No nākamā gada 1. janvāra ģimenes pabalsta apmērs būs atkarīgs no audzināmo bērnu skaita, tomēr konkrētus pabalsta apmērus plāno noteikt līdz gada beigām, liecina valdībā atbalstītie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā.

Labklājības ministrija (LM) norāda, ka pabalsta apmēri tiks noteikti līdz gada beigām ar grozījumiem noteikumos par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību.

Vienlaikus vairākas izmaiņas skars arī audžuģimenes. LM norāda, ka patlaban atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu apmērs ir 113,83 eiro mēnesī, taču no nākamā gada paredzēts, ka arī šī atlīdzība būs atkarīga no aprūpējamo bērnu skaita audžuģimenē.

Kā skaidro ministrija, atlīdzības apmēru plānots noteikt audžuģimenei, kura aprūpē vienu bērnu. Šis apmērs analoģisks tam, kāds noteikts par adoptējamā bērna aprūpi līdz bērna pusotra gada vecumam, jeb 171 eiro. Savukārt par divu bērnu aprūpi tiek piemērots koeficients 0,3, turklāt par trīs un vairāk bērnu aprūpi vēlreiz tiek piemērots koeficients 0,3. "Tādējādi audžuģimenei, kura aprūpētu divus bērnus, atlīdzības apmērs būtu 222 eiro mēnesī, bet audžuģimenei ar trīs bērniem un vairāk - 274 eiro mēnesī," informē LM.

Jau ziņots, ka Demogrāfisko lietu padome pagājušajā nedēļā vēlreiz akceptēja ģimenes valsts pabalsta modeļa maiņu, virzoties uz atbalstu ģimenēm ar nepilngadīgiem bērniem, bet vienlaikus nodrošinot, ka neviena ģimene izmaiņu rezultātā necietīs, pēc padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis.

LM piedāvā par pirmo bērnu palielināt pabalstu līdz 15 eiro mēnesī, par otro - līdz 30 eiro mēnesī, bet par trešo un nākamajiem - līdz 60 eiro mēnesī, savukārt Demogrāfisko lietu centrs piedāvā pabalstu par pirmo bērnu palielināt līdz 15 eiro, par otro bērnu - līdz 35 eiro, bet par trešo un nākamajiem - 100 eiro.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Nif nifs 10.10.2017, 19:50:32

    Tā i nesapratu, kas notiks ar līdzšinējiem pabalstiem. Ja maksā par ceturto, bet pirmie jau lieli, tad samazinās uz tik, cik par pirmo bērnu?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: