    snaiperis999 26.06.2018, 09:21:23

    Nekas tāds nav jāraksta,jo viņa ir pretīga rakstura cilvēks,mele un fntazētāja ar psihiskām novirzēm.Ārstēšana tur neko nevar izmainīt,tikai izolācija.

  • -3
    ilona kaķis 26.06.2018, 11:10:53

    Vai ir iespējama jel viena tēma, kur jūs nerietos?

  • 0
    snaiperis999 26.06.2018, 12:10:48

    Laikam jau nav iespējama,kamēr šeit būs tādi florenčveidīgie,kā arī visādi citādi,normālai sabiedrībai kaitīgi,stulbi elementi.Vispār jau nekāda baigā riešanās nav.
    Tu,ilona kaķis,nereaģē uz to,vai tiešāk sakot-nebāz savu degunu ku tev neprasa.Paseko tā kārtīgi līdz saviem komentāriem,varbūt tavā dārziņā arī var akmeni iemest.Bet ja gribi to degunu iebāzt,tad dari to ar prātu,konstruktīvi,jo citādi iznāk kā spļāviens pret vēju,kad siekala paliek uz jakas.

  • -2
    Nif nifs 26.06.2018, 13:31:44

    Tu to no pieredzes? Par to siekalu

  • -2
    ilona kaķis 26.06.2018, 14:38:47

    Nemāci mani, ko man darīt, un es neteikšu, kur tev iet.
    Jebkurā gadījumā tu neesi šeit iecelts par direktoru, vismaz man ne.

  • -1
    snaiperis999 26.06.2018, 15:17:28

    Nif nifs,man tik tiešām ir gadījies tā pa īstam ar to siekalu stiprā vējā,un kas?Bet kas attiecas uz to pārnestā nozīmē,tad attiecilbā uz sevi neko tādu neatceros.
    Tava ieturētā tolerance daudzās tēmās rakstot komentārus.liek aizdomāties par pārāk tevī (reizēm) esošu pārspīlētu nopietnību.Vienkāršāk,mazliet vienkāršāk un būs labāk.

  • -2
    snaiperis999 26.06.2018, 15:28:09

    ilona kaķis,varbūt ka tādu riešanos nevajadzētu,bet tādu slimīgu reaģēšanu no tavas puses arī nevajag.
    Nebūtu bijis notevis citā tēmā nepieņemamais komentārs par Saeimas deputātu Kaimiņu,kur tu nodēvēji viņu par klaunu un attiecīgi vēl necienīgi,tad mana augstāk minētā reakcija būtu izpalikusi.Pārējie 99 ,,tautas kalpi,, laikam tev ir labi esam,pateicoties kuriem valsts arī ir sūdos līdz ausīm.

  • -1
    ilona kaķis 26.06.2018, 16:27:53

    Slimīgi ir tas, kā jūs te viens otru nemitīgi apvankšķat. Neiztrūkstoši arī tu konkrēti.
    Savukārt par Kaimiņu- nu, ja viņš ir dievība tev, tad es vēroju un vērtēju kritiskāk.

    Ar ko šis tavs komentārs būtu pieņemamāks? (Copy): "viņa ir pretīga rakstura cilvēks,mele un fntazētāja ar psihiskām novirzēm.Ārstēšana tur neko nevar izmainīt,tikai izolācija."

  • -3
    snaiperis999 26.06.2018, 18:31:05

    Nu ja tā florence iedomājas ka tik tiešām ir tāda kā sevi te pasnaiedz,tad lai arī dzīvo tālāk ar savu slimo galvu.Nevienam jau no tā gabals nenokritīs.Lai gan visu laiku lasīt kaut kādus murgus par,it kā viņai piederosiem miljoniem,eskorta puišiem.limuzīnu un daudz ko citu,slimā galvā safantazētu,par ko viņai vispār neviens neprasa,nu tas ir pretīgi.Lai gan pret garā vājiem vajagot izturēties ar it kā iecietību,bet šajā gadījumā tā trakā vecene to nav pelnījusi.Var jau būt,ka atbilstoši savām spējām viņa te uzjautrinās,tikai nemāk to izdarīt bez ,,uzbraucieniem,, citiem,kuri arī cenšoties uzjautrināties,iesaistās diskusijā ar viņu.
    Kas attiecas uz tava pēdējā komentāra otro daļu,tad,ja tā florence tik tiešām ir stulba,tad manis rakstītais ir vietā.

  • -3
    snaiperis999 26.06.2018, 18:50:42

    Ilona kaķis,ja dzīvē tiktu īstenots tas ko pauž deputāts Kaimiņš,tad lielākais vairākums latvijas cilvēku nebūtu sūdos līdz ausīm.Diemžē bijušo komunistu un arī citu izdzimteņu dēļ situāciacija (dzīves līmenis,aizbraukušo skaits un nabadzība) ir tāds,kādu to ir savās interesēs pieņēmuši caur esošiem likumiem un saistošiem noteukumiem esošie pie varas,gan šajā parlamenta sasaukumā,gan iepriekšējos,tādējādi radod komfotus dzīves apstākļus tikai parazitējošam sabiedrības slānim.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: